WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích

WTF is NFT, aneb ne vše v kryptosvětě je jen o penězích

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 10. 2021 11:12 11

Seznam kapitol

1. Důkaz o vlastnictví 2. Tvorba 3. Jak to prodat 4. Digitální originál 5. Něco zmizí, něco zůstane

Když se mluví o kryptosvětě, většinou se mluví o penězích – kryptoměny, kryptoasety a tak dále. V praxi je možné v kryptosvětě jak vydělat, tak i slušně prodělat – anebo blockchain použít k něčemu úplně novému.

Reklama

Na NFT (Non-Fungible Tokens) je zajímavé to, že i lidé, kteří o nich zasvěceně mluví, mluví často tak odlišně, jako by popisovali zcela odlišné koncepty, zcela odlišné věci. Najdeme lidi, kteří o nich mluví jako o nové umělecké formě, jako o investiční příležitosti, o digitální evoluci uměleckého světa, o možnosti držet něco, co lze s časem vylepšovat a tak dále a tak dále.

Podstata NFT je to, že jde o proof of ownership, důkaz o vlastnictví něčeho, co je zapsáno jako transakce v nějakém blockchainu. Záznam sám nic nedělá, kromě toho, že je nezfalšovatelný – to podstatné, co se kolem NFT odehrává, je v tom, co je na NFT navázáno. A s tím se v současnosti experimentuje, hodně se s tím experimentuje. Primárně se s NFT obchoduje na ethereu, ale vzniká celá řada projektů na celé řadě blockchainů, herní tvůrci si například tvoří vlastní, což řeší některé problémy, jako je vysoká cena za založení a transakce s NFT.

Základním problémem, který NFT řeší, je vytvoření umělého nedostatku (artifical scarcity). Je to přímé opozitum k tomu, co digitální technologie přinesly jako svou největší výhodu: Prakticky zadarmo vytvářet zcela dokonalé digitální kopie už existujících digitálních objektů. Kopírování vytvořilo obří komunitu pirátů, kteří díky snadnému zpřístupnění informací mají přístup k veškerému digitálnímu obsahu a pečlivě rozlamují ochrany, které na ně autoři nabalují.

NFT tento problém řeší, ale jinak, než ho řeší DRM: DRM se pokouší řízeně omezovat funkčnost věcí – Free Software Foundation to nazvalo „defective by design“, protože úkolem DRM je zajistit, aby věci nefungovaly. NFT dělá něco jiného – procesem založení NFT neboli tak zvaným mintingem vkládá záznam o digitálním objektu do blockchainu, čímž z něj dělá digitální originál.

Na NFT bývá navázán smart kontrakt, kód, který se vykoná při manipulaci s NFT a může například limitovat počet derivování z NFT – podle projektu Bored Ape Yacht Club se nazývá „opičení“ (apeing). Protože digitální svět je na rozdíl od fyzického flexibilnější, umí sledovat to, co bychom asi nazvali derivované dílo ve fyzickém světě a za podmínek smart kontraktu ho svázat s digitálním originálem. Umělcem v digitálním světě totiž může být nejen člověk, ale i algoritmus, který sám derivuje z jednoho nebo více děl další díla, která mohou být považována za svázaná s originálem.

To otevírá možnosti například u her, kdy jak uživatelsky generované postavy mohou být prohlášeny odvozené NFT, tak i jejich kombinace vzniklé jejich vývojem (jako u Pokémonů) tak i reprodukcí (jako u The Sims). Ano, je to trochu ujeté, ale představa je asi taková, že pokud budete mít super rare postavu, kterou si budete rozvíjet ve hře, získáte něco, co je opravdu unikátní a ověřitelně vaše, takže s tím půjde obchodovat. Pokud si například vyboostujete ve hře vzácné vozidlo, bude s ním možné obchodovat tak, jako by to byla skutečná věc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama