Acer Aspire One 751hr - netbook nebo notebook?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer Aspire One 751hr - netbook nebo notebook?

Acer Aspire One 751hr - netbook nebo notebook? | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

3. 7. 2009 01:00 14

Seznam kapitol

1. Acer Aspire One 751hr - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv se to některým výrobcům hardwaru nelíbí, na trh se pomalu dostává další generace netbooků. Je opět o něco větší, luxusnější a také o něco dražší. Tentokrát mají úhlopříčku do 12" a na jeden takový kousek jsme se dnes podívali. Acer Aspire One 751hr nabízí mimo jiné výborný LED displej s rozlišením 1366 × 768 px.

Reklama

Acer Aspire One 751hr

Acer Aspire One 751hr - netbook nebo notebook?
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední kapitole si nejprve vše shrňme. Největším plusem nového Aspire One 751hr od Aceru je bezesporu displej. Mezi netbooky je 11,6" panel s LED podsvícením a rozlišením 1366 × 768 px něco výjimečného a nezbývá než doufat, že bude Acer následovat více výrobců. S takovým rozlišením už se dá solidně pracovat a také displej nemá "stylové" dvoucentimetrové plastové okraje, který na první pohled bijí do očí. Výčet plusů pokračuje více než sedmihodinovou výdrží na baterie, nadprůměrně tichým chlazením, slušnou klávesnicí či rozumným rozložením portů. To vše se Aceru povedlo.

Naopak  zklamáním je pro mne procesor. Je velká škoda, že výrobce použil horší Atom Z520 místo klasického kousku N270. Spotřeba okolo půl Wattu navíc by snad nebyla až takový problém a 300 MHz by svižnosti rozhodně pomohlo. Také na 3D rychle zapomeňte. Intel GMA 500 je čip na 3D akceleraci her nobo jakýchkoliv aplikací nepoužitelný, viditelně je navržen tak, aby horko těžko zvládl Aero ve Windows Vista. Nic víc. Kromě nízkého výkonu a 3D akcelerace však není novému Aspire One téměř co vytknout. A to s ohledem na zaměření netbooku vlastně není vůbec špatný výsledek.

Shrnutí

Acer Aspire One 751hr je ukázkou nového směru vývoje netbooků. Opět je o kousek větší, nabízí podstatně lepší displej a to z něj dělají zase o něco použitelnějšího pomocníka. Po napsání dokumentů a vyřízení internetové pošty se tak v posteli můžete v klidu podívat na svůj oblíbený film, nebo pár seriálů. Teda pár, hezkou řadu seriálů. Se šestičlánkovou baterií máte přes sedm hodin videa před sebou!. Jen na 3D a jakoukoliv na výkon náročnější činnost budete muset zapomenout. Výkon tohoto stroje je prostě nízký anáročnějším uživatelům nebude stačit. Ale to je obecný problém všech netbooků, i když nový AspireOne je na tom ještě o trošku hůře. Ale pokud bych volil mezi větším výkonem nebo hodinou či dvěma navíc provozu, beru raději delší výdrž.

Nakonec je tu cena. Ta se v případě testované konfigurace pohybuje mezi 10 a 11 tisíci včetně DPH, což vzhledem k výbavě (zejména displej a akumulátor) a porovnání s konkurencí není zas až tak mnoho. To je také důvod, proč jsem se této novince rozhodl udělit stříbrné ocenění za poměr cena/výkon.

Acer Aspire One 751hr - netbook nebo notebook?
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, červenec 2009
Acer Aspire One 751hr
"HD netbook s výborným poměrem cena/výkon"

Acer Aspire One 751hr

Klady Zápory
+ nadstandardní displej - ještě pomalejší procesor Atom
+ slušná klávesnice - ve 3D nepoužitelný
+ vysoká výdrž na baterky - výkon stačí jen na základní kancelářskou práci
+ opravdu tiché chlazení - kontroverzní účinnost ventilátoru

Orientační cena včetně DPH: 11 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval zastoupení společnosti Acer, které do testu notebook zapůjčilo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama