YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat?

YouTube dozrává. Co na něm dnes sledovat? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 11. 2020 03:00 30

Seznam kapitol

1. Život na YouTube 2. Každý den chytřejší 3. Do vesmíru a zpátky na zem 4. Výlety do minulosti
5. Výzkumné projekty 6. Pro fanoušky filmů 7. Vážně i nevážně

Bylo nebylo, YouTube byl nejlepším místem pro amatéry, kteří získávali body na dětech a na kontroverzi. To nám stále zůstalo, blbostí se nezbavíme, ale v mezičase nám přibyly kanály nabízejí opravdu dospělý obsah – techniku, historii, vojenství, vědu a další.

Reklama

Red Letter Media

Pokud se chcete vysmát špatným filmům, není nic lepšího než Red Letter Media. Je to parta šílenců, kteří dělají rozsáhlé a velmi satirické recenze (Half in the Bag), retro recenze starých filmů (re:View), filmové maratony se špatnými filmy (Best of the Worst) – a také celou sérii naprosto neskutečně ujetých recenzí Mr. Plinketta.

Mr. Plinkett má problémy s pohybem, se zažíváním, s línými opraváři, kteří mu nechtějí dodělat opravu jeho oblíbeného videorekordéru – a taky se s ním nikdo nechce dívat na nové příšerné díly Hvězdných válek, takže občas unese nějakou prostitutku, zavře ji do svého sklepa a drží ji tam, dokud se v ní nezlomí její hrdost a nesníží se – no, třeba ke sledování Attack of the Clones. Takovouhle recenzi jste určitě ještě nikdy neviděli!

The Critical Drinker

Asi nejlepším kanálem je The Critical Drinker, vlastním jménem Will Jordan, který s nezaměnitelným skotským akcentem komentuje mainstreamovou filmovou tvorbu a s podnapile zpomalenou dikcí ji trhá na kusy. Na rozdíl od mnoha jiných kritiků je u něj poznat, že sám píše – konkrétně thrillery s Ryanem Drakem, což mu dává unikátní perspektivu a často přináší otázky, jak to, sakra, scénáristé mysleli.

Mimo to, že rozebírá dějové nelogičnosti, nekonzistence a naprosté nesmysly, má svoji sérii The Drinker Fixes, kde se ujímá postav potrhaných mainstreamovými scénáristickými nedouky a vytváří pro ně alternativní příběhy v rámci filmového děje tak, aby to dávalo smysl. A, překvapivě, dává to smysl. Je třeba uznat, že to, co vidíme ve filmech asi není produktem čistě amatérského zpracování scénářů, protože do výroby blockbusterů kecá kde kdo – a jak se říká, „velbloud je kůň navržený výborem“. Přesto je zajímavé, jak kupříkladu reinterpretoval Finna ze Star Wars.

Acolytes of Horror

Specificky hororu se věnuje kanál Acolytes of Horror, který esejovou formou rozebírá „to, co je za hororem“, částečně tím, že metaanalyzuje jiné recenze a pak rozebírá to, co se skutečně ukrývá za tím, co čteme anebo co vidíme. Velmi zajímavým způsobem se věnuje například hororu Midsommar a jeho „iluzi o empowermentu“, tedy o tom, jak můžeme stát součástí kultu a stále to vnímat jako pozitivní věc.

Filmento

Kanál Filmento se zabývá kritickým rozborem mainstreamových filmů – hlavně toho, co v nich funguje, co v nich nefunguje a proč. Zaměřuje se hlavně na scénáristickou stránku – a to z hlediska klasické výstavby scénáře. Spíš než recenze jde o diskuse, kdy se rozebírají klišé a standardní filmové postupy a jejich vhodnost či nevhodnost v daném filmu. Zde se například diskutuje problematika „strachu z neznámého“ a rozhodnutí filmařů v thrilleru A Quiet Place, kteří se nám rozhodli ukázat protivníka v plném světle a tím tento koncept porušili.

History Buffs

Hodně originálním projektem jsou History Buffs, kanál, který se věnuje rozboru filmů z hlediska historie. Staly se věci tak, jak film popisuje? Jsou reálie správně? Jak autoři interpretují historii a jak ji vykládají?

Věnují se filmům jako je The Death of Stalin, A Bridge Too Far anebo Waterloo. Zajímavý je například jejich rozbor seriálu The Terror, horového seriálu založeného na katastrofě britských lodí The Terror a Erebus, které hledaly Severozápadní průchod v arktických vodách severní Kanady.

Quality Culture

Kanál Quality Culture je pro mě naprosté zjevení. Ukazuje, jak skvělý výsledek můžete zajistit, pokud máte doma mikrofon, videoeditovací software – a opravdu vám to myslí. Jde o videoeseje o filmech a o pořadech, v podstatě rozsáhlé úvahy dělané v kvalitě, které můžou naši profesionální recenzenti jen a pouze závidět – tohle je je někde úplně jinde.

Quality Culture je nový kanál, má jen pár videí, ale s videoesejí o filmu The Lovely Bones, který pojednává o snaze vyrovnat se s vraždou dcery, už udělal díru do světa. Je to naprosto skvělý materiál – a já jen doufám, že jim chuť do podobných esejí vydrží i nadále.

Pokud si chcete dát něco tvořivějšího, něco k poslouchání či pobavení, máte taky kliku. Objevuje se tam stále více vypravěčů, kteří vypráví překvapivě profesionálně příběhy. A řada vypravěčů je opravdu neobvyklých!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama