Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem

Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem | Kapitola 4

Jan Preclík

Jan Preclík

3. 4. 2017 03:00 13

Seznam kapitol

1. Hry a aplikace, které si musíte ve VR vyzkoušet 2. Originální akce – Superhot VR 3. Vesmírný wave shooter – Eve: Gunjack 4. Hororová střílečka – Brookhaven Experiment 5. Hrajeme si s hudbou – Audioshield & Thumper
6. Virtuální simulátor motorsportu – Project Cars 7. Arkádová vzpomínka na minulost – Blazerush 8. Puzzle na konec – Keep talking and nobody explodes 9. Závěr

Nedávno jsem vám představil hry a pár aplikací, které, až na výjimky, naplno využívají virtuální realitu s pohybovými ovladači. Na základě diskuze jsem vyslyšel vaše přání v komentářích a více se zaměřil i na hry nabízející seated experience, tedy hraní v sedě, které také skýtá nemalou porci zábavy.

Reklama

Hororová střílečka – Brookhaven Experiment

Na základě diskuze předešlého článku jsem se rozhodl zařadit i tento můj hodně oblíbený kousek. Vtáhne vás do světa zamořeného příšerami z jiné dimenze více či méně připomínajících zombie. V tomto světě se skupině vědců podařilo otevřít bránu do jiného světa, kde doufali v navázání kontaktu s obyvateli jiné planety. To se jim sice podařilo, následkem jejich úspěchu byla však apokalypsa na planetě Zemi. Bránu i přes perfektní matematické výpočty nebyli schopni zavřít a umožnili tak invazi vetřelcům, kteří se rozhodně neměli v plánu stavit pouze na odpolední kávičku nebo čaj o páté.

V roli samotáře, který je snímán zbytky GPS satelitů na oběžné dráze a v hlavě má jakési handsfree, s vámi naváže kontakt vědkyně, které máte pomoci napravit napáchané zlo zavřením transdimenzionální brány. Vaše dobrodružná cesta začíná v opuštěné továrně a vaším posláním není nic jiného, než probojovat se skrz hordy nepřátel a jejich dětiček do vědeckého institutu v Brookhavenu, stáhnout z PC cenná data a dostat se zpět do jeskyně, kde na vás netrpělivě čeká jediná přeživší vědkyně, která vás, coby ženský hlas, provází celou hrou.

Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz

Koncept je klasickou wave shooter akcí bez možnosti volného pohybu, to ale nic neubírá na její zábavě. Musíte se krýt ze všech stran, zpoza každého koutu na vás totiž může bafnout nepřítel a zapříčinit srdeční arytmii. O lekavé momenty skutečně není nouze. Obzvlášť, když vás zaměstná třeba obří monstrum, do kterého musíte vysypat dva zásobníky a ztratíte tak přehled o celkové situaci kolem sebe. Zpátky k věci. Čeká vás devět úrovní, jejichž zdolání vyžaduje přežít čtyři vlny přicházejících nepřátel.

Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz
Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě nože a různých typů střelných zbraní máte po ruce různá vylepšení, která odemykáte sestřelením kontejnerů v průběhu hry. Průchod si tedy můžete usnadnit neprůstřelnou vestou, zásobníkem s dvojnásobnou kapacitou, tlumičem zpětného rázu či laserového zaměřovače, který vám značně usnadní zdolání celé hry. Po vydání hry na PSVR se vývojáři rozhodli hráčům pořádně zatopit a tento upgrade přesunuli z druhého levelu „town square“ do sedmé úrovně „the bridge“, který paradoxně následuje až po pekelně obtížném reservoiru, při jehož zdolávání se opravdu zapotíte. Silnějších nepřátel je zde totiž opravdu spousta, nemluvě o prostředí, které je značně nepřehledné.

Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz
Virtuální realita v křesle: závodníkem, pilotem či střelcem
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalšími pomocníky v boji o planetu Zemi jsou „consumables“, tedy věci okamžité spotřeby, které oproti možným upgradům nejsou permanentní a dostáváte je náhodně po úspěšném zdolání každé vlny, pokud si místo nich nevyberete léčení. Do skupiny consumables se řadí například granáty, miny a světlice. Obzvláště světlice jsou velmi užitečné. Díky nim vidíte i ta nejzazší temná zákoutí. Nesmíte však zapomínat na jejich trvanlivost a vzácnost. Všechny čtyři vlny vám rozhodně nevydrží.

S grafikou si tvůrci opravdu vyhráli. I když monstra a jejich animace mohly být ztvárněny lépe a mají co dohánět, prostředí je maximálně uvěřitelné. Váš mozek nemá problém uvěřit tomu, že jste skutečně v postapokalyptickém temném světě, a i když si plně uvědomujete, že vlastně jen hrajete hru, neubráníte se pocitům beznaděje, deprese a stresu. Vzhled a zákeřnost protivníků dělá ze hry skutečný zážitek, na který jen tak nezapomenete. Její momentální cena je 20 eur v obchodě Steam, za stejnou cenu v dolarech si jej mohou pořídit i majitele PSVR. Hratelná je díky Oculus touch i na riftu, původně byla vytvořena pouze pro HTC Vive.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama