WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky

WowWee MiP a MiPosaur: tak trochu náladové robohračky | Kapitola 4

Filip Eckstein

Filip Eckstein

8. 8. 2016 03:00 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Rozbalujeme 3. WowWee MiP – takový věrný sluha 4. WowWee MiPosaur – náladový kousek prehistorie 5. Aplikace pro smartphone 6. Video, hodnocení a závěr

Na mušku jsme si tentokrát vzali dvě robohračky z dílen společnosti WowWee. Kolečka jsme provětrali jak balancujícímu robotu MiP, tak lehce náladovému, zato však nebojácnému dinosaurovi. Oba kousky se samozřejmě těší konektivitě se smartphony. Uvnitř článku na vás opět čeká i krátké video z testování.

Reklama

V této kapitolce se podíváme na WowWee MiPosaura, který je balancujícímu robůtkovi MiP v mnohém velmi podobný. Kromě dinosaura si samozřejmě posvítíme i na trackball, který je rovněž součástí balení.

První dojem

Stejně jako WowWee MiP, o němž byla předchozí kapitola, je i MiPosaurus plastový a dílensky docela dobře zpracovaný robůtek na zkrácení dlouhých večerů nebo deštivých víkendů. Jen jeho velikost a vlastně i váhová kategorie jsou trochu jinde. Oproti MiPovi má na délku o dobrých 30 cm více. Aby také ne, polovinu délky MiPosaura tvoří jeho pohyblivý ocas. Na výšku jsou pak oba roboti srovnatelní.

MiPosaurus ke svému životu potřebuje čtyři tužkové baterie. Ty je nutné obdobně jako u MiPa vložit do slotu schovaném za krytkou se čtyřmi šroubky. Výdrž robota byla velmi podobná jako u MiPa (tedy 3-6 hodin).

Co se týká senzorické výbavy, robot je osazen infračervenými čidly vzdálenosti a akcelerometrem, který mu umožňuje držet balanc na dvou pogumovaných kolečkách. Nechybí ani mikrofon citlivý na tleskací povely. Dvojitým tlesknutím přikážete dinosaurovi, aby si sedl. Trojité tlesknutí ho naopak donutí vstát.

Robot má mimo koleček další dvě pohyblivé části – dolní čelist a již zmiňovaný flexibilní ocas. Čelist  elektronicky ovládaná není, zato je však na její druhé straně (pravděpodobně) závaží, které se při správném pohybu celého robota převažuje. To vytváří dojem, že robot s čelistí pohybuje záměrně. Ocas rovněž není pod dinosaurovou kontrolou. Je však rozdělen do čtyř článků, které jsou uchyceny na flexibilní gumě, což při MiPosaurově pohybu ocas rozvlní. A musím podotknout, že velice věrohodně.

S míčkem vypadá MiPosaurus věru roztomile.
i Zdroj: PCTuning.cz
S míčkem vypadá MiPosaurus věru roztomile.

 

Jen tak mimochodem, víte, jak mají v zoo u lvů cedulku se zákazem focení s bleskem? Tak zapnutého MiPosaura s ním také nepokoušejte, neboť se vám dočista pomátne (blesk patrně způsobí příval falešných informací na IR přijímačích).

Pozor na náladu!

A jak si s takovým robotem vlastně můžete hrát? Díky infračerveným senzorům, které má robot umístěny po celém obvodu hlavy, dokáže dinosaurus rozpoznat gesta vyvolaná pohybem ruky. Různá gesta vyvolají rozličné reakce. Kupříkladu můžete robota pohladit tak, že mu rukou přejedete od čumáku až na záda. Pípadně ho pak krouživým pohybem dlaně okolo jeho hlavy donutíte otočit se o 180°. Dinosaura můžete samozřejmě také zlobit – například zataháním za nohu či za ocas. Všechny akce se tak dělí na pozitivní a negativní, což má přímý vliv na jeho náladu.

A právě nálada je jedna z věcí,v nichž se MiPosaurus od MiPa zásadně liší. MiPosaurus má totiž osobnost, kterou lze tvarovat vkládáním pozitivních či negativních akcí. Na to, v jakém rozpoložení se robot právě nachází, má tedy vliv především to, jak se k němu chováte.

Ihned po zapnutí je robot v tzv. „Curios“ módu. Ten lze přirovnat k neutrální náladě. Robot není ani rozdováděný, ani naštvaný a poslouchá vás víceméně na slovo. Provedete-li však s robotem dostatečný počet pozitivních akcí (točí se, hladíte ho, necháte ho bloumat po místnosti aj.), přejde do tzv. „Excited“ módu. Inu, prostě se rozdovádí. Robot v tomto režimu na gesta provádí více akcí a pohybů. Navíc při nich vyluzuje veselejší zvuky. Občas mi přišlo, že je jako z divokých vajec. Takový povel „bloumej po místnosti“ z robota udělá splašené, zato však veselé pometlo. To je pak výzva robota i chytit. Na druhou stranu, pokud robota dostatečným počtem negativních gest rozzlobíte, bude na vás při každém pokusu o interakci vrčet a vyjíždět ("Angry" mód). Až vás to přestane bavit, můžete si robota zkusit uklidnit trojitým pohlazením od čumáku po záda a zase zpět. Ale pozor, musí při tom sedět, jinak se nenechá!

Multifunkční trackball

K MiPosaurovi dostanete také elektronický trackball. Stejně jako robot i tento robomíček však vyžaduje čtyři baterie. Po celém povrchu míčku jsou rozprostřeny infračervené diody, díky nimž robot detekuje polohu míčku. Uvnitř míčku se pravděpodobně nachází i akcelerometr, protože míček reaguje na zatřesení.

Trackball v režimu vodítka.
i Zdroj: PCTuning.cz
Trackball v režimu vodítka.

 

Trackball se po zapnutí spojí s robotem a ihned mu nastaví jeden ze šesti módů, který je aktuálně na míčku zvolen. Vybírat lze mezi režimy tance, potravy, balónku na hraní, vodítka, beat boxu a oblíbeného plyšáka. Nastavíte-li tak na trackballu třeba tanec, zatřesením míčku robot začne tancovat. Režim potravy pak vašeho MiPosaura promění v predátora lovícího trackball představující něco k snědku. Pokud chcete, můžete si dinosaura vzít i na vodítko. Protože robot míček následuje, stačí vzít míček do ruky a vyrazit s dinosaurem na procházku (bohužel ne ven, oba roboti jsou určeni pouze pro použití v interiérech). Dalším zajímavým režimem je tzv. Beat Box mód. Pokud se k míčku MiPosaurus přiblíží, začne robot beat boxovat. Nebo chcete-li vidět, jak si robot hraje se svojí oblíbenou hračkou, přepněte trackball do režimu „Teddy Bear“. MiPosaurus bude mít radost! Posledním módem trackball proměníte v balónek na hraní. Dinosaurus za ním bude pobíhat, odstrkovat ho a hrát si s ním.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama