Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM?

Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

15. 11. 2020 03:00 46

Seznam kapitol

1. Konec jedné éry 2. A výkon rostl... 3. Apple M1: ARM do notebooků 4. Ekosystém pod kontrolou 5. Intel má další problém

Ano, je to přehnaný titulek. Éra procesorů ARM je tu už dávno – v podstatě všechny procesory pro mobily jsou tak anebo jinak architektura ARM. Nově oznámený procesor Apple M1 ale přináší něco, co jsme tu už dlouho neměli: Procesor pro stolní počítače, co si to chce rozdat s tím nejlepším ze světa x86!

Reklama

Macy M1 sice přinášejí přechodové problémy, ale popravdě: Přes přechodové problémy uživatelů se Apple přenesl vždy lehce. Migruj nebo ne, nám je to jedno. S iOS11 Apple ukončil podporu pro 32bitové aplikace – a jediným updatem tak lidi přišli o všechny aplikace a hry, které si koupili. Smůla, troubové! Výrobce buď updatoval kód – anebo ne, u her spíš ne, takže jsem jedním krokem přišel asi o dvě třetiny svých zakoupených her.

Apple tohle neřeší, udělá to znova a znova a znova. Jejich nejvíce hardcore podporovatelé buď vždy chtějí to nejlepší a nejposlednější, nebo naopak používají jejich techniku jako status symbol, což v překladu znamená, že je aplikace třetích stran vlastně nezajímají. Takže ať už Rosetta 2 pojede dobře anebo jen přijatelně, nikoho to trápit nebude, protože pokud se historie zopakuje, s další verzí OS už tam stejně nebude a zůstanou maximálně Universal Apps.

Apple dává sbohem Intelu: Přichází éra procesorů ARM?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco softwarová divergence Surface RT byla matoucí (a někdy až ke vzteku), v případě Apple jde o konvergenci. Oni si systém zjednodušují a tím, že aplikace pro iPad může jet i na Macu a naopak si hodně pomůžou. Jejich systém bude víc integrovaný a homogennější.

Navíc je tu otázka kontroly. Apple si bude kontrolovat celý ekosystém, od železa přes OS až po aplikace. Může si ladit podmínky pro umístění na AppStore, nemusí se bát cizích chyb, jenom těch vlastních. Pokud bude jejich silikon alespoň srovnatelný s ostatními, stačí jim to. Nebude možné stavět hackintoshe, takže jim odpadá tenhle problém. Nebude možné provozovat Windows na Macu, takže jim odpadá další problém. Vážně: Apple lidi, kteří chtějí „jen“ jejich hardware nezajímají, chtějí mít své uživatele ve svém ekosystému.

Otázka je, jak to bude fungovat na desktopu. Přece jenom pokud odhlédneme od požadavku na úspornost, nabízí Intel a hlavně AMD hodně zajímavé alternativy. Podle mě Apple prosadí změnu nejdřív u malých a úsporných strojů, u notebooků, u kompaktních počítačů, u all-in-one – a desktopy se budou řešit v další generaci. Vzhledem k tomu, že M1 je na 5nm technologii, neměl by být tak velký problém navrhnout výkonnějšího nástupce s vyšším počtem jader a uchladit to v desktopu. S tím by problém mít neměli.

Ten, kdo naopak má problém, je Intel. Přišel o významného zákazníka, AMD ho válcuje u výkonných procesorů, AMD také dělají procesory pro novou generaci konzolí... a nevypadá to, že by měli připraveného nějakého technologického králíka v klobouku. Uvidíme, s čím se vytáhnou!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama