vse-o-dvd-cast-prvni-co-byste-meli-vedet-nez-se-pustite-do-vypalovani
Úložná zařízení Článek Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování | Kapitola 2

Dedek Jan

Dedek Jan

25. 10. 2004 00:00 44

Seznam kapitol

1. Něco málo o DVD 2. Formáty DVD 3. Jak se zapisuje a čte disk 4. Jak to vlastně funguje 5. Příloha: Rejstřík

V současnosti jsou disky CD už na ústupu a nahrazují je disky DVD. Je proto několik důvodů, vypalovačky DVD s cenou kolem 2200 Kč jsou opravdu dostupné, tak jako jednovrstvé disky DVD s cenou 25 Kč za kus a v neposlední řadě kapacita DVD-čka, která je více než šestinásobná oproti CD-čku. V dnešním článku se proto podíváme na zoubek diskům DVD, řekneme si něco málo o konstrukci disku, jeho formátech a o vypalovacích mechanikách, okrajově budou zmíněny také disky CD.

Reklama

Pokud se v oblasti zápisu médií CD-R a CD-RW dospělo poměrně záhy ke sjednocenému standardu, u DVD je tomu poněkud jinak. V současné době o přízeň bojují tři, víceméně nekompatibilní, systémy zápisu:

  1. DVD-RAM
  2. DVD-R a DVD-RW
  3. DVD+R, DVD+RW a DVD+R DL

První dva zástupce zaštiťuje seskupení DVD Forum, plusová média zase prosazuje DVD+RW Alliance.

DVD-RAM

Standard DVD-RAM (DVD Random Access Memory) patří mezi nejstarší standardy zapisovatelných DVD médií. Formát byl navržen firmami Panasonic, Hitachi a Toshiba a byl směřován především do oblasti výpočetní techniky. Média DVD-RAM nejsou kompatibilní se stolními přístroji DVD-Video. Výhodou médií DVD-RAM je to, že mohou být přepsaná až 100 000x. Aby bylo možno dosáhnout vysoké odolnosti zápisu vyskytují se občas disky DVD-RAM uložené ve speciálních, průhledných prachotěsných kazetách (caddy). Kapacita starších médií DVD-RAM byla 2,6 GB, současná inovovaná média pojmou 4,7 GB.

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

Obecně lze říci, že formát DVD-RAM nestojí v zájmu hlavního proudu uživatelů. V současnosti sice prožívá renesanci v podobě zvýšení rychlosti zápisu až na hodnotu 5x, ale stranou zájmu ho drží malá podpora od výrobců vypalovaček a v neposlední řadě jeho vyšší cena.

výhody:

  • lze 100 000x přepsat
  • chová se jako HDD
  • garantovaná čitelnost dat po dobu 30 let (čas teprve ukáže)

nevýhody:

  • malá podpora od výrobců DVD vypalovaček
  • nekompatibility se stolními přehrávači
  • nižší rychlosti zápisu a čtení
  • vyšší cena

DVD-R

Členům DVD Fora bylo nepochybně jasné, že standard DVD-RAM nepokryje veškeré potřeby ukládání dat i to, že je nedostatečný zejména v oblasti spotřební elektroniky, kde je tato skupina silně angažována. V roce 1997 se proto objevil první disk s kapacitou 3,95 GB a mechanika DVD-R Pioneer DVR-S101 (která tehdy stála neuvěřitelných 400 000Kč).

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

Současná verze DVD-R umožňuje uložení až 4,7 GB dat. Tento standard 2.0 byl uveden na konci roku 2000. Výrobci spojení kolem formátu DVD-R jsou sdruženi v DVD Foru.

První disky DVD-R zapisované laserem o vlnové délce 635nm (nanometr) jsou dnes označované jako "DVD-R for Authoring" , ostatní běžně dostupné disky patří do skupiny DVD-R(G) "DVD-R for General" a jsou zapisovány laserem o vlnové délce 650nm.

U komerčních běžně dostupných disků je oblast pro hlavičku kódu CSS (Content Scrambling System) zablokovaná a lze na nich zapisovat data pouze v nezakódované formě. To sice neumožňuje kopie 1:1, na druhou stranu, v době kdy je kód CSS dávno prolomen, to nijak nebrání v kopírování disků DVD zabezpečených CSS v jejich nezakódované podobě.

výhody:

  • vysoká kompatibilita (DVD-R přečte 70% starších a více než 95% nových přístrojů DVD)
  • postupně se objevují média s rychlostí zápisu 8x, 12x a i 16x
  • nízká cena

nevýhody:

  • média DVD-R jsou méně vhodná pro častější zálohování dat, pokud je na disku více než jedna session, mají některé mechaniky potíže se čtením takto vypálených médií, o stolních přístrojích ani nemluvě
  • v režimu kompatibility se vyžaduje, aby každá session byla nejméně 1 GB velká

DVD-RW

Jako rozšíření DVR-R pro zápis vznikl formát DVD-RW pro přepis. Zápis a čtení je sekvenční, čtecí laser je veden v drážce podobné gramofonové desce. Kapacita je stejná jako u DVD-R. Stejně jako přepisovatelné CD může být kvalitní médium DVD-RW přepsáno zhruba tisíckrát.

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

DVD-RW a skupina zabývající se prosazováním tohoto standardu nazvaná RWPPI (RW Products Promotion Initiative, web RWPPI) jsou také "dětmi" DVD Fora. Tento standard přepisovatelných (ReWritable) disků byl vyvinut s myšlenkou na video DVD-RW rekordéry. Hlavním motorem vývoje je i v této oblasti firma Pioneer (není bez zajímavosti, že členem RWPPI je i firma Sony, která je také stálým členem konkurenční DVD+RW Alliance).

Formát disků DVD-RW se může lišit v závislosti od toho, kde a jak je míníme používat. Rozlišujeme dva rozdílné formáty: typ Video Recording (VR) a typ Video Format (VF).

  • Disky formatováné jako VR nejsou kompatibilní s valnou většinou stolních DVD-Video přehrávačů, avšak umožňují pohodlnější práci při nasazení ve video DVD-RW rekordérech (umožňují tolik zde potřebné indexy, mazání a spojování dat).
  • VF je formátem, jež se více blíží klasickému formátu DVD-R. Jeho kompatibilita je tedy vyšší, nehodí se však pro nasazení ve spotřební elektronice (je to klasické, počítačové datové médium).

Média DVD-RW lze zapisovat maximální rychlostí 4x, není to tak dlouho kdy tato média nebyla vůbec dostupná a i média s rychlostí 2x se sháněla velmi obtížně.

výhody:

  • disky formátované jako VR jsou vhodné pro stolní rekordéry, kde poskytují vysokou pružnost a flexibilitu požadovanou od domácího DVD přístroje
  • VF disky jsou vhodné pro práci s daty, možný je i tzv. paketový zápis

nevýhody:

  • horší kompatibilita disků naformátovaných jako VR se stolními přehrávači (30-40%),
  • pokud je disk naformátován jako VR, budou mu rozumět jen některé mechaniky DVD a stolní DVD-RW rekordéry, nikoliv již však stolní DVD přehrávače

DVD+R

Nejvýznačnějšími členy DVD+RW Alliance jsou společnosti: Dell Computer, Hewlett-Packard / Compaq, Verbatim, Philips, Ricoh, Sony, Thomson a Yamaha. Těmto společnostem se vůbec nelíbily standardy (a především licenční podmínky) "upečené" v DVD Foru a tak se rozhodly jít vlastní cestou.

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledkem je to, že formáty DVD+R a DVD+RW nejsou standardem v pravém smyslu slova - ten by totiž mohlo ustanovit pouze DVD Forum. DVD+RW Alliance se rozhodla jít "cestou Microsoftu" a prosadit potřebný standard vlastní váhou. Důkazem toho je i logo - zcela odlišné od běžného tvaru loga DVD.

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz
Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

      
Více informací naleznete na:
www.DVDplusRW.org

Tzv. plusový formát je přátelštější ke koncovým uživatelům. Pokud použijete DVD+R stolní rekordér, můžete na médiu odstranit nepotřebné části nahrávky, typicky například reklamní bloky. Při nahrávání v počítači zase odpadá čas nutný k tzv. finalizaci, média není nutné uzavírat.

Poznámka:

Zajímavé bylo, že se jako první objevily média a mechaniky standardu DVD+RW a na média DVD+R jsme si museli počkat až do poloviny roku 2002. Zajímavostí je to, že první generace mechanik jako Sony DRU110A, HP DVD100i a Ricoh MP1520a neumí zapisovat na disky DVD+R, a to ani po updatu firmware.

výhody DVD+R:

  • disky DVD+R se vyznačují vysokou kompatibilitou (a to nejen se stolními přehrávači DVD)
  • běžná rychlost zápisu je 8x, 12x a dokonce i 16x
  • snadná dostupnost kvalitních médií s vysokou rychlostí zápisu
  • bezproblémový zápis multisession
  • nízká cena

DVD+RW

DVD+RW jsou téměř shodná s lisovanými disky DVD, kromě jiné metody záznamu je nejvýraznější odlišností mnohem nižší odrazivost. Médium DVD+RW může být přepsáno zhruba tisíckrát.

Výhodou médií DVD+RW je obrovská pružnost zápisu - mechaniky používají Loseless Linking - každý z 32kB (kilobajtových) bloků může být kdykoliv přepsán / nahrazen jinými daty - a to i uprostřed existujícího záznamu! Přepisovatelná média tohoto standardu míří taktéž do světa PC stejně jako do světa spotřební elektroniky. Více o DVD+R/RW se dočtete zde a zde.

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

výhody DVD+RW:

  • disky DVD+RW jsou pro PC svět téměř ideální
  • vysoká rychlost přepisu RW médií - 4x, nebude to dlouho trvat a bude tu i 8-mi rychlostní přepis
  • vhodné pro práci s daty, v případě paketového zápisu se disk chová jako pomalý HDD
  • Loseless Linking
  • dobrá dostupnost disků DVD+RW

nevýhody:

  • kompatibilita (jak to u přepisovatelných médií bývá díky jejich nižší odrazivosti) je horší než v případě disků DVD+R i DVD-R (odhad se pohybuje kolem 40-50%)

DVD+R DL

Tímto poměrně novým standardem odskočila DVD+RW Alliance výrazně DVD Foru a na jeho odpověď se stále čeká, dočkáme se jí vůbec?

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvouvrstvá "dual-layer" média DVD+R DL využívají mezi záznamovými vrstvami poloprůhlednou odrazovou vrstvu, která propustí čtecí a záznamový paprsek do druhé vrstvy. Ke čtení takovéhoto média je zapotřebí dvou paprsků, nebo systém přeostřování optiky. Kromě poloprůhledné vrstvy a dvou záznamových vrstev se DVD+R DL od DVDąR/RW liší minimální délkou pitu, která je 0,44μm.

Podle toho, jak navazuje záznam první vrstvy na nultou vrstvu, rozdělujeme dvouvrstvé disky na OTP (data se čtou až k okraji disku, přeostří se na vyšší vrstvu a hlava se v průběhu čtení vrací zpět) a PTP (vrstvy se jeví jako souběžné).

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vypadá systém OTP v praxi ukazují následující screenshoty:

Čtení DVD-ROM systémem OTP
i Zdroj: PCTuning.cz
Čtení DVD-ROM systémem OTP


Čtení DVD-Video systémem OTP

Co ještě říci k formátům DVD? Snad jen to, že je jedno jestli použijete formát DVD-R nebo DVD+R. Oba soupeři si stojí velmi podobně a při zápisu DVD metodou DAO se od nich dočkáte stejných výsledků.

Jinak je tomu u médií DVD-RW a DVD+RW, zde je na tom jednoznačně lépe "plusový" formát. Jeho pružnost a koncepce ho jednoznačně předurčují pro používání ve stolních DVD rekordérech, kde také vládne. V PC si stojí oba formáty velmi podobně.

Specifikace zapisovatelných formátů DVD

  DVD-RAM DVD-RW DVD+RW DVD-R DVD+R
hlavní výrobci Panasonic, Toshiba, Hitachi, Samsung Pioneer, Sharp, Sony Philips, Ricoh, Sony Pioneer, Panasonic Philips, Ricoh, Sony
vlnová délka 650 nm 650 nm 650 nm 650 nm 650 nm
délka bitového kanálu 0,14~0,146 ľm 0,133 ľm 0,133 ľm 0,133 ľm 0,133 ľm
rozestupy stop 0,615 ľm 0,74 ľm 0,74 ľm 0,74 ľm 0,74 ľm
hloubka stop ~70 nm ~30 nm ~30 nm ~180 nm ~180 nm
složení nahrávací vrsty GeSbTe AglnSbTe AglnSbTe Cyanin/Azo Cyanin/Azo
odrazivost 15–25 % 18–30 % 18–30 % 45–85 % 45–85 %
rychlost nahrávání (kB/s) 6 750 5 400 5 400 21 600 21 600
ukončení stopy N/A ano ano ano ano
obsluha chyb ano ne ne ne ne
cyklů pro zápis 100 000× 1 000× 1 000×  1×

Přestože DVD zatím zdaleka nedosáhlo popularity svého předchůdce, na obzoru jsou již další nové technologie. Nejznámějším z nováčků je technologie využívající modrého laserového paprsku, odtud i její název - Blu-ray. Díky dalšímu zhuštění stop umožňuje uložit na disk až 27 GB dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama