Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?

Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 1. 2022 10:50 31

Seznam kapitol

1. Kapitalismus s lidskou tváří 2. Armády otroků 3. Nové kádry 4. Počítač to přežvýká
5. A. I. leze všude 6. Lidi už jsou nadbyteční 7. Máme své limity

Už Dalibor Janda zpíval že „lidi jsou už nadbyteční, vstávejte z postelí, než nás robot vystřelí všechny na Mars“. No, na Mars nás chce vystřelit Elon Musk a robot se nás určitě nezbaví všech, ale ukazuje se, že s prací v budoucnosti bude celkem problém.

Reklama

Další na špalku budou méně náročné výzkumné práce. Strojové systémy pro sestavování rešerší docela schopně fungují ve vědeckých textech – a jejich agregace do značné míry odpovídá vyhledávání, které poskytuje Google. Pamatujete ještě na asistentské práce pro doktorandy, kteří dělali pro nadřízené rešerše na odborná témata z tisku – a u toho se seznamovali s oborem? Já si je ještě pamatuji, tam bylo běžné mít týden anebo dva na takový úkol. Dnes to zvládne stroj v řádu minut. 

Velké množství laboratorních prací se automatizuje. Minule jsem psal o kauze Theranos, což byla obří bouda – ale nepochybujte, že se k tomu někdo vrátí, protože to prostě je zajímavý koncept. V okamžiku, kdy bude stroj dělat medicínské analýzy přesně a rychle, už nepotřebujete laboranty, stačí někdo na odběr vzorků. To už budeme eliminovat práce pro vysokoškolsky vzdělané.

Už to vidíte? Už to chápete, co se k nám blíží?

Já to chápu dobře. Byly doby, kdy jste se novinařinou velmi dobře uživili, dnes to je povolání na jednotce intenzivní péče. Pokroky v oblasti grafiky dovolují nahrazovat živé herce – a to už je práce, která se považuje nejen za výlučně lidskou, ale také za definici lidství. 

Blíží se to. Blíží se to v rozsahu, který tu dosud nebyl. 

Klasická teze většiny odborníků je, že automatizace sice některá povolání eliminuje, ale otevírá nové. Ostatně – dnes už nemáme lampáře a ani ženy, které vás budí střílením hrachu do okna: Na to máme budík.

Jenomže pokrok obvykle znamenal, že se úmorná práce nahradila náročnější, kreativnější. A teď nám AI začíná lézt i do těchto oborů. Na jednu stranu je to dobře: Úmorná laboratorní analýza zmizí – a budeme moct mít víc zubařů, což je práce podstatně náročnější. 

Jenomže co s lidmi, kteří nemají na to být zubaři – a chtěli se doma živit překlady anebo opakovanou kancelářskou prací? Zjednodušení rutiny je sranda, dokud to neeliminuje pracovní pozici. A kapitalismus vede snahou o optimalizaci přirozeně k tomu, že eliminuje zbytečné pracovní pozice. Zeptejte se námořníků: Dnes je jich na lodích jen pár – a to ještě obvykle z chudých zemí, kde je lze najmout levněji.

Tento trend se posunuje i do prací, které donedávna automatizovatelné nebyly, jako je například řízení. Řidič je typicky práce pro lidi s nižší kvalifikací – a kapitalismus přirozeně hledá ty levné, což vidí každý, kdo sleduje provoz kamionů na našich silnicích. A pokud si tyhle málo placené cizince vyženete, jako to udělala Británie, budete mít krizi. Zatím, než je nahradí AI. Jakmile se to stane, bude řidič kamiónu stejně obskurní práce jako onen lampář.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama