Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?
i Zdroj: PCTuning.cz s využitím Microsoft Designer (AI)
Software Článek Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?

Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2024 23:00 94

Seznam kapitol

1. Užívejte si svůj systém! 2. Co s tím? Překopat! 3. AI: dutá, ale sebevědomá 4. Sen hackerů a vyděračů 5. Revoluce, o kterou nikdo nestál

Když se dívám na přicházející generaci Windows s AI Copilot+, nemůžu se zbavit pocitu, že lidem v Microsoftu totálně přeskočilo a rozhodli se dotlačit lidstvo k Linuxu. „Vylepšení“, která nám přinášejí, je patrně největší balík těch nejméně požadovaných změn v historii – a naznačují, jak zoufale v Microsoftu nechápou svůj vlastní systém.

Reklama

Pak tu byla ta divná doba, kdy se začalo s Windows RT a Windows for ARM testovat, jestli budoucnost není náhodou tady – jen proto, aby se zjistilo, že fakt jako ne. To byly první momenty, kdy jsem začal koketovat s Linuxem, jenomže v té době byla linuxová komunita stále ještě toxičtější než Windows, takže jsem se vrátil. (Vážně: Pokud jste měli náladu shodit si sebevědomí a dozvědět se, jací jste kreténi, stačilo se na něco zeptat v linuxových diskusních fórech. Tihle borci mohli dávno ovládnout svět, kdyby to nebyli ve své podstatě arogantní hulváti, odhánějící prostý lid po tisících.)

A potom začalo být stále více vidět, jak Microsoft vlastně neví, co má dělat dál. Vytvořil funkční a přiměřeně spolehlivý legacy systém se širokou podporou a zpětnou kompatibilitou, ale ta začala být na obtíž, takže začalo docházet k vyřazování nejstarších věcí, jako je DOS (NTVDM) anebo nejstarších a nejděrovatějších protokolů. 

Přebrušovat už hotové ale nestačí, takže od Windows 8 pokračovala tradice překopávání rozhraní beze zjevných důvodů, i když by bylo daleko inteligentnější oddělit UX od zbytku systému a nechat uživatele, ať si používají takové rozhraní, které se jim hodí víc. Už Windows 8 byly takový ten pavlovovský „pes, který má na sobě přišitou hlavu jiného psa“ – a dodnes není ovládací rozhraní úplně konsolidované, ani na Windows 11, což je neuvěřitelné. Navíc tam dochází ke změnám, které nemusíte mít úplně rádi, jako je například centrování taskbaru úplně dole, což je obšlehnuté z MacOS, nicméně kdybychom to všichni chtěli takhle, tak od toho je tu MacOS.

No a dnes jsme tady, v době, kdy přicházejí Windows pro nové procesory s ARMem a přinášejí nám funkce AI. O relativní nesmyslnosti přechodu na ARM jsem psal už dříve – a ne, není to o tom, že ARM je špatný, ale že relativní výhody, které přinese, budou zanedbatelné (spotřeba jádra je jenom část celkové spotřeby energie), zatímco drolení kódu na dvě kódové báze je docela velký problém. 

ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?
i Zdroj: Qualcomm

ARM se řadí na značky, Snapdragon X zabije architekturu x86. Už zase?

V současnosti probíhá veliké bájení stran schopností Snapdragon X Elite a vyprávění o „ukončení existence architektury x86“.…

4. 5. 2024 14:00
45

Nevěřím tomu, že by se Microsoftu povedl efektivní překlad x86 na ARM, to zvládl Apple u Rossety 2, ale ta byla určená jen pro omezenou přechodovou dobu. Každá emulace je problém a běží s výkonnostním penále, které částečně souvisí s předchozí optimalizací původního kódu – a ve finále budete plus mínus tam, kde jste byli, rychlostí i spotřebou energie.

Další věc je to, že nám cpou AI funkce v podobě Copilot+ s takovou razancí, jako by ládovali nádivku do krocana. Kromě online AI hodlá Microsoft přinést zhruba 40 lokálních AI modelů, které by měly jet na NPU jednotkách našich nových procesorů – a mimo to žádají i více RAM a větší úložiště.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama