(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer AI
Zábava Článek (AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 3. 2024 14:00 8

Seznam kapitol

1. Waffen AI 2. Humor černý jako vaše svědomí 3. Co se děje v Bradavicích 4. AI má něco pro každého

Zatímco do sebe buší technooptimisté a technoskeptici, musím konstatovat, že technologická apokalypsa, která na nás přichází, je mnohem větší legrace, než jsem čekal. A to nejenom proto, že AI něco nejde, ale také proto, že ilustruje, jací jsme sami blázni.

Reklama
Reklama

Velké jazykové modely a generativní AI dělá to, co ji sami učíme. A podle toho, jaké ji učíme voloviny, z ní taky lezou voloviny – a způsobem téměř švejkovským nám ukazuje, jací vlastně jsme. Jak pokrytečtí jsme a jak celá politicky korektní kultura stojí a padá s nevyslovenými předpoklady, jakože pozitivní hrdina má být moderně inkluzivní, zatímco záporák má být mladý bílý muž. 

Převelice korektní a nade vše inkluzivní Google utrpěl lehký fail, když jeho snaha cpát moderní představy do své AI vedla k tomu, že jejich Gemini AI začala generovat opravdu divné věci, například nacistické vojáky všech ras a pohlaví. Věc se má tak, že sice do světa vykřikujete, jaká je všude rovnost, že je zcela nesprávné, že v Kingdom Come Deliverance nebyli žádní Afroevropané a Asioevropané, ale hele, jednou strčíš Číňanku do uniformy Waffen SS – a všichni se můžou zbláznit!  

A to ubohá inteligence udělala jenom to, co dělá Netflix u každého svého projektu: Genderově a rasově obohatila historii, takže vygenerovala černé Otce zakladatele, přidala také jednoho Asiata a rovněž i Indiána, protože přece dává smysl, že multietnickou Ameriku založili multietničtí zakladatelé, no ne? Také jsme dostali černé Vikingy, černého papeže – a aby bylo vše v naprostém pořádku, přibyl i jeden indický – anebo možná Indku, to nejsem schopen říci. 

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: Google Gemini AI

Bylo z toho takové pozdvižení, že to probublalo i do tradičních médií – a když se do vás naváží i takový Time, tak víte, že máte problém. Až takový problém, že i šéf Google Sundar Pichai musel veřejně konstatovat, že tohle se prostě nepovedlo a že se pracuje na nápravě.

Pak se přidal náš vynálezce nejmilovanější, Elon Musk, který současně označil výstupy Gemini jako „rasistické“ a Google za „woke“, což nedává smysl, protože pokud jste woke, tak přece nejste rasističtí, ne? A tím, že generujete velmi diverzifikovanou historii, přece dokazujete, že vlastně žádné rozdíly mezi lidmi nevidíte – nebo ne..?

No – ne. Ukazuje se, že Google udělal svou umělou inteligenci tak, že specificky odmítá zobrazovat bílé lidi. Pokud ho požádáte o černochy, o Asiaty – to není problém. Podle Google ale není správné zobrazovat bílé lidi, protože to není inkluzivní – jo a potom ještě některé kontroverzní události v historii, jako například potlačení protestů na Náměstí nebeského klidu v roce 1989. Tu taky odmítá zobrazovat, protože na prý panují různé názory a je to citlivá věc. Vážně! 

I když je celkem jisté, že v případě Google Gemini jde o případ celkem nepokryté rasové diskriminace ze strany Googlu, problém s učením umělé inteligence je širší. Problém je v tom, že když trénujete inteligenci, máte před sebou volbu v tom, že ji buď naučíte na nefiltrovaných datech, čímž do nich vnášíte statistický bias (tedy například představu, že běloši víc válčí, protože oni mají tendenci o svých válkách psát a tím vytvářejí v datech dojem, že válčí mnohem víc než ostatní) anebo se rozhodnete tato data korigovat směrem k nějakému svému vlastnímu cíli (například tak, že je upravíte tak, aby z nich nevznikal dojem, že běloši válčí více) – a tím do nich vnášíte svůj vlastní bias. 

Technicky vzato máte před sebou volbu jednoho z těchto dvou biasů. To je to, co si můžete vybrat, buď data řízeně korigujete – anebo je necháte být. Fakt, že vám nějaké znalosti chybí, že prostě nejsou data, automaticky vytváří zkreslení, ohýbá to učení na jednu stranu. Vyberte si!

Mimo to, že nám výsledky ideologicky vycvičit AI trochu připomínají Josefa Švejka, který obětavě ve vozíku a s berlemi vyráží do boje s výkřiky „Na Bělehrad!“, se do vrtání do umělé inteligence pustili i drobní zločinci. Nejsou to ti velcí, co vás chtějí obrat a proto generují stránky s prezidentem Pavlem anebo hercem Prachařem, na kterých z vás tahají data k platebním kartám, ale prostě dělají škodolibé věci, které by asi slušná společnost neunesla. 

Tak například někdo nacvičil AI tak, aby přezpívala populární songy hlasem Adolfa Hitlera – a výsledek je jednoduše k popukání. Tady například máme jeho procítěnou verzi songu Human!

Výborné je taky přezpívané Despacito! Mimochodem, kdybyste tyhle skvosty nemohli najít pod frází „hitler song“, zkuste použít frázi „austrian painter song“. Výsledky jsou prostě epické!

Mě osobně rozsekala jeho verze Hava Nagila, což je klasická židovská píseň „Radujme se“, která vznikla na počátku 20. století a často se zpívá při židovských oslavách. Tohle prostě nemá chybu!

Lidé trudní a přísní pochopitelně pronásledují tyto AI covery, ale mně není jasné, proč: Je to meme, ne nepodobný tisícovkám verzí scény v bunkru z německého filmu Untergang (2004), ve které Bruno Ganz předvedl excelentní výkon v roli hysterického Adolfa Hitlera. Samotný Bruno Ganz (1941–2016) neměl zpočátku z parodií radost, ale nakonec svůj postoj změnil. 

Prostě se ukazuje, že lidstvo má smysl pro humor, často pro velmi sarkastický a černý humor – a s tím prostě nic neuděláme. Spojení černého smyslu pro humor a generativní AI bude podle mě velmi, velmi produktivní a pozoruhodné. Zatím zloduši plýtvají svou energii a výpočetní čas AI farem na generování nahých fotek Taylor Swift a dalších celebrit (tuhle úchylku osobně nechápu), ale až je to omrzí, dojde i na obecné parodie, tím si můžeme být jisti. 

Naprosto klasické jsou faily generativní AI, která pochopila zadání po svém – a začala vytvářet famózní konstrukty. Klasický článek na Bored Panda z poloviny loňského roku ukazuje mnohé z těchto výsledků, z nichž klasický je „salmon in the river“, který AI zobrazila jako kusy lososího masa v řece. Anebo zadání „fishermen“, z čehož vypadlo něco, co si asi Lovecraft představoval jako obyvatele Innsmouthu.

Klasické problémy přinášely generativním modelům končetiny, kterých bylo někdy víc, někdy byly na jiných místech anebo s atypickým počtem prstů či anatomickým propojením. Šlo sice o chyby, ale popravdě řečeno o téměř surrealistické chyby, které by podle mě měly alespoň u některých modelů zůstat – jsou totiž epické!

Nejlepší výsledky podle mě nastávají tehdy, když se propojí elaborativnost AI a zlomyslnost tvůrců vstupů, kteří variují oblíbená témata. Doslova každý druhý den na mě prší nějaká variace na Harryho Pottera – od „rockového koncertu v Bradavicích“ přes „to, co uvidíte jen na bezpečnostních kamerách z Bradavic“, všechny možné verze čínských a sovětských variant Bradavic.

A nechybí ani národně specifické filmové verze, jako je „Harry Potter jako trhák z Bollywoodu“ anebo „Kung fu Harry Potter“. Najděte si to, litovat nebudete!

Naprosto epická byla série generovaných videí, která se pohybují někde mezi parodií a reklamou, jako například „Harry Potter by Balenciaga“, která předvádí podstatně modernější a mnohem stylovější outfity našich hrdinů. Z kreativního hlediska jsou to jenom jednoduché variace, ale víte co? Je to boží!

Anebo co takhle „Star Wars by Balenciaga“? Za mě impresivní kombinace parodie, stylu a elegance – některé outfity by do Star Wars celkem zapadly!

Podle článku z The Daily Mail je možné, že šlo o plánovanou PR kampaň, protože Balenciaga měla drobný image problém s jejich profesionálními fotografy, kteří byli… no, řekněme, že byli trochu divní. Někteří fotili děti pomazané něčím jako krví, další fotili medvídky s BDSM postroji – a samozřejmě, že je hned někdo obvinil z pedofilie. Jestli to je pravda netuším, podle mě jsou všichni lidi kolem vysoké módy kapku na hlavu.

Za mě osobně vítězí černé fóry na adresu filmových klasik, jako byla série „tajemství Pána prstenů“, kde jsme například mohli vidět záběr z bezpečností kamery u bankomatu, ze kterého vybíral Gandalf, aby obdaroval spoře oděné Thajky. 

Ukazuje se, jako už mnohokrát, že technologie přináší spoustu nových věcí – a hlavně hodně inspirace. AI vtipy a faily jsou zajímavé tím, že přitahují jak sympatizující s AI, tak i odpůrce AI, protože výsledky jsou často směšné, ale opravdu povedeně směšné.

Osobně jsem si vycvičil sociální média tak, aby mi přinášela hlavně fóry všelijakého typu, hlavně bizarní a černé fóry. A teď se k tomu přidal i AI bizár a AI fóry, jako jsou skupiny AI Generated Art a Midjourney Official – a musím říct, že když už nic jiného, nebyl můj život kdy zábavnější!

Jestli opravdu přijde (AI)pokalypsa, tak bude dost možná podstatně legračnější, než jsme si ji kdy představovali!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama