Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července

Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

3. 7. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Kanada si s bigtech naběhla. AI zabíjí web spamovými stránkami. Mastodon to má stále nejisté. Musk proměnil Twitter ve walled garden.

Reklama

Sociální sítě

Migrace z Twitteru na Mastodon, která začala v listopadu 2022, selhala kvůli vylučovací kultuře Mastodonu i decentralizaci, která zhoršuje UX. Ale důvodů je samozřejmě více, a ten hlavní je stále ten, že migrovat někam kde nemáte nikoho „známého“, prostě neprojde. (Café Lob-On)

Během pokusu o převrat v Rusku se na internetu šíří dezinformace. Moderní sociální média stále nejsou připravena na globální zpravodajské události, píše Matt Binder na Mashable. Otázka je, zda to k tomu prostě nepatří. (Mashable)

Meta říká, že WhatsApp Business překročil 200M MAU, což je nárůst z 50M v roce 2020, přidává nástroj, který umožňuje uživatelům vytvářet reklamy „click-to-WhatsApp“ bez účtu na Facebooku (Tech Crunch)

TikTok plánuje ukončit TikTok Now, svůj klon BeReal, spuštěný v září 2022, aniž by uvedl důvod. Odhady používání naznačují, že popularita BeRealu klesla. (The Verge)

Dostali jste na Twitteru třídenní ban? Nevidíte sledující? Nemůžete dávat líbí či retweetovat? Nic se neděje, jen to mají rozbité. Což ostatně bude stále častější, v Twitteru už moc lidí na údržbu nezbylo a ti, co umí programovat, realizují šílené nápady Elona Muska. (Ars Technica)

CEO Telegramu Pavel Durov dnes oznámil, že aplikace pro zasílání zpráv začátkem července přidá Stories/Příběhy. Durov říká, že uživatelé o tuto funkci žádají již několik let. Co na tom, že Příběhy jsou už na ústupu a všechno se točí okolo Reels. (TechCrunch)

Twitter je opět zásadně méně použitelný. Obsah je vidět jen pro uživatele, přihlášené. Pokud nemáte účet, nevidíte tweety, ale ani účty, nic. Dezintegrace platformy pokračuje. Dopad to bude mít na všechno, včetně vyhledávání. Důvod je neznámý, Twitter nekomunikuje už měsíce. Pokud si ale Space Karen myslí, že tímto získá nové uživatele, tak ne. Efekt bude přesně opačný. Twitter opustí další uživatelé. (Engadget)

Musk vysvětlit proč znepřístupnil Twitter. Tvrdí že je to proto, že stovky firem stahovaly z Twitteru data. Takže místo nastavení rate-limit řešení to Musk „vyřešil“ tou nejhorší možnou cestou.

Musk vysvětlit proč znepřístupnil Twitter.
i Zdroj: PCTuning.cz
Musk vysvětlit proč znepřístupnil Twitter.

Někteří vývojáři platící za rozhraní API Twitteru, včetně úrovně Enterprise za 42 tisíc dolarů měsíčně, tvrdí, že se setkávají s výpadky, chybami a špatnou nebo žádnou zákaznickou podporou. Nepřekvapivé. (Mashable)


Startupy a ekonomika

IBM kupuje Apptio od společnosti Vista za 4,6 miliardy dolarů v hotovosti, aby zdvojnásobila svůj podíl na hybridních cloudových službách (TechCrunch)

Google propouští zaměstnance své mapové aplikace Waze (Reuters)

Docker kupuje Mutagen (Docker)

Společnost Cisco kupuje firmu SamKnows zabývající se monitorováním sítí. Technologie SamKnows bude integrována do cloudového softwaru ThousandEyes.(Network World)

Snapchat+ dosáhl od svého spuštění před rokem 4 milionů placených odběratelů (Tech Crunch)

Vývojář hry Pokémon Go, společnost Niantic, propouští 230 zaměstnanců. Ruší také NBA All-World a Marvel: World of Heroes. (Engadget)

National Geographic údajně propouští poslední autory, časopis končí prodej na novinových stáncích. Budoucí redakční práci organizace budou místo toho vykonávat externí autoři a několik zbývajících redaktorů. (The Guardian)

Plex v pondělí propustil 37 lidí, více než 20 % zaměstnanců, s odkazem na dopady celosvětového poklesu reklamního trhu (The Verge)

Společnost Apple poprvé od začátku roku 2022 dosáhla tržní kapitalizace 3 bilionů dolarů a její akcie se v úvodu obchodování dostaly nad potřebnou hranici. (WSJ)

Apple uvízla v soudním sporu, podle kterého Tim Cook podvedl investory, přestože zbohatli (9to5Mac)

„Přízrak sebe sama“: Vice čelí chmurné budoucnosti po bankrotu. Kdysi byla značka Vice považována za „všepohlcující impérium“ a v posledních 20 letech se těšila pozoruhodné síle a vlivu. Nyní vstupuje do období nevypočitatelné nejistoty. (Mediaite)

Goldman Sachs jedná s American Express o převzetí svých aktivit s Apple, včetně Apple Card a nabídky Apple „kup teď, zaplať později“. (WSJ)


E-knihy a podcasty

Stitcher, populární aplikace pro kurátorství podcastů, která se zabývala i živými rozhlasovými stanicemi, končí. Vlastník SiriusXM oznámil, že se zaměřuje na „začlenění podcastů do své vlajkové lodi – předplatného SiriusXM“. (Digital Trends)

Rychlý a zběsilý monitor Philips řady 3000: Recenze (Good E Reader)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama