Zuckerbergův sen o Metaverzu se mění v noční můru
i Zdroj: Mark Zuckerberg, facebook
Sítě a Internet Článek Zuckerbergův sen o Metaverzu se mění v noční můru

Zuckerbergův sen o Metaverzu se mění v noční můru | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 10. 2022 01:00 20

Seznam kapitol

1. Nový Facebook 2. Jednorožec za patnáct miliard dolarů 3. Ekosystém pro ty, co o něj nestojí 4. Pro koho a k čemu? 5. Nápad jistě dobrý, výsledky...

Hodnota akcií Facebooku, tedy vlastně společnosti Meta, padla náhle druhého února o třetinu – tedy vlastně skoro o 40 %. Pozvolna se sune dolů: Z maxima na 350 dolarech v minulém prosinci na dnešních 130 dolarů. V čem je, sakra, problém?

Reklama

Víte, dlouhou dobu byla augmentovaná realita považovaná za takové Zuckerbergovo hobby, něco takového, jako když si v laborce klonujete jednorožce, protože je máte rádi. Jenomže jedna věc je nákladné hobby a věc úplně jiná je obecné přijetí trhem. Nepochybujme o tom, že existuje jistý trh pro jednorožce, protože někteří z nás je mají rádi – ale to, že existuje trh s jednorožci, neznamená, že na to lze vsadit firmu. Důvod, proč je Damien Hirst považován za génia a jeho brilianty posázená lebka s názvem „For the Love of God“ je považována za skvělý investiční prostředek, je v její raritě. Některé věci prostě fungují pouze tehdy, když je uděláte jednou a řeknete, že to už nikdy nezopakujete.

Věc úplně jiná je postavit továrnu na podobné lebky a udělat kolem nich nákladnou infrastrukturu, jejíž existence samotná vám spaluje peníze. Zuckerberg údajně spálil 15 MILIARD dolarů na vývoj Metaverse, což jeho ztráty staví na úroveň valuace čtyř největších amerických leteckých společností. Údajně spaluje 5 miliard dolarů ročně, což z Metaverse dělá zatraceně drahý projekt.

Aby bylo jasno, pokud někdo má moc protlačit myšlenku AR silou, tak to nebude nikdo jiný než Facebook anebo Microsoft. Existují projekty, jako je kryptometaverse Decentraland, ale to je kolaps prvního stupně velikosti, jehož uživatelé by se dali spočítat na prstech rukou malé školky – v nejslabším dni v něm bylo jenom 38 uživatelů, což v překladu znamená, že se ani náhodnou nezaplatí jeho provoz, natož pak vývoj.

S tím přichází otázka: Kolik lidí má reálně zájem o Metaverse? Jako – nebavíme se o tom, jestli to je, anebo není ve velkém výhledu dobrá myšlenka, řekněme, že Zuckerberg uviděl ve svých vizích matrix a rozhodl se ho zabrat dřív než kdokoliv jiný. Jak nám ale ukazují dějiny software, být první v něm neznamená doslova nic, to by dnes největším gigantem byl Xerox. U softwaru platí, že musíte přijít tak akorát, tak akorát včas – a nezáleží vlastně ani na tom, jestli něco vymyslíte sami, anebo to šlohnete, jak nám vysvětlují dějiny Microsoftu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama