Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2015 03:00 29

Seznam kapitol

1. Kompaktní ROG herní deska 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Slajdy 5. Specifikace desky a software 6. Bližší pohled na desku
7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis) 9. BIOS 10. Přetaktování 11. Hodnocení

Po testech několika klasických desek formátu ATX se dnes zaměříme na „menší“ produkt. Model Gene osmé generace má sice menší rozměry, nabízí ale plnou výbavu desek řady ROG. Tedy jde o stoprocentní desku pro Intel Skylake určenou hráčům a nadšencům do taktování.

Reklama

Hodnocení

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Jelikož jde o ROG desku, bylo jasné, že i přes malý rozměr nemůže nabídnout horší vlastnosti a možnosti než high-end. To se také potvrdilo, výrobce nezařadil tuto desku mezi produkt pro hráče a nadšence náhodou, vše je špičkové. Taktování nic nebrání, stejně tak po stránce výbavy nechybí krom dalších PCI-e nic důležitého. Pokud použijete výkonný CPU a grafickou kartu, získáte maximální herní stroj se vším všudy, zejména, pokud CPU přetaktujete. Zpracování je skvělé, napájení a chlazení také. V případě, že nechcete velkou desku a stavíte počítač kompaktnějších rozměrů, je mATX formát jasná volba. V tuto chvíli pro Skylake ani jiná volba, než tato deska Asus není - další výrobci budou teprve následovat. Výbava je slušná, USB 3.1, M.2 slot a kvalitní zvuk jistě potěší každého majitele. Jediné co mi chybí, je vestavěný WiFi modul a anténa. To se zejména pro desku určenou do přenosnějšího PC může zdát důležitá. Bohužel, zde musíte dokoupit zvlášť. Jinak nemám žádné výhrady.

Přetaktování

Už roky platí, že přetaktování nezávisí na desce ale na procesoru, pokud tedy nekoupíte tu nejlevnější desku a neosadíte ji energeticky nejnáročnějším procesorem. Stejných výsledků u domácího taktování dosáhnete na desce za tři tisíce korun jako na desce za deset tisíc. Rozdíl nastane až u extrémních taktovacích technik, zejména u dusíku. Tam je potřeba už víc než jen silné napájení. To se ale 99,9 procent uživatelů netýká, tedy to není důležité. Přetaktování na této desce je snadné, BIOS jednoduchý a přehledný. Výsledek 4,8 GHz je solidní i na čip Core i7-6700K a já jsem s ním velice spokojen. Paměti zkusíme příště, musím si nějaké pěkné 3000+ MHz moduly objednat, nabídka už se rozšiřuje.

Osobní názor

Zde musím upřímně říci, že jsem věděl s jistotou, že tato deska bude dobrá. Také jsem si ji vybral do testovací sestavy, která musí vydržet několik příštích let - maximálně s jedním upgradem procesoru. Asus nezklamal, deska mi zcela vyhovuje ve všech směrech. Pokud dnes kupovat platformu LGA 1151 a nepotřebujete více PCI-e slotů, je tato deska s cenou od 6000 Kč s DPH skvělou volbou. Dostanete řemeslně kvalitně zpracovaný základ s luxusním BIOSem a maximálními možnostmi přetaktování. Zejména nadšenci, jež chtějí dostat ze svého CPU naprosto vše, by měli zbystřit a zařadit tuto desku do užšího výběru při hledání základu pro Skylake. Rozměry a výbava (M.2, USB 3.1) jsou devizy této desky, i přes její krapet vyšší cenu.

Hodnocení

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Redakce uděluje ocenění za skvělý výkon, přetaktování při kompaktním rozměru desky

Asus Maximus VIII Gene – Luxusní mATX deska pro Skylake
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Maximus VIII Gene děkujeme ASUS Czech Republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama