Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vývoj technologií počítačových her — díl V.

Vývoj technologií počítačových her — díl V. | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 9. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Ve znamení Oblivion a Company of Heroes 2. Revoluční fyzika PhysX od Ageie 3. O dobovém hardwaru 4. „Zastaralé“ DirectX 9 hry 5. Crysis a další DirectX 10 tituly
6. Herní pecky roku 2008 7. Core i7 přichází a boj na trhu s grafikami 8. Zmrtvýchvstání PhysX 9. Zajímavé RTS a první hra s podporou DirectX 11

Historie počítačových her se píše už několik desítek let. Za tu dobu se jednoduché hry typu Pong vyvinuly v komplexní tituly s realistickou grafikou podobnou skutečnosti. Připravili jsme pro vás seriál o jejich vývoji, ve kterém zmapujeme cestu od prvních her jako Tennis for Two hraném na osciloskopu až ke Crysis 2.

Reklama


zdroj: YouTube, MScott2273

S tím, jak se ve hrách během prvního desetiletí 21. století rychle zlepšovala grafika, začali se hráči zajímat také o fyziku. Revolučním počinem byl v tomto ohledu Half-Life 2, který možností fyzikálního enginu Havok 2.0 čerpal dokonale a na hrátkách s fyzikou postavil výbornou hratelnost. Rok 2004 je také obdobím, kdy neznámá společnost Ageia kupuje do švýcarské společnosti ETH Zurich licenci na její moderní fyzikální engine NovodeX AG. Ten je na svou dobu opravdu velmi vyspělý, vzhledem k velkým hardwarovým nárokům podporuje i víceprocesorové platformy.

Ageia tento engine přebírá a dál jej vylepšuje, společně s tím však vyvíjí také hardware, který by fyziku místo procesoru akceleroval. V průběhu času se celý projekt přejmenovává z NovodeX na PhysX a výsledkem je programové vývojové prostředí pro tvůrce her a hardwarová karta PhysX P1 akcelerující celou technologii.

Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz


Ageia PhysX P1 (provedení Asus, zdroj: Legitreviews.com)

Ageia má pro svůj fyzikální engine postavený poměrně nadějný obchodní model. Základem je přesvědčit vývojáře k tvorbě her s PhysX, což má kromě na svou dobu velmi vyspělého enginu zajistit SDK šířené zdarma a plná podpora softwarového oddělení Agie (také zdarma). Společnost pak bude vydělávat na prodeji hardwarových akcelerátorů za cenu cca pěti tisíc korun.

Plán se jeví jako zajímavý a i přes vyšší pořizovací cenu by se fyzika PhysX možná i prosadila, celý projekt však měl několik chyb. Jednak to byl samotný hardware, konkrétně chlazení. Do výroby se pustil Asus a BFG, přičemž obě společnosti kartu osadily malým a velmi hlučným ventilátorem. Pro potenciální zákazníky jasný důvod k oželení lepší fyziky. Druhým problémem pak byla špatná podpora ve hrách. Při hraní klíčové hry celého projektu Ghost Recon Advanced Warfighter hra při akceleraci PhysX často padala a vykazovala chyby, ovladače byly opravdu žalostné. Vývojáři se tak PhysX vyhýbali obloukem, karty se neprodávaly a výsledkem byla akvizice nVidie, která Ageiu v únoru odkoupila (v opačném případě by téměř jistě rychle přišel krach celé společnosti).

Ghost Recon: Advanced Warfighter (2006)


zdroj: YouTube, Ascendor

Jak už bylo řečeno, her s fyzikou PhysX se objevilo jen několik. Prvním klíčovým titulem byla taktická akční hra Ghost Recon Advanced Warfighter. Už samotná grafika vypadala opravdu dobře, nás však zajímá fyzika. PhysX se ve hře zaměřoval především na destrukční model a výbuchy, přičemž rozdíly bez a s kartou PhysX P1 jsou patrné na první pohled.

Ghost Recon: Advanced Warfighter 2 (2007)


zdroj: YouTube, Zogrim

V podobném duchu se nesl také druhý díl vydaný o rok později. Hráči s PhysX akcelerátorem navíc mohli hrát speciální mapu určenou jen pro ně, která byla na destrukcích přímo založena.

Unreal Tournament 3 (2007)


zdroj: YouTube, XIApathyIX

Jednoznačně největší úspěch znamenala pro Ageiu implementace PhysX do Unreal enginu třetí generace. O něm bude ještě řeč, nyní se proto věnujme samotné fyzice ve hře Unreal Tournament 3. Drtivá většina map fyziku podporovala jen minimálně či vůbec, podobně jako v GRAW 2 však majitelé PhysX P1 akcelerátoru dostali „něco navíc“. Tím něčím byl balík bonusových map, které naopak možnosti PhysX doslova ždímaly. Okolo zničitelnosti prostředí či chování tornáda byl postaven celý gameplay. Ani to však skomírající PhysX na nohy nepostavilo a na scénu tak vstoupila nVidia.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama