WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích

WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 10. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Důkaz o vlastnictví 2. Tvorba 3. Jak to prodat 4. Digitální originál 5. Něco zmizí, něco zůstane

Když se mluví o kryptosvětě, většinou se mluví o penězích – kryptoměny, kryptoasety a tak dále. V praxi je možné v kryptosvětě jak vydělat, tak i slušně prodělat – anebo blockchain použít k něčemu úplně novému.

Reklama

Platformy pro minting se také docela liší, což činí celý proces poměrně komplikovaný a nepřehledný. Platformy jsou někdy otevřené, jindy uzavřené, do některých, jako je Zora, se můžete podívat snadno a dívat se i na ceny, za které skončily aukce digitálního umění. Ceny, za které se prodává nekomentuji, obecně mi ceny umění přijdou ujeté a odtržené od reality oběma směry, ale tak to chodí: I v reálu si můžete za pár tisíc koupit obraz, který se vám bude líbit víc než dílo, na které nikdy mít nebudete. S digitálním uměním je to podobné, podivný TikTok se klidně vydraží za stokrát víc než nepochybně pracná digitální malba. 

S tím se spojuje další aspekt digitálního umění – totiž proslulost. Většina lidí, která obchoduje s NFT tvrdí, že dobré NFT má kolem sebe komunitu. V komunitě je hodně lidí, to šponuje ceny, a to zvláště u kolekcí podobných věcí. V současnosti zaplavuje aukční servery tak obrovské množství obsahu od neznámých lidí ve všelijaké kvalitě – snad přesvědčených, že tu máme NFT klondike – že kvalitní díla je těžké najít a umělci se s nimi stahují k elitnějším platformám. 

Jen opravdu věhlasní dnes totiž prodávají – a nemusí jít o věhlas v uměleckém směru, prostě vás lidi musí znát a musí vědět, kde si vaše díla mohou koupit: Jinak riskují, že si koupí například ukradené dílo. Kolem NFT je celá řada problémů, které přehledně mapuje toto video – včetně porušování copyrightů, potíží s otevřenými platformami, které s ničím nepomáhají a neřeší žádné problémy.

S tím, jak lidé začnou chápat vytváření NFT, se bude situace zvláště na otevřených platformách katastroficky zhoršovat. Navíc dojde ke srážce s klasickým copyrigtovým systémem, protože celá řada lidí začne nepochybně využívat jednoduché cesty, jak vytvořit NFT anebo je přímo ukrást. Věc se komplikuje s tím, že potenciálně může mít problém nejen tvůrce NFT, ale také vlastník NFT, který se ho pokouší prodat. Situace se podobá obchodování s fyzickým uměním: Pokud se snažíte prodat padělek anebo dílo, které patří jinému, přinejmenším přijdete o peníze, které jste za něj zaplatili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama