Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?
i Zdroj: PCTuning.cz s využitím Microsoft Designer (AI)
Software Článek Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?

Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2024 23:00 94

Seznam kapitol

1. Užívejte si svůj systém! 2. Co s tím? Překopat! 3. AI: dutá, ale sebevědomá 4. Sen hackerů a vyděračů 5. Revoluce, o kterou nikdo nestál

Když se dívám na přicházející generaci Windows s AI Copilot+, nemůžu se zbavit pocitu, že lidem v Microsoftu totálně přeskočilo a rozhodli se dotlačit lidstvo k Linuxu. „Vylepšení“, která nám přinášejí, je patrně největší balík těch nejméně požadovaných změn v historii – a naznačují, jak zoufale v Microsoftu nechápou svůj vlastní systém.

Reklama

Mám rád AI, ale na to, abychom z toho udělali mainstream, musí být jasné, že je spolehlivá a užitečná, což podle mě stále není. Nejužitečnější AI funkce jsou ty určené pro výpočetní fotografii, tedy ty integrované v mobilech: Zvládnou noční focení, denoise, odstranění odlesků, manipulace s obrazem – s tím se dělá dlouho a je to bezpečné. Nicméně to není to, co typicky používáte na svém počítači – a když už, má to být součástí aplikací, ne OS.

Pak tu máme AI vyhledávání, kterému se prostě nedá věřit. Včera jsem pomocí ChatGPT 4 zkoušel, zda mi to identifikuje pohádku na základě jejího obsahu. Stroj se zamyslel a řekl, že ji napsal Karel Jaromír Erben a její název je, shodou okolností, seznam klíčových slov, která jsem tomu zadal. Ta věc blufuje, blufuje jako dutý, ale poměrně sebevědomý student – a ne, nedá se tomu věřit. NEDÁ SE TOMU VĚŘIT, všechny výstupy AI dnes musíte ověřovat!

Aby nás Microsoft dotlačil do poněkud předčasně narozené AI revoluce, rozhodl se naprat tlačítko Copilot přímo do klávesnic – a to vedle pravého ALTu (původně AltGr), čili tam, kde máme dnes obvykle pravé Ctrl anebo nebo nějakou custom klávesu pro ovládání druhé funkce klávesnice (jas, podsvícení, hlasitost atd.) Tím nás chce donutit, abychom to jako začali používat. 

Problém je v tom, že si nemyslím, že by současný stav AI něco takového vyžadoval, ba naopak podsouvat špatné AI výsledky bude nebezpečné a kontraproduktivní. 

Ale ne, máme to prostě tady! Doufejme, že ta klávesa půjde přemapovat, protože ztráta pravého Ctrl je pro mě větší než benefit z Copilota. Není zatím úplně jasné, jak přesně hodlá Microsoft Copilota využívat, napadá mě hlasové diktování anebo hlasové příkazy systému á la Siri, ale to má taky svoje limity (zkuste si něco takového dělat v kavárně) a rozhodně podle mě stačí aktivace takové věci přes kombinaci kláves, na to opravdu nepotřebujeme dedikovanou klávesu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama