Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?

Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 1. 2022 10:50 31

Seznam kapitol

1. Kapitalismus s lidskou tváří 2. Armády otroků 3. Nové kádry 4. Počítač to přežvýká
5. A. I. leze všude 6. Lidi už jsou nadbyteční 7. Máme své limity

Už Dalibor Janda zpíval že „lidi jsou už nadbyteční, vstávejte z postelí, než nás robot vystřelí všechny na Mars“. No, na Mars nás chce vystřelit Elon Musk a robot se nás určitě nezbaví všech, ale ukazuje se, že s prací v budoucnosti bude celkem problém.

Reklama

Obr ale roste – velmi rychle. Zatím AI nahrazovala ty typy duševních činností, které se daly centralizovat, tedy typicky kancelářské práce. Dělo se to plíživě celé dvacáté století: Na jeho začátku jsme měli práci označovanou jako „computer“, což bylo počítání z hlavy, určené hlavně pro ženy, které prováděly série výpočtů podle stanovených algoritmů. Tohle vyřešilo ještě Druhou světovou a vedlo ke vzniku tabulek, které nás dostaly na Měsíc. Pak to eliminovaly počítače.

Pak přišly na řadu práce typu ukládání a třídění dat. Ještě v roce 1985 vychází komedie „After Hours“, ve které se specialista na vkládání dat dostane do nečekaného dobrodružství v půlnočním New Yorku. Tam můžete vidět to, co už dnes neuvidíte: Velkou místnost pro spoustu lidí, vykonávající korporátní dušemornou práci s terminály. Dnes je většina podobných prací už eliminována – a dokumenty umíme strojově nejen skenovat, ale taky je docela efektivně číst. 

Pak přichází na řadu knihovnictví. Knihy jsou v procesu eliminace právě teď: Kdo ještě chodí do knihovny? První věc, kde něco hledáte, je Google. Za jeho vyhledáváním je už hodně pokročilá inteligence, která dovede vyhledávat nejen text, ale i obrázky – a docela schopně i překládat, takže další na špalku budou překladatelé. Zatím si nikdo netroufne strojově překládat právní smlouvy, ale pro běžné porozumění článkům to už stačí. Znalost jazyka už brzy nebude postačující pro pohodlné uživení se, budete muset být vysoce specializovaní na něco velmi náročného, jako je umělecký překlad.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama