50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA

50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 2. 2012 03:00 64

Seznam kapitol

1. Střípky z posledního týdne 2. Špatné PR 3. Tak nám vláda podepsala ACTA 4. Překlad smlouvy ACTA z angličtiny 5. Překlad z právničtiny I. 6. Překlad z právničtiny II.
7. Překlad z právničtiny III. 8. Překlad z právničtiny IV. 9. Překlad z právničtiny V. 10. Potřebujeme vůbec autorskoprávní ochranu? 11. Bezesporu přichází změna

ACTA byla tiše podepsána. Možná se nás vláda snažila ochránit od toho, abychom o ní přemýšleli a případně šli protestovat. Přece jenom je zima. I naše média vše přešla bez většího zájmu, je přece důležitější, že ministerský řidič bral 60 tisíc měsíčně a narodila se fialová kráva. Co smlouva znamená a kam vůbec směřuje?

Reklama

Amatérismus ale tento týden neprojevily jenom zpravodajské weby, ale také „piráti“ samotní. Poté, co páteční zájem čtenářů poněkud překvapivě sestřelil server PCTuningu, cítil jsem jakousi povinnost navštívit sobotní protestní akci proti ACTA (a to byla po 17. listopadu 1989 první protestní akce, které jsem se účastnil). Mainstreamová média o ní psala jako o fiasku, protože se jí zúčastnilo asi 20 lidí. Fiasko to bylo, ale hlavně proto, jakým způsobem byla akce svolána – byla svolána na dobu „mezi 9:00 – 16:00“, tedy v intervalu sedmi hodin v době, kdy teploty byly pod nulou a venku to opravdu nešlo vydržet více než zhruba hodinu. Lidé plynule přicházeli a odcházeli, takže kdyby byli svoláni najednou, nepochybně by se sešlo alespoň (stále bídných) 100 až 200 lidí.

Je vidět, že „pirátům“ naprosto chybí zkušenosti „profesionálních aktivistů“ –  ti by svolali protestní akci na určitou hodinu a právě na tu jednu hodinu. Několik přítomných aktivistických mazáků jenom kroutilo hlavou. Je vidět, že „pirátům“ zcela chybí praktické zkušenosti s protesty, které mají například antiglobalizační aktivisté. Uvidíme, jak dopadne jejich čtvrteční akce na Malostranském náměstí. Má začít ve dvě odpoledne, což je taky docela podivná hodina – řada jejich příznivců bude ve škole či v práci. Jestli i čtvrtek dopadnou bídně, měli by se asi opravdu poučit u zkušenějších a aktivnějších aktivistů.

50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále se přiznám, že nechápu, proč si „piráti“ zvolili tak pitomé jméno. Pokud jim jde hlavně o svobodu informací, jak o sobě prohlašují, měli by si zvolit jméno, které je asociované se svobodou, ne s přihlášením se k hanlivé přezdívce, kterou jsou častováni svými oponenty. Prý je to proto, že se tak pojmenovala švédská pirátská strana, ale takový „historický důvod“ mi přijde nesmírně hloupý. Vezměte si, že jeden z mých oblíbených vědeckých webů se jmenuje osel.cz. To jméno muselo přijít zakladateli nesmírně vtipné, ale pro vědecký web je to taky nemístné a poškozující. Jak chtějí jít „piráti“ s takovým jménem do parlamentu? To jméno lze směle zařadit mezi taková PR fiaska, jako je „Nezávislá erotická iniciativa“ a nebo strana Petra Cibulky, která má tak dlouhé jméno, že se skoro nevejde na volební lístek.

Poslední důležitou novinkou je to, že se blíží výmaz serverů Megauploadu. Pokud jsem to pochopil správně, problém je v tom, že Megaupload přece jenom měl pronajaté servery na americkém území (Dotcom je zjevně méně chytrý, než si o sobě myslel). Protože má Megaupload obstavené účty, nemůže platit za hosting a dojde k výmazu dat. Nejde o to, že by se Američané rozhodli aktivně data smazat, jak to zpočátku vypadalo. To mi přišlo extrémně divné, protože soud ještě neproběhl a není zdaleka jasné, jak se bude vyvíjet.

Nyní je to jasnější: protože servery samotné patřily jiné firmě, vyšetřovatelé si z nich stahali jenom to, co potřebovali a zase je vrátili. Pronájem serverů ale končí a tak se je majitelé zřejmě rozhodli promazat. Tím vezmou za své nejenom nelegální kopie, ale také zcela legální obsah lidí, kteří jako uživatelé služby neměli cokoli společného s čímkoliv nelegálním. Tuto situaci jeden z diskutérů vtipně popsal „je to jako kdyby se v nádražní úschovně našly drogy a policie se rozhodla spálit úplně všechno, co v té úschovně bylo uloženo“, i když přesnější spíš je přirovnání k tomu, že nájemníci přestanou platit za úložné prostory a proto majitel vše, co tam zbude, prostě vyhodí. Problém je v tom, že právoplatní vlastníci nemají ani přístup ke svým datům byť bez možnosti je sdílet a nemohou si tedy vlastní obsah zase stáhnout.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama