AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 9. 2020 05:00 29

Seznam kapitol

1. Herní sezóna nekončí 2. Specifikace počítačů 3. Hardware I. (CPU, GPU) 4. Hardware II. (disky, paměť) 5. Software notebooků 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie, výdrž a spotřeba 9. Aplikační výkon AC napájení 10. Aplikační výkon na baterii 11. Testy herního výkonu s RTX 2060 12. Závěr

Dnes porovnáme dva podobné herní notebooky, které jsou postavené na konkurenčních platformách Intel a AMD. Mají obdobnou cenu a stejný grafický adaptér GeForce RTX 2060. Rozdíl je hlavně v procesoru. Kdy bude lepší Ryzen 7 a kdy Core i7? Zaměříme se na výkon v aplikacích, hrách, výdrž baterie a provozní vlastnosti. 

Reklama

Závěr

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Měli jsme v testu dva podobně drahé a podobně výkonné počítače. Jeden postavený na platformě AMD a druhý na Intel. Říct o jednom z nich, že je obecně lepší ale nejde. Každý z nich je lepší v něčem jiném, a my se na všechny aspekty podíváme podrobněji a postupně:

Výbava, spotřeba, baterie

Počítač Lenovo s Intelem má více portů USB, WiFi 6 a Thunderbolt. Chybí mu vestavěná kamera a čtečka SD karet. Tady záleží, co potřebujete konkrétně vy. Přikláním se k tomu, že lépe vybavené je Lenovo. Ve zpracování je také Lenovo dál, ale vzhledově se mi více líbí ASUS, je pro hráče atraktivnější. Podsvícení má lépe zvládnuté ASUS a také má mnohem lepší ovládací aplikaci. Také klávesnice u ASUS je pro hraní vhodnější. Touchpad se lépe povedl Lenovu.

Spotřeba obou počítačů v zátěži herní i aplikační je podobná, v idle a lehké práci ale ASUS s AMD propadl. Spotřeba 30 W v klidu není úplně dobrá, Intel dokáže pracovat s třikrát nižší spotřebou v klidu. Také ve výdrži baterie je na tom Lenovo lépe, při hraní mají oba počítače výdrž hodinu, při práci a sledování videa dokáže Lenovo vydržet o víc než hodinu déle. Hovořím o výdrži 6 a půl hodiny, a to je super výsledek. Tady doporučuji koupit ASUS s 90Wh baterií. Dobře hrát se dá ale jedině za zásuvce, na baterie fps brutálně klesají až o 70 procent.

Aplikační výkon

Procesor Ryzen 7 4800H má osm jader, a tudíž má proti šestijádru Core i7-10750H výhodu. To se projevilo i v aplikačních testech. S napájením ze sítě má procesor v náročných vícevláknových aplikacích výkon vyšší až o 25 procent. Při chodu na baterie se pak rozdíl sníží na cca 15 procent. Výkon Intelu na baterii klesne o trochu méně než AMD. ASUS je znevýhodněn jednokanálovým zapojením paměti, když přidáte druhý modul, projeví se to jen malinko ve hrách, v aplikacích minimálně.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdový rozdíl je ve výkonu disku. ASUS je osazen pomalým diskem NVMe od Intelu a je to znát, disk dosahuje polovičního výkonu ve čtení i zápisu, než má Samsung v počítači Lenovo. Pokud nemáte přímé srovnání nepoznáte to, ale pokud jsou oba počítače vedle sebe, je rozdíl opravdu znát. Na Lenovu je odezva aplikací a spouštění viditelně rychlejší. Sice hovořím o rozdílu v jednotkách sekund, ale znát to je. Také poloviční kapacita 512 GB u základního modelu je dnes málo - je třeba mírně připlatit.

Herní výkon a hlučnost

V herním výkonu je Lenovo s Intelem výkonnější o necelých 10 procent. Není to nijak extrémní rozdíl, ale měřitelný je. Když přidáme druhý paměťový modul do stoje ASUS, zvýší se jeho výkon asi o 3 procenta - u AMD na rychlosti a prostupnosti paměti prostě záleží. Druhý modul tedy doporučuji, jistě se bude hodit i do budoucna. Jak už bylo řečeno, na baterii se rozumně dají hrát hry jen na nízké detaily a nebo jen nenáročné tituly.

Důležitým aspektem je hlučnost. je dobré mít přímé srovnání obou počítačů vedle sebe, vyniknou tak rozdíly a lépe se to posuzuje. Lenovo je výrazně tišší, během hraní i práce je počítač opravdu kultivovaný. ASUS není nijak extrémně hlučný, ale proti Lenovu je chlazení slyšitelně hlasitější. Hráči stejně použijí většinou sluchátka a potom vás nezklame ani jeden z těchto počítačů.

Bodové hodnocení

Udělal jsem takovou srovnávací tabulku kde jsem zakřížkoval vždy ten počítač, který je v dané věci lepší. Větší modré křížky znamenají vyšší důraz na tento konkrétní bod. ASUS s procesorem AMD má body za vzhled, čtečku SD a kameru, podsvícení, software Armoury Crate, výkon v aplikacích na zásuvce i na baterii, za nízké DPC latence. Další body mají společné. Lenovo se ukázalo lepší ve zpracování, počtu portů a výbavě, diskovém a herním výkonu, nižší hlučnosti a lepší výdrži na baterie. Také cena je o malinko nižší. Občasný hráč, který potřebuje zpracovat video jistě uvítá možnost enkódování skrze Quick Sync. V celkovém součtu bodů vyhrálo Lenovo. Hodnocení ale není tak jednoznačné.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Každý zákazník musí zvážit co od počítače čeká. Kdo využije vyšší procesorový výkon asi vezme ASUS s AMD Ryzen 7 4800H, kdo chce herní výkon v tišším provedení tak sáhne po Lenovu s Intelem Core i7-10750H. Zákazník si může přečíst všechny hodnocené body a podle nich zvolit ten vhodnější počítač. Někdo preferuje výdrž na baterii, jiný ocení kapacitu disku a spotřebu v klidu. Jak říkám, oba testované počítače mají každý své výhody a nevýhody. Zde už si musí každý sám zhodnotit, co má pro něj u koupě větší váhu. V obou případech jde o solidní herní stroje za dobré peníze.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama