Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun

Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun | Kapitola 18

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

15. 8. 2013 03:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod a nVidia GeForce GTX 650 2. nVidia GeForce GTX 650 Ti 3. nVidia GeForce GTX 650 Ti Boost 4. nVidia GeForce GTX 660 5. AMD Radeon HD 7770 6. AMD Radeon HD 7790 7. AMD Radeon HD 7850 8. AMD Radeon HD 7870 9. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika
10. 3DMark 11, 3DMark, Anno 2070 11. Bioshock: Infinite, Crysis 3 12. Far Cry 3, Grid 2 13. Hitman: Absolution, Max Payne 3 14. Metro: Last Light, Tomb Raider 15. Spotřeba 16. Celkový výkon 17. Poměr cena/výkon 18. Závěr

Test grafických karet pokračuje srovnáním modelů střední třídy s cenou od dvou a půl do pěti tisíc korun. Protože jde mezi hráči o nejžádanější segment, nabízí v něm nVidia a AMD v součtu osm různých karet. Abychom vám při případném upgradu usnadnili výběr, změřili jsme také výkon několika starších GeForce a Radeonů.

Reklama

Grafiky za dva a půl tisíce

Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


Je lepší volbou GeForce GTX 650, nebo Radeon HD 7770?

Stejně jako u předchozích dvou dílů velkého srovnávacího testu grafických karet zhodnotím jednotlivé modely v příslušných cenových kategoriích. Tu nejlevnější tvoří v dnešním testu karty s cenou okolo dvou a půl tisíc korun. Jde o karty nVidia GeForce GTX 650 a AMD Radeon HD 7770.

Pokud budeme vycházet z průměrného výkonu ve Full HD rozlišení s čtyřnásobným vyhlazováním hran, je výkonnější kartou Radeon s průměrným výkonem 50 %. GeForce za ní výrazně zaostává, její průměrný výkon je pouze 40 %. Tento velký rozdíl nedokáže o stokorunu nižší cenovka vyrovnat a v poměru cena/výkon je jasným vítězem Radeon. U něj dáte za procento výkonu 49 Kč, zatímco u GeForce je to o 10 Kč více.

V technologické výbavě si o něco lépe vede karta GeForce. Ta mimo běžných technologií jako DirectX 11 podporuje také další technologie jako 3D Vision, GeForce Experience a podobně, ke kterým AMD nemá vlastní ekvivalenty. Spotřeba obou karet je srovnatelná, rozdíl necelých 100 Kč za roční provoz počítače pokládám za zanedbatelný. S bonusy zdarma je to u takto levných karet poměrně špatné. K Radeonu HD 7770 nedostanete téměř nikdy nic, k některým GeForce GTX 650 se přibaluje bonus do tří freemium her v teoretické hodnotě 1400 Kč.

Díky výrazně lepšímu poměru cena/výkon je pro drtivou většinu hráčů jednoznačně lepší volbou Radeon HD 7770, která si tímto odnáší doporučení. O GeForce má smysl uvažovat pouze tehdy, hrajete-li freemium hry a přibalený bonus dokážete bezezbytku využít.

Souboj za tři tisíce

Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


vlevo AMD Radeon HD 7790, vpravo nVidia GeForce GTX 650 Ti

Pokud máte na grafickou kartu vyhrazeny tři tisícovky, pravděpodobně se budete rozhodovat mezi Radeonem HD 7790 a GeForce GTX 650 Ti. Výkonnější je ve Full HD rozlišení s 4× AA opět Radeon. Jeho průměrný výkon je 63 %, zatímco u GeForce je to jen 56 %. GeForce je sice opět o stokorunu levnější, v poměru cena/výkon však stále vede Radeon. Za procento výkonu dáte u „rudé karty“ 47 Kč, zatímco u „zelených“ rovnou 51 Kč.

V hodnocení technologické výbavy získává bod karta GeForce. Jeho váha je ale samozřejmě menší než v poměru cena/výkon. Spotřeba obou karet je téměř identická, roční účet za elektřinu by se lišil o pouhou dvacetikorunu. Bonusy můžete při výběru dostat k oběma kartám. K některým verzím Radeonu HD 7790 se balí plné verze her Bioshock: Infinite a Tomb Raider, k GeForce GTX 650 Ti zase herní bonus do trojice freemium her v hodnotě 1400 Kč.

Díky o něco lepšímu poměru cena/výkon a (dle mého názoru) zajímavějšímu bonusu zdarma si doporučení ke koupi v cenové hladině okolo tří tisíc odnáší Radeon HD 7790. Výhra už ale není tak jednoznačná jako u předchozí kategorie a vyloženě chybu neuděláte ani s kartou GeForce.

GeForce GTX 650 Ti Boost vs. Radeon HD 7850

Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


Za čtyři tisíce seženete buď Radeon HD 7850, nebo GeForce GTX 650 Ti Boost

Posouváme se o kategorii výš, ve které spolu soupeří AMD Radeon HD 7850 a nVidia GeForce GTX 650 Ti Boost. Cena obou modelů s 2 GB paměti GDDR5 shodně začíná na čtyřech tisících korunách. Výkonnější je s průměrným výsledkem 78 % opět Radeon. Jeho náskok je ale na úrovni chyby měření, u GeForce jsem naměřil 77 %. Cenový rozdíl mezi kartami je přibližně 300 Kč ve prospěch GeForce, která má proto o něco lepší poměr cena/výkon. Za procento výkonu u ní zaplatíte 51 Kč, zatímco u Radeonu je to 55 Kč.

Technologickou výbavu má nepatrně lepší karta GeForce. K GeForce dostanete zdarma bonus do tří freemium her v hodnotě 1400 Kč, k Radeonu HD 7850 většinou plné verze her Bioshock: Infinite a Tomb Raider. Spotřeba obou karet je podobná, roční účet za elektřinu by se u testovací sestavy shodně pohyboval okolo 2100 Kč.

Díky lepšímu poměru cena/výkon si z duelu odnáší vítězství GeForce GTX 650 Ti Boost. Stejně jako v souboji karet za tři tisíce ale platí, že nejde vítězství „na plné čáře“.

Co koupit do pěti tisíc s daní

Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký srovnávací test grafických karet do pěti tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz


 

vlevo nVidia GeForce GTX 660, vpravo AMD Radeon HD 7870

Poslední kategorii tvoří grafické karty s cenou do pěti tisíc korun. I tady se spolu utkaly dva modely — Radeon HD 7870 a GeForce GTX 660. Přesvědčivě výkonnější je s průměrným výsledkem rovných 100 % Radeon HD 7870. GeForce GTX 660 s výkonem 87 % o něco zaostala, dohání to však o téměř 400 Kč nižší cenovkou. Poměr cena/výkon je proto výrazně vyrovnanější, byť i tady s cenou 49 Kč za procento výkonu o něco zvítězil Radeon. U GeForce zaplatíte za procento výkonu o tři koruny více.

Technologicky si opět o něco lépe vede karta GeForce. Platí to i ve spotřebě, byť rozdíl 150 Kč za roční účet za elektřinu je u karet za téměř pět tisíc korun relativně zanedbatelný. K Radeonu HD 7870 dostanete všechny tři velké hry z balíku Never Settle Reloaded (Crysis 3, Bioshock: Infinite, Tomb Raider), k GeForce GTX 660 většinou plné verze Metro: Last Light a Splinter Cell: Blacklist.

Menší náskok má při zvážení všech parametrů Radeon HD 7870. Rozdíl je ale skutečně velmi malý. Pokud u vás při výběru nové grafické hrají větší vliv i jiné parametry než jen poměr cena/výkon, je dobrou volbou i GeForce GTX 660.

Poděkování

Děkuji internetovému obchodu Alza.cz, který do testu zapůjčil některé grafické karty.

Děkujeme partnerům Asus, Intel, Gigabyte a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama