Vývoj technologií počítačových her — díl V.
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vývoj technologií počítačových her — díl V.

Vývoj technologií počítačových her — díl V. | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 9. 2011 03:00 17

Seznam kapitol

1. Ve znamení Oblivion a Company of Heroes 2. Revoluční fyzika PhysX od Ageie 3. O dobovém hardwaru 4. „Zastaralé“ DirectX 9 hry 5. Crysis a další DirectX 10 tituly
6. Herní pecky roku 2008 7. Core i7 přichází a boj na trhu s grafikami 8. Zmrtvýchvstání PhysX 9. Zajímavé RTS a první hra s podporou DirectX 11

Historie počítačových her se píše už několik desítek let. Za tu dobu se jednoduché hry typu Pong vyvinuly v komplexní tituly s realistickou grafikou podobnou skutečnosti. Připravili jsme pro vás seriál o jejich vývoji, ve kterém zmapujeme cestu od prvních her jako Tennis for Two hraném na osciloskopu až ke Crysis 2.

Reklama

Colin McRae: DiRT (2007)


zdroj: YouTube, Gargulagoth

V roce 2007 se už běžně prodávají první DirectX 10 grafické karty řady nVidia GeForce 8000 a podobně jako v případě DirectX 9 se tak očekával nástup nové generace her podporující toto rozhraní. To se však nestalo a ačkoliv se objevilo několik titulů s podporou nového API, o nichž bude řeč v následující kapitole, majorita her zůstala u DirectX 9 a konceptu multiplatformního vývoje pro PC a herní konzole současně.

Typickým zástupem takových her je závodní Colin McRae DiRT. Hra je postavena na novém enginu Neon (předchůdce dnešního Ego enginu) a ukazuje nádhernou grafiku, které vévodí do detailu zpracované modely aut s výborným modelem poškození a věrně provedení okolí tratí. Škoda jen přehnaného efektu HDR, který atmosféru částečně kazil a také vysokých hardwarových nároků, takže nejvyšší detaily si mohl dopřát opravdu jen málokdo.

Team Fortress 2 (2007)


zdroj: YouTube, WildAlfista

Krásnou grafiku, byť v trochu jiném smyslu, ukazuje multiplayerový Team Fortress 2, který je součástí balíků tří her Orange Box. Hra na jednu stranu používá už postarší engine Source a technologická vyspělost není nejvyšší, zpracování kreslené grafiky je na druhou stranu natolik originální a nadčasové, že by byl hřích se o Team Fortress 2 nezmínit. Vědomi si toho ostatně byli i novináři v dobových recenzích, magazín IGN celou situaci shrnul takto: „The art style is such a forceful presence in this game, adding to the enjoyment you get out of it and the allure to keep playing. A strikingly coherent artistic vision.“

The Witcher (2007)


zdroj: YouTube, 3voluti0n

Pěknou grafiku ukázal polský Zaklínač, byť ne ve všech ohledech. Zatímco v animacích a detailnosti postav hra postavená na Aurora enginu (např. Neverwinter Nights) nijak neoslňovala, příroda a scenérie vypadaly báječně. I to byl jeden z důvodů si toto výborné RPG zahrát.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)


zdroj: YouTube, deluxe345

Zatímco posledních několik dílů série Call of Duty vypadá stále stejně a grafika se takřka nemění (tento trend bude bohužel pravděpodobně následovat i chystané pokračování Modern Warfare 3),čtvrtý díl série se po pauze vrací na PC a nabízí výbornou vizuální podívanou s rozumnými hardwarovými nároky. Hra je postavena na Infinity Ward enginu třetí generace (IW engine 3.0) a grafika je s výjimkou fyziky moderní ve všech ohledech, byť v žádném nijak výrazně nevybočuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama