Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM?

Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2020 03:00 46

Seznam kapitol

1. Konec jedné éry 2. A výkon rostl... 3. Apple M1: ARM do notebooků 4. Ekosystém pod kontrolou 5. Intel má další problém

Ano, je to přehnaný titulek. Éra procesorů ARM je tu už dávno – v podstatě všechny procesory pro mobily jsou tak anebo jinak architektura ARM. Nově oznámený procesor Apple M1 ale přináší něco, co jsme tu už dlouho neměli: Procesor pro stolní počítače, co si to chce rozdat s tím nejlepším ze světa x86!

Reklama

Archimedy byly výkonné, ale omezené prakticky jen na Británii – a to ještě částečně, vmáčkly se hlavně do vzdělávání, protože zábava jela na Amstradech a Commodorech a průmysl používal PC. V roce 1990 byla založena samostatná společnost ARM, která se zaměřila jen na vývoj procesorové architektury s tím, že nabízeli licence různých typů pro výrobce. Ti mohli převzít celý design, ale také mohli získat architekturální licenci a procesor si upravit a vylepšit podle svých potřeb.

ARMy byly u nás celkem přehlížené a padaly názory typu „jsou to ty nejlepší a nejefektivnější procesory, pokud nic nedělají“. Jenomže efektivita v nicnedělání začala být důležitá v segmentu mobilních zařízení, a to hlavně telefonů, protože pro laptopy byla stále zásadní x86 kompatibilita. Architektury ARM se ale chytily u telefonů, kde se pro změnu nechytily procesory s x86 – a jejich výkon stále průběžně rostl.

Je pravda, že v desktopech jsme procesory ARM neviděli dlouho. Jenomže doba se změnila, v mobilním světě drtivě dominují, jsou pokročilé a jejich komplexita masivně vzrostla. Už dlouhou dobu označuje Apple architekturu svých procesorů jako „desktopovou“ – a srovnání z hlediska architektury ukazuje, že si dělají věci po svém, ale nepochybně míří na desktopový výkon. Článek z Anandtechu uvádí, že „zatímco za posledních pět let Intel zvýšil singlethreadový výkon svých procesorů o 28 %, Apple ho zvýšil o 198 %“!

Dnes se dá na mobilních procesorech dělat to, co dřív nebylo možné. Můžeme například vidět, jak export videa z Final Cutu na iPhone 12 běží rychleji než na iMacu s x86.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama