YouTube: Nejsou tam jen blbosti aneb o videích, co za to stojí
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek YouTube: Nejsou tam jen blbosti aneb o videích, co za to stojí

YouTube: Nejsou tam jen blbosti aneb o videích, co za to stojí | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 9. 2017 03:00 27

Seznam kapitol

1. České publikum je malé 2. O konfliktech bez politické korektnosti... 3. TED: Technology, Entertainment, Design 4. Kurzgesagt: Složité věci jednoduše a srozumitelně 5. Něco pro konzervy
6. Letem světem 7. Do hloubky 8. Fikce, věda, vesmír a hodně vzdálená budoucnost 9. Prokousat se balastem

Je zvykem štěkat na YouTube kvůli každé hlouposti. Nedávno vypustil PewDiePie do živého streamu slovo „negr“ a zvláště americká média se z toho mohla zbláznit, čímž mi připomněla díl „With Apologies to Jesse Jackson“ ze South Parku. Tento výraz se v černošských filmech se vyskytuje docela často, ale z úst švédského árijce to má asi pikantnější nádech.

Reklama

Asi nejpozoruhodnějším vzdělávacím kanálem je Kurzgesagt, který s pomocí animovaných videí s ptáčky vysvětluje komplexní a komplikované věci, jako například Fermiho paradox, práva robotů, smysl Evropské unie, co to jsou bílí trpaslíci anebo jako fungují černé díry.

K videu si můžete zapnout i české titulky

Tour de force kanálu je fantastické video „Optimistic Nihilism“, zdánlivě paradoxní pojem, který popisuje vesmír bez Boha a beze smyslu, vesmír bez budoucnosti, ve kterém všechno zanikne. Přesto – zdánlivě paradoxně – je to vesmír, ve kterém jsme doopravdy svobodní. Vřele doporučuji!

K videu si můžete zapnout i české titulky

Jiné skvělé video je „A New History for Humanity – The Human Era“, které zobrazuje dějiny nikoli od narození Krista, nikoliv od vzniku Sumeru, ale od prvních začátků civilizace – počátku zemědělství a tvorbu prvních sídel z kamene. To vytváří „nový rok nula dějin“ a mění naše datum z roku 2017 na rok 12017. Pohled na naši civilizaci touto optikou je originální a velmi obohacující.

K videu si můžete zapnout i české titulky

Kurzgesagt je na poměry vzdělávání velmi úspěšný kanál s téměř 4,8 miliony odběratelů. Za jeho úspěchem je podle mě jednak komiksový umělecký styl, ale hlavně schopnost jasně a srozumitelně vysvětlovat složité myšlenky. Je to opravdu zjevení, které kombinuje myšlenkovou hloubku i snadnou stravitelnost a zábavnost. Skvělý příklad pro všechny, kteří se zamýšlejí nad tím, jak udělat vzdělávání zábavné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama