asus-n51t-levny-stroj-pro-obcasne-hrace
Mobilní zařízení Článek Asus N51T - levný stroj pro občasné hráče

Asus N51T - levný stroj pro občasné hráče | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

17. 4. 2009 03:00 11

Seznam kapitol

1. Asus N51T - hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy TFT displeje
7. Testy procesoru 8. Testy operační paměti 9. Testy grafické karty - standardní 10. Testy pevného disku 11. Test výdrže baterie 12. Vyhodnocení a závěr

V minulých recenzích jsme se zaměřovali spíše na stroje stylové, přenosné a s integrovanou grafickou kartou. V dnešním článku proto snad konečně zase potěšíme ty, kteří chtějí na notebooku občas také i hrát. Asus N51T je osazen lákavým ATI Mobility Radeon HD 4650 a vyjde na velice přijatelné peníze. Padne vám do oka?

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Notebook je jako obvykle osazen jen dvěma reproduktory, které jsou umístěné nad klávesnicí, takže nečekejte žádné zázraky. Při nižších hlasitostech se zvuk ještě s trochou ohleduplnosti poslouchat dá, i když citelně chybí basy. Ve vyšších hlasitostech však reproduktory začnou velmi nepříjemně praskat a chrčet, takže se výsledný projev nedá téměř poslouchat. Jako obvykle tedy důrazně doporučuji dokoupení sluchátek, integrované repro stačí jen pro opravdu nouzové použití.

Chlazení - provedení

-pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-


-pro zvětšení klikněte-

Chlazení jako obvykle ničím výrazně nepřekvapilo. Od procesoru a grafické karty se teplo odvádí heatpipe trubicemi, přičemž mě příjemně potěšilo, že u grafické karty jsou chlazené i paměti. Dále je aktivně chlazený ještě čipset, od kterého se však teplo odvádí jen hliníkem. Ostatní komponenty jsou nechlazené.

 V kliduV zátěži
Procesor54 °C67 °C
GPU50 °C65 °C
Pevný disk36 °C40 °C

Na to, že má v sobě tento Asus poměrně silnou grafickou kartu, jsou teploty velmi slušné. Horší je to se zahříváním šasi, která se při dlouhodobém zatížení (například hraní) dokáže zahřát v oblasti okolo touchpadu, takže je dlouhodobě docela nepříjemné mít na notebooku položené ruce.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows/sledování filmu

I při nenáročné práci se ventilátor točí slyšitelně rychle a o notebooku budete vědět. Přes den notebook sotva uslyšíte, večer už jej uslyšíte zřetelně. Problém se ztrátou pozornosti kvůli hlučnému větráčku jsem však nezaznamenal.

Hraní 3D počítačových her

V plném zatížení je celá situace o něco horší. Ventilátor totiž pochopitelně přidá na otáčkách, takže N51T bez problémů uslyšíte i přes den, i když rušit vás stále nebude. Hluk se dá snést i večer, takže se s notebookem dá pracovat, ale praví milovníci tichých strojů nebudou zrovna nadšení.

Záruka

Asus na své notebooky dává jen záruku povinnou dle zákona, což znamená dva roky. Notebook posíláte do servisu, který má 30 dní na vyřízení vaší reklamace, a pak vám notebook posílá zpět. Možnost dokoupení rozšíření záruky Asus nenabízí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama