vse-o-dvd-cast-prvni-co-byste-meli-vedet-nez-se-pustite-do-vypalovani
Úložná zařízení Článek Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování

Vše o DVD - část první: Co byste měli vědět, než se pustíte do vypalování | Kapitola 5

Dedek Jan

Dedek Jan

25. 10. 2004 00:00 44

Seznam kapitol

1. Něco málo o DVD 2. Formáty DVD 3. Jak se zapisuje a čte disk 4. Jak to vlastně funguje 5. Příloha: Rejstřík

V současnosti jsou disky CD už na ústupu a nahrazují je disky DVD. Je proto několik důvodů, vypalovačky DVD s cenou kolem 2200 Kč jsou opravdu dostupné, tak jako jednovrstvé disky DVD s cenou 25 Kč za kus a v neposlední řadě kapacita DVD-čka, která je více než šestinásobná oproti CD-čku. V dnešním článku se proto podíváme na zoubek diskům DVD, řekneme si něco málo o konstrukci disku, jeho formátech a o vypalovacích mechanikách, okrajově budou zmíněny také disky CD.

Reklama

Základní rejstřík

Abecední rejstřík některých pojmů z této oblasti, nelze zde prezentovat všechny možné i nemožné termíny, je jich opravdu nepřeberné množství.

ABS (Anti-Bumping System) – mechanismus vypalovačky má pružné uchycení s okolím, což snižuje vibrace i hlučnost a přispívá ke kvalitnějšímu zápisu i čtení

ACTOPC (Active Optimum Power Controller) – průběžná kontrola stavu média. Případné vzniklé problémy se řeší okamžitou změnou strategie zápisu a výkonem laseru

AGC, Auto Gain Control – schopnost změny citlivosti laseru pro čtení méně odrazivých médií, tedy přepisovatelných

ATIP – informace o absolutní velikosti média, výrobci nebo barvivu. Velikost je udávána v minutách, sekundách a rámcích, přičemž jedna sekunda odpovídá 75 rámcům.

Buffer underrun – podtečení zásobníku; nechvalně známý jev, kdy počítač nestačí dostatečně rychle dodávat vypalovací me­chanice data. Bez ochrany dojde k znehod­nocení vypalovaného média.

Burn proof, Burn Free, Seamless Link, Smart Burn a další – ochrana proti podtečení zásobníku

CD-R, CD-RW – optická média o průměru 12 cm, méně častěji 8 cm. Disk ze speciálních materiálů obsahuje vodící drážku, která je použita pro vedení laseru. Na disky CD-R je možné zapsat pouze jednou, CD-RW je možné vymazat a opět použít zhruba tisíckrát.

CD-Extra, CD-Plus – CD na kterém jsou nahrána jak data, tak zvukové stopy. Zvuk je na začátku, data ve formátu CD-ROM XA na konci. Disk jde přehrávat i ve stolních přehrávačích.

CD+G – speciální formát, schopný přehrá­vat vedle zvuku také grafické informace, například text písně nebo různé informace

CD-I – interaktivní datové CD, které lze přehrávat i na CD-I přehrávači připojeném k televizoru.

CD-ROM, CD-ROM XA – datové médium pro uložení dat, eXtended Architecture je pak kombinací CD-ROM a CD-I. Data jsou prokládána se zvukem pro snazší kombinaci.

CAV – konstantní úhlová rychlost; metoda čtení a zápisu médií. Mechanika udržuje konstantní otáčky, což má za následek vyšší přenosovou rychlost a zkrácenou přístupovou dobu.

CLV – konstantní obvodová rychlost; metoda čtení a zápisu médií, při které mechanika udržuje konstantní rychlost vypalování.

DAO, Disc at Once – způsob vypálení média bez vypnutí laseru mezi jednotlivými stopami. Ideální pro přípravu disků pro lisovnu. Na zvukovém CD vypáleném touto metodou nejsou mezery mezi jednotlivými skladbami.

DVD-R, DVD-RW – nástupce CD, jedná se o zapisovatelnou a přepisovatelnou podobu DVD disků. Kapacita je 4,7 GB v jedné vrstvě. Za tímto formátem stojí DVD Forum.

DVD-RAM – zapisovatelná obdoba DVD. Do jisté míry unikátních vlastností, například stotisícové možnosti přepsání dat. Chová se jako HDD, taká za ním stojí DVD Forum.

DVD+R, DVD+RW – konkurence předchozích dvou formátů, podporovaná DVD-RW Alliancí. Kapacita je stejná, média lze používat pro čtení na většině mechanik, avšak pro zápis je použita jiná technologie. V současnosti jsou dostupná i dvouvrstvá média s kapacitou 8,5 GB.

Erasing – mazání, proces umožňující na přepisovatelná média znovu nahrát data. Mazání lze provést například úplné, při němž dojde k fyzickému vymazání nebo rychlé, při kterém je smazána pouze TOC.

Fail-Free Writing – kvalitnější zápis na různá média optimalizací rychlosti zápisu

Fixation – fixace, proces zápisu Lead in, Lead out a TOC pro každou session (stopu). Bez fixace nelze pokračovat v zapisování další stopy na médium nebo použít médium pro čtení.

Finalization – finalizace, uzavření média. Dojde k zapsání celkových lead in a lead out a TOC pro médium. Zapíše se informace o počtu stop, na zapisovatelné médium již není možné přidávat další data.

HD-Burn – technologie společnosti Sanyo umožňující přiblížením a zmenšením pitů nahrát na klasická CD-R média dvojnásobek dat. Pro možnost čtení těchto médií i v jiných mechanikách DVD je nutný upravený firmware

Hybridní CD – datové CD, které je možné přehrávat jak v PC, tak v počítačích Macintosh, označuje také disk pro více operačních systémů, včetně Unixu.

ISO 9660 – mezinárodní standard pro uložení dat na CD

Jitter korekce – způsob opravy chyb při ko­pírování zvukových médií, eliminuje výskyt „praskání“

Joliet – rozšíření ISO 9660 od Microsoftu, dovoluje mimo jiné delší názvy souborů a podporuje Unicode znaky

JustLink – další technologie pro zamezení přerušení zápisu při podtečení vyrovnávací paměti

Lead in – oblast na začátku každé stopy, ve které je zapsán její obsah - TOC. Zpravidla se zapisuje při ukončení stopy, obsahuje odkaz na další začátek v případě multisession média.

Lead out – označení konce stopy

Liquid Crystal Tilt – zlepšuje přesnost a spolehlivost při zápisu i čtení poškozených médií

Mount Rainier I. a II. – obdoba paketového zápisu. Zdokonalený mechanismus, je potřeba hardwarové podpory firmwaru vypalovačky. Lepší ošetření chyb, rychlejší příprava médií, čitelnost i na tzv. MultiRead mechanikách bez potřeby obslužného programu.

MRW – médium naformátované pomocí Mount Rainier

MultiRead – nejčastější označení mechanik schopných přečíst média vypálená paketovým zápisem

MultiRead 2 – přidána podpora pro lisovaná DVD

MultiSession – označení médií, která mají více než jednu stopu

OnTheFly – způsob kopírování z jedné me­chaniky do druhé bez vytváření dočasného image souboru

Overburning – přepalování, vypálení většího množství dat, než je obvyklá kapacita média. Overburningu se používá i při vypalování na 90 a 99minutová CD. Takto vypálené médium však nepřečtou všechny mechaniky.

Packet writing – paketový zápis, s jeho pomocí můžete na médium vypalovat data stejným způsobem jako při manipulaci s disketou. Médium se jeví jako další disková jednotka. Pro čtení takových médií je potřeba podpory souborového systému.

P-CAV – kombinace CLV a CAV, od jisté vzdálenosti od středu se přechází z CAV na CLV. Výsledkem je lepší datová propustnost oproti CAV.

PhotoCD – standard pro ukládání fotografií a jejich následné prohlížení a tisk. Umožňu­je uložení až sto fotografií na jedno CD.

PowerRec – volí optimální rychlost zápisu

Precision Recording - optimalizuje zápis na přepisovatelná média způsobem, který by měl zaručit jejich mnohem delší životnost

RAW – v tomto smyslu způsob čtení dat včetně chyb, informací o ochraně atd.

SAO, Session at Once – část metody DAO používaná při vytváření CD-Extra. V jedné stopě bez vypnutí laseru jsou nahrány zvukové části CD, po vypnutí laseru se nahrají data. Poté je CD uzavřeno.

Session – sekce, může obsahovat jednu nebo více stop.

Smart-Burn (Smart Monitoring & Adapting Recording Technology for Burning) – předchází podtečení vyrovnávací paměti automatickým nastavením strategie zápisu

Smart-X – nastavení optimální rychlosti čtení audio a video formátů podle požadované potřeby systému

SuperLink – technologie zamezující přerušení zápisu při podtečení vyrovnávací paměti

SVCD – disk s MPEG-2 videem, který je možné přehrávat i ve stolních přehrávačích

TAO, Track at Once – způsob vypálení média, při kterém je po dokončení každé stopy laser vypnut, a pokud se pokračuje další stopou, je opět aktivován. Na zvukových CD vznikají známé dvousekundové mezery.

TOC, Table Of Contens – obsah informující o počtu stop, jejich začátku, konci a délce oblasti s daty. Může být také zvlášť pro každou stopu

UDF – souborový systém pro CD nebo DVD 

Ultra Dynamic Resonance Absorber – minimalizuje vibrace médií při vysokých otáčkách

VAS-X – redukce vibrací a hluku při vysokých otáčkách eliminující případné chyby zápisu

VariRec – umožňuje uživateli měnit výkon laseru při zápisu formátu Audio CD, který by měl zvýšit kompatibilitu s větším počtem CD přehrávačů

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama