Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer

Vševidoucí oko Sauronovo, aneb žití pod dohledem kamer | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 4. 2014 12:00 44

Seznam kapitol

1. Jsou všude. A strašně rychle se množí 2. Co je vám po tom, co dělám 3. V říši za zrcadlem 4. Kamerami proti kriminalitě? Statisticky k ničemu
5. Jen ty nejlepší momentky 6. Ale ohlídejte hlídače... 7. Ždímání zákazníků na míru 8. Bojujte za své soukromí

Kamerové systémy se vzmáhají a rozšiřují, jsou stále levnější a všudypřítomnější. Na skleněná oka nejrůznějších rozměrů s až zázračnými schopnostmi narazíte prakticky všude, nejspíš jich máte hned několik i u vás doma. Za chvíli to tu bude vypadat jako v Minority Report. Je ale možné, aby tento trend měl ve skutečnosti i nějaká pozitiva?

Reklama

Informační piráti Tlamsové se nám poslední dobou přemnožují a už to není jenom o tom, že uzavřete krevní smlouvu s Googlem či Facebookem, že vy budete používat jejich služby zdarma a oni za to o vás můžou vědět úplně všechno. Dnes už je to o tom, že si koupíte novou televizi LG a ona vás špehuje a výrobci odesílá seznamy pořadů, na které se díváte ze svého USB disku, protože to prostě technicky jde, a tak to výrobce dělá.

Člověk se až diví, že lidsky ochranářské organizace nezasáhnou a nežádají adekvátní odvetu, jako například zákaz prodeje produktů LG na evropských trzích. Nic menšího totiž výrobcům asi chuť na invazi do soukromí nepokazí. Jak říká staré manažerské pravidlo, je lepší to zkusit a pak se omlouvat, než se pokoušet získat svolení předem. Kdo ví? Když se nikdo nebude vrtat v komunikaci chytrých zařízení se servery, třeba se to ani neprovalí! A když se to provalí, tak se můžete vymlouvat, že za to může nějaký technik, co provedl neschválený zásah. V nejhorším to na něj můžete hodit a obětovat ho, Googlu to takhle prošlo.

Vůz Google Street View. autor: Bally Hoo, zdroj: Wikimedia Commons
i Zdroj: PCTuning.cz
Vůz Google Street View. autor: Bally Hoo, zdroj: Wikimedia Commons

Anebo dostanete nový a pokrokový smart meter, z něhož lze vyextrahovat kompletní časovou řadu vaší spotřeby, z čehož lze zjistit, kdy jste doma, kolik vás tam bydlí, co máte za spotřebiče a jak je používáte. Ekologické organizace občas prezentují tuto šílenou technologii, která v podstatě dokonale mapuje vaše chování doma (tedy v prostoru teoreticky chráněném zákonem) jako zdroj našeho energetického spasení. Je jenom otázkou času, až zločinci pochopí, že nemá smysl při výběru vhodných cílů spoléhat se pouze na facebookové statusy, ale po hacknutí smart meterů si mohou pohodlně zmapovat, které byty má smysl vykrádat a ve kterou denní dobu. Na rozdíl od subjektivních statusů, které mohou být lživé, totiž záznam spotřeby elektřiny ve smart meteru nelže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama