ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: ASUS
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

4. 5. 2022 08:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Parametry 3. Design a zpracování 4. Syntetické testy
5. Výdrž a provozní vlastnosti 6. Herní testy a zvuk 7. Armoury Crate a závěr

Sháníte solidní a výkonný notebook, na kterém se dá zapařit a příležitostně pracovat? ASUS má řešení v podobě malého a lehce přenositelného Zephyrusu. Tento neúnavný našlapaný stroj se může stát vaším dobrým a žhavým kamarádem.

Reklama

Tak tedy, Asus ROG Zephyrus G14 model 2022. Vzhledem ke 14“ displeji je celý stroj poměrně kompaktní a slušně vybavený. Nezalekne se festovní pařby ani náročné tvorby obsahu jako enkódování videa. Základem je nová řada mobilních procesorů AMD Rembrandt, v tomto případě Ryzen 9 6900HS v konfiguraci 8/16. Takty jsou v základu 3,3 GHz a v boostu šplhají až na 4,9 GHz. TDP je podle AMD pouhých 35 W. V procesoru je samozřejmě ukryta i integrovaná grafika, Radeon 680M.

Ta ovšem není zdaleka tak hoch jako hlavní herní zobrazovadlo Radeon RX 6800S. Ten je postaven na jádru Navi 23, má 2048 shaderů a 8 GB paměti GDDR6 se 128b sběrnicí, přičemž boostuje až na 2250 MHz. Mezi oběma grafikami se dá buď ručně přepínat v programu Armoury Crate (marketing, wtf?), nebo ponechat jedno z možných nastavení, kdy se grafiky střídají v závislosti na náročnosti zobrazení. Pro testy nechám nastaveno „Standard“, což je rozumná varianta, neboť dedikované GPU frčí při náročných úkolech a jinak je použit integrovaný 680M, aby šetřil energii.

Zde ještě dodám, že v onom AC je možno nastavit, kolik wattů si mohou jak procesor, tak grafiky spápnout. Lze tak třeba CPU přiškrtit, tím pádem zbude víc wattů na grafiku a ta podá vyšší výkon. Ponechal jsem nastavení na volbu „Windows“, čili se o to stará systém. Maximum pro CPU a GPU je potom 115 W. Jinak se dá nastavit režim ticha, výkonu, nebo ruční, kdy můžete watty a křivku chlazení vyčarovat dle uvážení. Notebook rovněž obsahuje MUX čip. Ve zkratce – pokud je ve stroji přítomna jak integrovaná tak samostatná grafika, displej je kvůli úspoře energie stejně připojen na integrované GPU. Pokud však při náročné pařbě potí snímky dedikované GPU, musí se obraz protlačit skrz integrovanou grafiku a teprve pak se zobrazí na LCD. Čili to žere výkon a prostředky. MUX čip tohle všechno elegantně odstraní, neboť integrovanou grafiku deaktivuje a data frčí rovnou do displeje, čímž se dá získat výkon navíc. Nebo naopak lze vypnout dGPU a šetřit energii.

Podstatnou součástí požitku je displej, a ten rozhodně stojí za to. Rozlišení 2560 × 1600 a 120 Hz je záruka dobré podívané. K tomu umí přehrát Dolby Vision HDR video, 100% DCI-P3, doba odezvy je 3 ms a abych nezapomněl, jde o panel IPS s matnou povrchovou úpravou. Naštěstí. Displej se chlubí i certifikací „Pantone Validated“, čímž je míněno že má vyladěné barvy, pracujete-li s fotkami či videem. Podrobněji je to popsáno zde.

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

A aby mohl panel zářit z obou stran, na vnější straně je tzv. AniMe Matrix, jinak soustava LED, které mohou zobrazovat třeba logo Asus, animovaný roj meteorů, hudební vizualizaci, zkrátka cokoli vás napadne. Klidně i srdeční tep, aby ostatní viděli, až vám při nějaké těžké herní pasáži bude vynechávat pumpa.

Operační paměť je dnes standardních 32 GB DDR5 4800, ale v polovičatém rozložení. To znamená, že 16 GB je připájeno na desce a druhých 16 GB sedí v klasickém slotu SO-DIMM. Pokud tedy chcete víc paměti, nejde lehce prohodit dva 16GB moduly za dva 32GB. Ačkoli 32 GB je pořád dostatečných, nejbližší varianta bude asi celkem 48 GB, jelikož 64GB moduly zatím nemáme. Úložiště zastupuje NVMe disk Micron 2450 s velikostí 1 TB a rychlostí PCIe 4.0.

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

To nejdůležitější je popsané, ještě v rychlosti ostatní věcičky. Nechybí samozřejmě kamera s rozlišením 720p a Wi-Fi 6E(802.11ax)+Bluetooth 5.2. O zvuk se stará čtyřreproduktorový systém, který dokonce zvládá Dolby Atmos (ponechme stranou, jak moc Atmos bude asi znít notebook). Baterie obsáhla kapacitu 76 Wh a ukrývá v sobě čtyři Li-ion články. Z konektorové výbavy se tu naparuje jedno HDMI 2.0b, dvě klasické USB 3.2 typ A a dvě USB 3.2 typ C s podporou DisplayPortu a jeden umí i 100W nabíjení. Kupodivu se do elitní sestavy dostala i čtečka microSD karet a prastarý 3,5mm Jack. Klávesnice je podsvícená, jen kacíř by čekal něco jiného. Celkem ten našlapaný budulínek váží poměrně příznivých 1.72 kg. Nepočítáme 240W cihlu, chci říct zdroj. Ten je značně předimenzovaný a dala by se jím napájet i tramvaj.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama