Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?
i Zdroj: PCTuning.cz s využitím Microsoft Designer (AI)
Software Článek Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra?

Windows s AI Copilot+: Kterého osla napadlo, že chceme Velkého bratra? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2024 23:00 94

Seznam kapitol

1. Užívejte si svůj systém! 2. Co s tím? Překopat! 3. AI: dutá, ale sebevědomá 4. Sen hackerů a vyděračů 5. Revoluce, o kterou nikdo nestál

Když se dívám na přicházející generaci Windows s AI Copilot+, nemůžu se zbavit pocitu, že lidem v Microsoftu totálně přeskočilo a rozhodli se dotlačit lidstvo k Linuxu. „Vylepšení“, která nám přinášejí, je patrně největší balík těch nejméně požadovaných změn v historii – a naznačují, jak zoufale v Microsoftu nechápou svůj vlastní systém.

Reklama

Jedna z nejbizarnějších funkcí, se kterou Microsoft přišel, je Recall. Podle popisu to chápu tak, že Windows každých pět sekund provedou snapshot obrazovek a jejich obsahovou analýzu, takže mají zaznamenanou nejenom kompletní časovou řadu toho, co děláte, ale je to taky oindexované.

Pokud kdy existovala nějaká feature, kterou NECHCI ve svém operačním systému, tak je to kontinuálně jedoucí spyware, který nejen zaznamenává, ale dokonce analyzuje to, co je na obrazovce. Pro lásku Boží! Nedovedu si představit jediný scénář, kdy bych něco takového mohl potřebovat – a naopak si dovedu představit doslova stovky forem zneužití. 

Tohle hovno může mít smysl možná tak pro paranoidní korporát, který prostě chce mít absolutní kontrolu nad svými zaměstnanci, ale musí to být zároveň korporát tak epicky hloupý, že si nedovede představit důsledky datového úniku podobných informací. Kontinuální nahrávání obsahu obrazovky je pravděpodobně nejlepším nástrojem pro porušení GDPR, pro obecné narušení počítačové bezpečnosti, ale i pro špehování a vydírání. 

Vážně všem v Microsoftu přeskočilo? Tahle absurdita navíc žádá nemalý prostor na disku (25 GB na 256GB, 75 GB na 512GB a 150 GB na 1TB disku) – a jsem si jistý, že disk bude nepochybně solidně ojíždět, Chia style, takže vám zkrátí životnost nejen vaší baterky, ale hlavně vašeho úložiště. Jasně, díky, vyjmenovali jste nám další a další nevýhody tohoto nesmyslu – tak ještě nějaké výhody, prosím! 

Pro streamery to není, těm jeden snímek za 5 sekund nestačí. Něco jako „můžete si vyhledat vzpomínky s Alicí“ anebo „najít ten graf na fialovém pozadí“ není nic, doslova nic, co by se mi od roku 1980 kdy přihodilo, že bych cítil potřebu podobnou funkci mít. Pokud se mi někdy stalo, že jsem chtěl něco vyhledat na základě vizuálního popisu, tak to byly věci, které byly staré ROKY – a tím pádem by to pravděpodobně nebylo ani uložené na tom samém stroji. 

A pokud by, nedejbože, Microsoft přišel s ideou, že to „vylepší“ o to, že to budou „bezpečně ukládat na cloud“, tak, přísahám, stahuji Ubuntu anebo Mint ještě ten samý den, protože něco takového mi domů prostě nesmí. Už současná telemetrie je na hraně toho, co je možné tolerovat, ale tohle je velice, velice za hranou. 

Tohle je, s velkou rezervou, ten nejidiotštější nápad, se kterým kdy Microsoft přišel – a pokud ti šílenci splní svoje sliby a pustí to do světa „defaultně zapnuté“, pak to velmi pravděpodobně velmi ošklivě backfiruje. Kompletní překopávka rozhraní ve Windows 8 byla sice pitomost, ale vedle tohohle vypadá jen jako pouhý kanadský žertík. Je to opravdu nebezpečné – a to opravdu pro všechny, takže jen žasnu, že tuhle kravinu v Microsoftu někdo nejen vymyslel, ale že ji i schválil a podle všeho prosadil do release.

Screeenshotová databáze vašich aktivit má být sice kryptograficky chráněná, ale pokud kdy něco stálo za to hackerům použít slabiny a chyby v procesorech k tomu, aby k něčemu získali klíče i na normálních počítačích vlastněných smrtelníky, tak je to právě tahle idiotská funkce. To je tak stupidní, že to snad museli vymyslet v NSA.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama