WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky

WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky | Kapitola 3

Filip Eckstein

Filip Eckstein

8. 8. 2016 03:00 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Rozbalujeme 3. WowWee MiP – takový věrný sluha 4. WowWee MiPosaur – náladový kousek prehistorie 5. Aplikace pro smartphone 6. Video, hodnocení a závěr

Na mušku jsme si tentokrát vzali dvě robohračky z dílen společnosti WowWee. Kolečka jsme provětrali jak balancujícímu robotu MiP, tak lehce náladovému, zato však nebojácnému dinosaurovi. Oba kousky se samozřejmě těší konektivitě se smartphony. Uvnitř článku na vás opět čeká i krátké video z testování.

Reklama

Nejprve se podíváme na chytrou hračku WowWee MiP. Jde o dvoukolového balancujícího robota na principu regulace inverzního kyvadla. Tedy kyvadla s těžištěm nad otočným čepem. Jak se této klasické úlohy z teorie řízení chopili hoši z WowWee?

První dojem

WowWee MiP je docela malý, převážně plastový robot s na pohled velmi povedeným sci-fi designem. V redakci jsme měli černého (lépe se fotí), nicméně výrobce nabízí i variantu v bílé.

Po vybalení robota je nejdříve nutné do něj umístit baterie. Bohužel většina robohraček od WowWee dnes již relativně standardním nabíjením skrze micro-USB port nedisponuje. Nezbývá nám tedy nic jiného než doběhnout pro čtyři AAA baterie (nejsou součástí balení). Výdrž robota se pohybovala kolem 3 až 6 hodin (záleží ale hodně na kvalitě baterií, které do něho vložíte). Zadní kryt je šroubovací, vybavte se proto křížovým šroubovákem. Snad jedinou výhradu mám ke kvalitě šroubků, které již po první výměně vypadaly, že se té příští už nedožijí. Robot je jinak dílensky zpracován velmi dobře. Kolečka jsou pogumovaná a mají vzorek, takže robot i na kluzkém povrchu drží stabilitu bez problému.

Na hrudi robota se nachází indikační LED, která mimo stavu baterie (i v případě vybití) rovněž indikuje mód, v němž se robot právě nachází. Módy je možné přepínat otáčením kteréhokoliv ze dvou koleček, když je robot držen v horizontálním stavu.

Ruce robota jsou polohovatelné, nicméně žádnou funkci v podstatě nemají. Můžete ho za ně tahat, když balancuje, ale to je asi tak vše. I trápení robota ale může být zábava.

Robot ke svému chodu potřebuje čtyři AAA baterie.
i Zdroj: PCTuning.cz
Robot ke svému chodu potřebuje čtyři AAA baterie.

 

Balanc na sedm způsobů

Jak již bylo zmíněno v předchozích odstavcích, u robota lze pomocí koleček měnit mezi různými módy, jejichž aktivita je indikována světelnou diodou na jeho hrudi. Módu máte na výběr celkem sedm a každý z nich je svým způsobem užití jedinečný.

Po zapnutí se robůtek nachází v tzv. Default módu. Jde o stav, kdy hračka pomocí infračervených senzorů vzdálenosti reaguje na gesta rukou. Rozezná povely pro jízdu ve všech směrech a navíc také gesto pro zastavení. Díky integrovanému mikrofonu rovněž reaguje na tlesknutí. Velmi podobný základnímu módu je režim sledování ruky (Track), kdy před robotem držíte ruku, kterou robot posléze při změně polohy následuje. V praxi bych to spíš přirovnal k lákání nedůvěřivého psa na kus párku. Každopádně jsem se pobavil.

Když robota nebudete zlobit, přiveze vám i banán.
i Zdroj: PCTuning.cz
Když robota nebudete zlobit, přiveze vám i banán.

 

Další mód, do něhož je možné robota uvést, je režim tzv. volné jízdy (Roam). Z robota se v tomto režimu stane robotí průzkumník pohybující se po místnosti a vyhýbá se překážkám, které mu stojí v cestě. Aby si vyjížďku zpříjemnil, nenuceně si během ní pohvizduje.

S robotem ale můžete hrát i různé hry. Kupříkladu v režimu Cage máte za úkol stále se robotovi stavět do cesty tak, aby vám nikam neujel.Ten přitom s každým vaším úspěšným tahem zrychluje, čímž zvyšuje obtížnost příštího blokování. Další hru si s robotem zahrajete v režimu Stack. V této balanční hře využijete tác, který hračce připevníte na hruď. Robot posléze odpočítává dobu, během níž musíte na tác skládat předměty. Pokud to nestihnete v intervalu (který vám robot může prodloužit nebo naopak zkrátit), zatočí se a všechny dosud naskládané předměty vám rozhází po podlaze. Ano, určitě se vyvarujte křehkým předmětům (jako například šálku na obrázku níže) a tekutinám. Nedopadlo by to dobře.

WowWee MiP jako praktický pomocník v domácnosti.
i Zdroj: PCTuning.cz
WowWee MiP jako praktický pomocník v domácnosti.

 

Ale co by to bylo za chytrou hračku, která by nešla naučit novým trikům. K tomu lze využít mód Tricks, kde různorodým pohybem ruky před robotem vkládáte do robota povely, které posléze na tlesknutí vykoná. Povelů lze vložit až padesát. Občas se mi sice stalo, že se robot prostě zasekl a pípáním oznamoval příjem povelů, které nikdo nevkládal.

A nakonec, jako každý správný robot, i WowWee MiP umí tancovat. Stačí mu na kolečku natočit režim Dance, který ho dvojitým tlesknutím promění v trsající pometlo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama