Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vývoj technologií počítačových her — díl V.

Vývoj technologií počítačových her — díl V. | Kapitola 7

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 9. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Ve znamení Oblivion a Company of Heroes 2. Revoluční fyzika PhysX od Ageie 3. O dobovém hardwaru 4. „Zastaralé“ DirectX 9 hry 5. Crysis a další DirectX 10 tituly
6. Herní pecky roku 2008 7. Core i7 přichází a boj na trhu s grafikami 8. Zmrtvýchvstání PhysX 9. Zajímavé RTS a první hra s podporou DirectX 11

Historie počítačových her se píše už několik desítek let. Za tu dobu se jednoduché hry typu Pong vyvinuly v komplexní tituly s realistickou grafikou podobnou skutečnosti. Připravili jsme pro vás seriál o jejich vývoji, ve kterém zmapujeme cestu od prvních her jako Tennis for Two hraném na osciloskopu až ke Crysis 2.

Reklama
Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel Core i7 (architektura Nehalem)

Na trhu s procesory se toho od začátku roku 2007 do konce 2008 mnoho nezměnilo. Kraluje stále Intel s procesory Core 2 Duo a Quad. Společnost však přešla na novější 45nm výrobní proces, vylepšenou architekturu Penryn a procesory jsou tak o něco výkonnější, levnější a úspornější. Úplnou novinkou jsou pak na konci roku 2008 procesory Core i7 architektury Nehalem, které s přehledem obsazují highend. AMD stále nabízí jen otřesné Phenomy první generace a až na počátku roku 2009 přichází s jejich nástupci Phenom II. Ti situaci podstatně zlepšují, spása se však nekoná a AMD je stále až „tím druhým“.

Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz

S příchodem nové generace procesorů architektury Nehalem a později také druhé generace Phenomů nastává čas k přechodu na novou generaci operačních pamětí DDR3 (tyto paměti je sice možné osadit i k procesorům Core 2, je to však zbytečné a výkon tím nevzroste). Paměti DDR3 jsou s námi až dodnes, jejich výhodami proti DDR2 jsou nižší spotřeba daná nižším napětím a vyšší pracovní frekvence, nevýhodou pak vyšší latence. Evergreenem jsou v této době sady pamětí 2× 2 GB.

Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz


ATI Radeon HD 4870 konkurenci zaskočil

Rok 2008 byl ve znamení tuhého konkurenčního boje na trhu s grafickými akcelerátory. Po úspěšné řadě karet GeForce 9 přichází nVidia v polovině roku s novou generací, které kraluje highendová GeForce GTX 280 a levnější model GTX 260. nVidia si je svou pozicí na trhu velmi jistá a kartám tak nasazuje vysoké zaváděcí ceny, GTX 280 se prodává okolo devíti tisíc s daní a GTX 260 za šest.

Jen o pár dní později však ATI uvádí na trh konkurenční modely Radeon HD 4850 a 4870. Ty sice nejsou tak výkonné a HD 4870 soupeří s GeForce GTX 260, AMD však nasazuje velmi lákavé ceny. HD 4850 prodává za 3500 Kč s DPH, výkonnější HD 5870 za 5200 korun. Je tedy zřejmé, že v poměru cena/výkon jasně vítězí červení a na prodejích je to znát. Během prázdnin musí nVidia značně snížit cenu svých produktů, zejména u GeForce GTX 280 jde o horentní sumy, takže třeba BFG přistupuje k nevídanému kroku a zákazníkům vrací část peněz.

Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel SSD X25-M

Pokud se podíváme na situaci na trhu s pevnými disky, začínají se objevovat první prakticky použitelné flashové pevné disky. Tahounem oboru je Intel, který na trh uvádí svou první generaci SSD X25-M. Z dnešního pohledu zní SSD s rychlostí čtení 190 MB/s, zápisu 70 MB/s, kapacitou 80 GB a cenou 12 tisíc opravdu hodně šíleně, tehdy však šlo o revoluci.

Ostatně rychlým vývojem prochází také pevné disky klasické konstrukce, které se zaměřují hlavně na kapacitu. Levné 320GB disky se prodávají okolo 1000-1500 Kč s daní, velká úložiště dat s kapacitou 1 TB pak koupíte od tří a půl tisíc výš.

Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz


HP LP2475w — 24" S-IPS panel 1920 × 1200 px

Už v posledním přehledu hardwaru jsem psal o rozšiřujících se LCD panelech. Tento trend v následujícím roce pokračoval a LCD se stalo dostupným pro každého. Nejlevnější 19" panely stojí okolo tří až čtyř tisíc, za šest až sedm koupíte slušný 22" LCD s TN maticí, těsně pod deset stojí „čtyřiadvacítky“ se stejnou technologií a 24" panely s lepší technologií (jako HP na fotce) koupíte okolo dvanácti tisíc s daní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama