Vše, co jste kdy chtěli vědět o NVMe SSD (a nebáli se zeptat) 
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Vše, co jste kdy chtěli vědět o NVMe SSD (a nebáli se zeptat) 

Vše, co jste kdy chtěli vědět o NVMe SSD (a nebáli se zeptat)  | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 2. 2020 03:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod, základní pojmy 2. PCI Express 4.0 a 3.0 z CPU a PCH 3. Potřebuje NVMe disk funkci TRIM? 4. Jak funguje paměťová NAND buňka
5. Typy řešení SLC cache 6. Praktický test SLC cache 7. Závěr

Už dlouho se v diskusi pod testy SSD disků množí dotazy, jak a co funguje. Rozhodl jsem se tedy nejčastější dotazy zodpovědět v samostatném článku. Porovnáme rychlosti dle počtu PCIe linek, objasníme TRIM a podíváme se na jednotlivé způsoby implementace SLC cache a jejich výhody a nevýhody.

Reklama

Závěr

Vše, co jste kdy chtěli vědět o NVMe SSD (a nebáli se zeptat) 
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokusil jsem se zodpovědět nejčastější dotazy čtenářů pod testy SSD disků. Článek nemá za úkol řešit, zdali pořídit SSD pro SATA nebo NVMe, ale jen vysvětluje funkce disků připojených skrze PCI Express rozhraní a s multi-level NAND buňkami. Trend poslední doby jsou právě disky s 3D TLC a QLC, které, pokud budou mít implementovanou SLC cache jako testovaný disk Adata GAMMIX S50, potlačí některé nevýhody těchto NAND řešení.

Tento konkrétní disk je excelentní ukázka, jak má SLC cache fungovat. Pokud nebudete disk přepisovat celý v kuse, bude jeho výkon v zápisu vždy maximální, a to až do úplného zaplnění disku. V domácím prostředí tedy jeho výkon bude vždy vysoký. Zdali se takhle budou chovat i disky jiných výrobců není jisté, každý přistupuje k SLC cache jinak. To se musí zkusit, nebo vyčíst z recenzí. Každý disk může být jiný.

Na úplný závěr ještě jednu poznámku k NAND diskům a jejich budoucnosti. Osobně vidím ohromný potenciál v čipech 3D Xpoint, které řeší všech problémy současných NAND disků. Nepotřebují TRIM ani nové funkce, které ho zastupují. Zapisují data přímo do buněk, nikoliv v blocích jako dnes. Nepotřebují tranzistory, ale stačí jim jednoduché diody. Rychlost není omezena žádným faktorem zaplněním disku. Mají brutální životnost a škálovatelnost. To je dle mého opravdová budoucnost SSD disků, nikoliv skládání stále více 3D vrstev klasických buněk NAND.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama