Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července

Zpravodajství trpí nezájmem lidí. EU regulacemi zabíjí inovaci, včetně té, kde je AI #TYDEN 3. července | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

3. 7. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Kanada si s bigtech naběhla. AI zabíjí web spamovými stránkami. Mastodon to má stále nejisté. Musk proměnil Twitter ve walled garden.

Reklama

Umělá inteligence

Průzkum mezi více než 2 000 dospělými Američany ukázal, že 57 % z nich zná ChatGPT, 46 % Bing Chat, 45 % My AI a 38 % Bard. Pouze 33 % z nich tyto nástroje používá, přičemž převažuje generace Z (The Verge).

Baidu tvrdí, že Ernie 3.5, nejnovější verze jejího LLM, překonala ChatGPT v obecných schopnostech; a překonala GPT-4 v mnoha schopnostech čínského jazyka. Nutno dodat, že Open.AI není pro Baidu v Čině konkurence, nemůže tam být dostupná. (Bloomberg)

Umělá inteligence zabíjí web spamovými stránkami, masovou produkcí článků "AI editory ", umělou inteligencí generovaným odpadem na Etsy, Redditu a Wikipedii, který vyčerpává moderátory. (The Verge)

Pedofilové využívají umělou inteligenci k vytváření a prodeji realistických snímků sexuálního zneužívání dětí, včetně znásilňování kojenců a batolat (BBC)

Test pěti nástrojů pro detekci obrázků s umělou inteligencí ukázal, že mají často problémy 🔀 s pozměněnými a nekvalitními obrázky a někdy dokonce selhávají, když je obrázek zjevně falešný. (New York Times)

Kalifornská právnická firma podala hromadnou žalobu na společnost OpenAI. Tvrdí, že společnost porušila práva milionů uživatelů internetu tím, že získala jejich data. (Washington Post)

Evropské společnosti bijí na poplach kvůli návrhu zákona o umělé inteligenci. Vedoucí pracovníci 150 podniků, včetně Siemensu a Heinekenu, upozorňují na rizika přísné regulace. "Podle našeho názoru by návrh legislativy ohrozil konkurenceschopnost a technologickou suverenitu Evropy, aniž by účinně řešil výzvy, kterým čelíme a budeme čelit," uvádí se v dopise zaslaném v pátek. (FT)

Amazon podle anonymních zdrojů tajně vyvinul pokročilý systém AI, který dokáže generovat kompletní romány a knihy literatury faktu pouze na základě vyhledávání uživatelů. Projekt "Storyteller" je údajně tajně aktivní již více než dva roky a vytvořil díla desítek "autorů", jejichž knihy se dostaly na přední příčky prodejních žebříčků Amazonu, několik z nich se dokonce stalo bestsellery New York Times nebo nominovány na významná ocenění v oblasti science fiction. (Lostbooks)

Generativní AI může zvýšit produktivitu zkušených programátorů a potenciálně eliminovat úkoly juniorních vývojářů. Společnosti využívají tuto technologii k úspoře peněz. (WSJ)


Software

Uživatelé služby LastPass jsou rozzuřeni poté, co byli zablokováni kvůli resetování MFA. Mnoho uživatelů LastPass tvrdí, že byli začátkem května požádáni, aby resetovali své autentizační aplikace, a že se jim zablokovaly účty a nemohou přistupovat ke svým heslům. Na LastPass se obrátit nemohou, protože to lze pouze po přihlášení, což zablokovaný účet nemůže. (Bleeping Computer)

Z-Library vydává spouštěč s podporou Toru, který zlepšuje "přístupnost”. Koncem loňského roku ztratila Z-Library přístup k více než 200 doménovým jménům a před několika týdny úřady provedly nové kolo zabavování domén. Navzdory těmto donucovacím opatřením a probíhajícímu trestnímu řízení nemá zbývající tým Z-Library v úmyslu hodit ručník do ringu. (Torrent Freaks)

Proton uvádí na trh šifrovaného open-source správce hesel E2E Proton Pass, který je zdarma k dispozici v systémech iOS, Android, Chrome, Firefox, Edge a Brave. (Tech Crunch)

Microsoft má dlouhodobý cíl, Windows plně přesunout do cloudu. FTC v. Microsoft: interní prezentace Microsoftu z června 2022 hovořila o tom, že na základě systému Windows 365 "bude možné plně využívat systém Windows ... streamovaný z cloudu". (The Verge)

Podívejte se na vizualizaci nejoblíbenějších desktopových operačních systémů za posledních 20 let (OS X Daily)

Vizualizace nejoblíbenějších desktopových operačních systémů
i Zdroj: PCTuning.cz
Vizualizace nejoblíbenějších desktopových operačních systémů

LLM Tech a mnoho dalšího: Verze 13.3 jazyka Wolfram a Mathematica (Stephen Wolfram)


Mobilní aplikace

Google údajně zrušil své brýle pro rozšířenou realitu Project Iris. Podle Insideru se Google nyní zaměřuje na software namísto hardware. Vytváří platformu "micro XR", kterou by mohl licencovat dalším výrobcům sluchátek, podobně jako Google poskytuje Android širokému ekosystému telefonů. (Insider)

Společnost Meta chce z Facebooku udělat náhradu App Store, alespoň v EU. Chce využít Digital Markets Acts, který v EU otevře iOS i pro další aplikační obchody. Otázka je, zda jako uživatel něco takového chcete. Má odpověď je, díky, nechci. (9to5Mac)

Smutný konec. Aplikace Redditu od třetích stran Apollo, Sync a BaconReader končí. Reddit se chystá "brzy" prosadit nové limity API. (The Verge)

Spotify chce údajně do své aplikace přidat celovečerní hudební videa. Otázka je, zda to skutečně může Spotify pomoci konkurovat YouTube či TikToku. Na Spotify chodíme poslouchat a aplikaci používáme jen výjimečně. Na YouTube/TikTok se chodíme dívat a aplikací držíme v ruce neustále. Dilema. (Engadget, Bloomberg)


Hry

Někdy v noci 25. června spadly Blizzardu servery, nešlo se přihlásit do Diablo IV ani WOW. Tradičně dlouhé hodiny ani slovo na obvyklých kanálech, ráno v osm se to nakonec objevilo v aplikaci i na Twitteru. Po jedenácté se už šlo přihlásit, ale postavu jste k hraní nedostali, po obědě už šlo i hrát. Pro pamětníky jedno video. Odpoledne Blizzard potvrdil dohady o DDoS.

Plně kompatibilní počítač RISC-V vytvořený ve hře Terraria. A to jako vážně (computerraria)

Recenze Final Fantasy XVI – příběhového klenotu pro všechny napěchovaného skvělým obsahem (Hrej)

Sony nechtělo Roblox na PlayStationu kvůli obavám o bezpečnost dětí. Aktuálně k tomu ovšem říkají: „Byli jsme příliš dlouho konzervativní a nyní se zapojujeme do spolupráce s lidmi z Robloxu. Doufáme, že se situace změní.“ (Engadget, Axios)

Tohle je dost povedený trik: Call of Duty používá klony skutečných hráčů, aby si poradila s podvodníky. Když systémy zjistí podvodníka nebo mají podezření, může být nasazena „halucinace“. Ta nebude mít na legitimní hráče vůbec žádný dopad a je navržena tak, aby hackery dezorientovala. (Call of Duty)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama