Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2015 03:00 29

Seznam kapitol

1. Kompaktní ROG herní deska 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis) 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Po testech několika klasických desek formátu ATX se dnes zaměříme na „menší“ produkt. Model Gene osmé generace má sice menší rozměry, nabízí ale plnou výbavu desek řady ROG. Tedy jde o stoprocentní desku pro Intel Skylake určenou hráčům a nadšencům do taktování.

Reklama

Bližší pohled na desku

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

V pravém dolním rohu najdeme konektor pro připojení počítačové skříně, konektory ventilátorů a teplotních čidel. také si všimněte USB portů a čipu BIOSu v patici.

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje všechny SATA porty desky. Dva samostatné SATA 6G a čtveřici spojenou do SATA Express, použitelné ale také samostatně. Napravo je pak USB 3.0 konektor.

Pohled do oblasti kolem paměťových slotů, nám odhalí napájecí konektor desky a spoustu dalších zajímavostí. Najdeme zde napájení pamětí a USB 3.0 konektor. Zaujme zejména konektor ventilátoru, tlačítko MemOK! a měřící body napětí. Vše si samozřejmě prohlédneme později v detailu.

Chlazení desky a teploty

Nad PCH čipem je malý pasivek obdélníkového tvaru. V dlouhodobé zátěži se čip zahřál maximálně na 55 stupňů. To je opravdu hodně dobrá hodnota. Zde také chválím, že je chladič upevněn pomocí šroubků.

Nad mosfety jsou dva bloky chlazení. Ty se opravdu významně zahřívají. Maximální teplota v zátěži se pohybovala kolem 60-70 stupňů. Důrazně doporučuji mosfety ofukovat, zejména při extrémním chlazení nebo použití vodního bloku. Kaskádu v zavřené skříni bez ofukování upečete.

Napájení procesoru je deseti fázové tvořené plně digitální kaskádou z čipů PowIRStage od výrobce IR. Kompletní fáze se skládá z jednoho aktivního prvku a kvalitní cívky o hodnotě 0,68uH. Všechny fáze se pak dělí o deset japonských kondenzátorů.

Deska je vybavená pouze jedním 12V konektorem. Je umístěn tradičně za paticí CPU. V této části desky pak už nic dalšího není. To je rozdíl proti minulému modelu, zde měl mPCI-e slot.

Deska nese trojici PCI-e slotů. Dva šedé jsou určené pro grafické karty, zbylý černý pak pro připojení další karty. Pokud neosadíte dvě grafiky, použít pro další karty lze jakýkoliv ze slotů. Rozložení linek a doporučené nastavení jsme už probírali dříve. Na dolní hraně desky najdeme konektor pro audio, tlačítka na ovládání desky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama