WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích

WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 10. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Důkaz o vlastnictví 2. Tvorba 3. Jak to prodat 4. Digitální originál 5. Něco zmizí, něco zůstane

Když se mluví o kryptosvětě, většinou se mluví o penězích – kryptoměny, kryptoasety a tak dále. V praxi je možné v kryptosvětě jak vydělat, tak i slušně prodělat – anebo blockchain použít k něčemu úplně novému.

Reklama

Celý proces vytváření, neboli minting, je poměrně komplikovaný a můžete do něj zahrnout takové věci, jako že například na smart kontrakt dáte podmínku, že z každého obchodu s NFT získá jeho původní vlastník nějaké procento z objemu transakce. To je zajímavé u patronáže, kdy obchodování s NFT v podstatě sponzoruje původního umělce – anebo, v případě právě probíhající dražby Lobkowických NFT, bude to dotovat jejich nadaci, ze které opravují sbírky.

Někomu možná zableskne v očích slavný „pasivní příjem“ - ale pozor na věc, NFT se sice prodávají za velké peníze, ale obecně je tam poměrně malá aktivita co do počtu, protože jde o velmi ranou technologii. Ten, kdo nainvestuje do NFT anebo do celých blockchainů, které neuspějí a zmizí v propasti dějin, o své peníze přijde. Dnes s NFT obchodují hlavně ti, kteří zbohatli na kryptominingu a protože se obchoduje v kryptoměnách, jde o spekulativní investice. Kryptoměny jsou sice přítomné, ale nejsou obecně uznávané, mnohdy jsou omezované či zakazované, takže přepočty z etherea na dolary jsou spíš orientační.

NFTsBerlin.jpg
By Lear 21 - Own workCC BY-SA 4.0, Link

S tím, jak v počátečním zájmu vystřelily hodnoty NFT do stratosféry, se objevila řada digitálních umělců, kteří se tím hodlají živit. Ti ovšem zjistí, že za prvé není vůbec jisté, zda někdo jejich umění koupí a za druhé, narazí na počáteční investici pro vložení do blockchainu, která se nazývá gas a představuje platbu za energii, která je potřebná pro zalistování NFT do blockchainu. Tam se může snadno stát, že se umělec bude jenom divit, kolik gas zrovna stojí – a to se bavíme o zalistování, ne o transakčních nákladech při obchodování. Velice snadno se tak může stát, že i na úspěšném prodeji umělec kvůli vysoké ceně gas prodělá, případně celý minting pro něj skončí totální ztrátou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama