Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G: Špičková výbava za výbornou cenu
i Zdroj: gigabyte
Grafické karty Článek Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G: Špičková výbava za výbornou cenu

Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G: Špičková výbava za výbornou cenu | Kapitola 21

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 1. 2023 20:00 213

Seznam kapitol

1. Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G : představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 bez ray tracingu (silent) 11. Boost v F1 22 bez ray tracingu (OC)
12. Boost v F1 22 s ray tracingem (silent) 13. Boost v F1 22 s ray tracingem (OC) 14. Boost v Metro Exodus (silent) 15. Boost v Metro Exodus (OC) 16. Boost ve World of Tanks (silent) 17. Boost ve World of Tanks (OC) 18. Spotřeba, teploty, hlučnost 19. Otáčky ventilátorů, hlučnost 20. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 21. Závěr

Nový Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G je u nás momentálně levnější než řada mnohem hůře vybavených Radeonů od konkurence. Za příznivou cenu dostanete nadstandardní výbavu zahrnující i výkonný chladič s velkou rezervou a vysoké přetaktování přímo od výrobce, asi jedinou stinnou stránkou je s tím související vyšší spotřeba.

Reklama

Závěr

Aorus Radeon RX 7900 XT Elite dostal od výrobce velký a velmi výkonný chladič. Paradoxní je, že se cena v obchodech neliší od minule testovaného a skromě pojatého Pulse Radeon RX 7900 XTX od Sapphire s polovičním chladičem bez LEDek. Obrovskou rezervu chladiče výrobce využil k výraznému navýšení taktů a s tím i výkonu. Bohužel s tím narostla i spotřeba karty a výsledkem je, že po stránce hlučnosti se karta se špičkovým chladičem prakticky neliší od základního minimalisticky pojatého levného modelu od Sapphire.

Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G: Špičková výbava za výbornou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Není mi moc jasné, proč Gigabyte nevyužil lépe toho, že má na kartě dva BIOSy. Na obou je stejný limit příkonu nastavený na vysokých 406 W, takže se chladič musí něco otáčet, aby udržel teploty čipu na hodnotách, které se líbí regulaci. U Radeonů je to o to horší, že se otáčky ventilátorů řídí podle nejteplejšího místa na čipu, jehož teplota je běžně kolem 90 °C. I když je průměrná teplota čipu na nízkých 62 °C, ventilátory běží kvůli vysoké teplotě hotspotu jako o život.

Důsledkem je, že si u karty s extrémním chladičem můžete (ve výchozím nastavení ovladačů) nebudete vybírat mezi tichým režimem a výkoným režimem OC, ale mezi dvěma prakticky stejně výkonnými BIOSy, z nichž jeden je co do hlučnosti jen o málo lepší než průměr a druhý už extrémně hlučný.

Dá se vytušit, že motivací bylo, aby karta vyčnívala v testech výkonu v obou režimech, ale z uživatelského hlediska by bylo určitě lepší, kdybyste měli možnost přepínat mezi režimem s tichou 350W kartou, která má ve hrách místo 65 fps jen 62 snímků za sekundu a hlučnou a uřvanou 400W bestií pro ty, co ty tři snímky navíc potřebují pro lepší pocit.

Spotřeba pak narostla téměř na úroveň RTX 4090. Radeon je jen 15–25 W pod ní, ale totéž už se nedá říct o výkonu. Tam, kde karty nebrzdí procesor, není náskok RTX 4090 o moc menší než proti 350W modelům. Jestli chcete odpověď na to, proč nejsou takty Radeonů RX 7900 vyšší, nehledal bych za tím ani tak nějaké chyby v čipu a problémy s dosahováním frekvencí přes 3 GHz, jako spíše to, že s vyššími takty skáče příkon nahoru po desítkách wattů, zatímco výkon roste po jednotkách procent.

Skvělá volba pro příznivce Radeonů

Radeony si pořízují většinou hráči, kteří preferují lepší poměr cena/výkon s tím, že se budou muset o svou kartu starat o něco víc než při pořízení GeForce, a nemají s tím problém. Někdo chce hrát a nestarat se o nic kolem, a někoho zase baví hrát si i se samotnou kartou. A právě pro takové jedince je tato karta ideální.

Ve výchozím stavu je kvůli extrémní spotřebě po stránce provozních vlastností spíš průměrná a ani v tichém režimu nedělá dojem špičkového produktu – vedle 320–340W GeForce RTX 4080 se stejně velkými chladiči přinejmenším nenadchne, po stránce provozních vlastností je minimálně o třídu horší.

Ale příplatek není ve srovnání se základními modely RX 7900 XTX není nijak vysoký, je menší, než je tomu u prémiových modelů obvyklé a paradoxně je teď u nás s druhým modelem téhož výrobce z Radeonů RX 7900 XTX nejlevnější.

Přitom nabízí obrovský a výkonný chladič s velkou rezervou, výrazně navýšený limit příkonu na 406 W (s možností navýšení o dalších 15 %) a s tím dává i velký manipulační prostor jak pro taktování jak směrem nahoru, tak pro optimalizaci spotřeby směrem dolů. V základu tedy dostanete kartu, jejíž hlučnost nenadchne, ale stačí se trochu povrtat v ovládacím panelu a svépomocí už se dopracujete k výsledku, který kartě s podobně monstrózním chladičem sluší.

A ještě musím připomenout stále nevyřešený problém se spotřebou karty na pracovní ploše v méně obvyklých kombinacích rozlišení a obnovovací frekvence či na různých kombinacích monitorů. Při 120 Hz na 4K stále běží paměti na maximálních 3D taktech a příkon samotné karty je kolem 90 W, při 144 Hz na 900 MHz a příkon je kolem 65 W. Ale AMD slíbilo před měsícem nápravu, tak už se snad brzo dočkáme.

Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon, v rasterizaci obdobný výkon jako RTX 4080 o několik tisíc levnějiExtrémní spotřeba, jen o málo nižší než u výkonnější RTX 4090
24 GB pamětivýrazně vyšší spotřeba než a horší poměr výkon/watt než RTX 4080
Výrazně zvýšený power limit a s tím široké možnosti ladění, nárůst výkonu proti nepřetaktovaným modelůmKvůli vysoké spotřebě hlučnost i v tichém režimu jen průměrná, v OC mode velmi hlučná
Špičkový chladič s velkou rezervou za dobrou cenuVyžaduje dobře větranou skříň
DisplayPort 2.1Průměrně hlučné cívky
Doporučená cena s DPH: 29 150 Kč

Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G u nás patří v současnosti k nejlevnějším dostupným RX 7900 XTX. Přitom dostal vynikající chladič s velkou rezervou. Z hlediska výbavy a ceny, jakou za ni zaplatíte, je tedy mimořádně výhodný. Provozní vlastnosti ale utrpěly tím, že Gigabyte vyhnal takty příliš vysoko a výsledkem je spíše průměrně hlučná karta s vysokou spotřebou, kvůli horším provozním vlastnostem jí tedy udělíme jen stříbrné ocenění. Nabízí ale velký manipulační prostor pro další ladění jak směrem k vyššímu výkonu, tak směrem k tiššímu chlazení a vyšší efektivitě, takže si s ní můžete vyhrát a dopracovat se k lepším výsledkům.

Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24G: Špičková výbava za výbornou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama