Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2015 03:00 29

Seznam kapitol

1. Kompaktní ROG herní deska 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis) 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Po testech několika klasických desek formátu ATX se dnes zaměříme na „menší“ produkt. Model Gene osmé generace má sice menší rozměry, nabízí ale plnou výbavu desek řady ROG. Tedy jde o stoprocentní desku pro Intel Skylake určenou hráčům a nadšencům do taktování.

Reklama

Přetaktování

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktování je zajímavé ze dvou směrů, nejprve budeme hledat maximální BCLK. Poté se podíváme na možnosti procesoru Core i7-6700K a nejvyšší stabilní takt uchladitelný vzduchem. K testu použijeme kvalitní vzduchový chladič. K testu jsem použil chladič Noctua NH-U12P osazený oběma ventilátory. Jde o chladič za necelých patnáct set korun včetně jednoho ventilátoru. Jde tedy stéle už několik let o pomyslný High-end. Záměrně jsem nepoužil vodu ani žádné extrémní chlazení.

Taktoval jsem samozřejmě na Asus Maximus VIII Gene. Jelikož jsou procesory odemčené, je základní taktování celkem snadné. Stačí navolit násobič procesoru a nastavit napětí. Pro test jsem použil BIOS 0907, jenž vidíte na horním obrázku. Jde o poslední aktuální BIOS na webu výrobce. Stabilitu jsem testoval 30 minut běhu v programu OCCT.

Maximální BCLK

Frekvence BCLK pro mne byla spíše zklamáním, deska umožňuje přednastavený profil 380 MHz, který ale u mého CPU nefungoval - deska nenajela. Maximem, kterého jsem dosáhl byla frekvence 230 MHz. Poté již deska nenajela za žádných okolností, ať jsem měnil a přenastavoval cokoliv v BIOSu. Frekvence 230 MHz není nic extra, ale ono je to vlastně jedno. S odemčeným procesorem je zcela fuk, zdali taktujete přes násobič nebo BCLK frekvenci - finální frekvence procesoru bude stejná, a také výkon.

Přetaktování 1,25V

Jelikož se můj CPU ukázal jako hodně slušný kousek. Napětí jsem nechal na základní hodnotě 1,25 V, systém byl naprosto stabilní i v nejnáročnějších testech na frekvenci 4,4–4,5 MHz. Teploty byly stále akceptovatelné (kolem 55 °C). To je myslím celkem slušná hodnota, takt 4,5 GHz s napětím 1,25V je slušný kus procesoru.

Přetaktování 1,33V

Poté jsem hledal nejnižší možné napětí pro frekvenci 4,6 GHz. To se nakonec ukázalo v hodnotě 1,33V. Teploty procesoru mnoho nestouply, výsledek je dobrý. Pro mnoho z Vás by jistě byla frekvence 4,6 GHz dostatečná, jelikož jde o solidní kompromis mezi výkonem, spotřebou a teplotami. Já ale potřeboval jít výše, jelikož musím nahradit 5 GHz Sandy Bridge v testovací sestavě něčím výkonnějším.

Přetaktování 1,36V

Tudíž jsem potřeboval minimálně frekvenci procesoru 4,8 GHz. A ta se mi podařila dosáhnout bez nejmenšího problému s napětím 1,36V. S tímto taktem jsem spokojen, k vyššímu taktu 4,9 GHz už jsem potřeboval výrazně zvýšit napětí, a to jsem už nechtěl. Tohle je ideální kombinace, 4,8 GHz a 1,36V je dobrý výsledek.

Nastavení BIOSu

Na dvou obrázcích z BIOSu se podívejte, jak jsem svůj systém nastavil pro frekvenci procesoru 4,8 GHz. Vidíte veškerá napětí a důležitá nastavení. Nebylo to nic složitého, žádné detailní ladění nebylo nutné. Stačilo jen hýbat s napětím a hledat stabilní hodnotu. Přetaktování dnes není žádná věda, pokud se nechcete pouštět do extrémů s dusíkem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama