ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: ASUS
Mobilní zařízení Článek ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

4. 5. 2022 08:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Parametry 3. Design a zpracování 4. Syntetické testy
5. Výdrž a provozní vlastnosti 6. Herní testy a zvuk 7. Armoury Crate a závěr

Sháníte solidní a výkonný notebook, na kterém se dá zapařit a příležitostně pracovat? ASUS má řešení v podobě malého a lehce přenositelného Zephyrusu. Tento neúnavný našlapaný stroj se může stát vaším dobrým a žhavým kamarádem.

Reklama

Výdrž baterie mě vpravdě zaskočila. Je pravda, že laptopy už pár let nepoužívám a dřív byla běžná doba kolem tří hodin. Nyní jsem pustil na Zephyru živé video z Youtube, jas displeje nastavil na 50 % a obnovovací frekvenci na 60 Hz. Doba zřejmě pokročila, protože teprve po devíti hodinách to baterie vzdala a notebook se uspal. Pak jsem pustil loop v benchmarku Unigine Heaven a čekal, za jak dlouho grafika vysaje baterii do mrtě. Nu, dlouho to netrvalo. Za hodinu byly Li-ion články vymetené. Nabití do sta procent pak trvá něco kolem hodiny a dvaceti minut na 240W cihle. Výdrž na běžné lelkování a konzumaci blbostí je tedy výborná, kdežto náročná hra vás pobaví sotva hodinku. Lze však pařit na iGPU a tím zábavu prodloužit, avšak integrovaná grafika má pochopitelně mnohem menší výkon, tudíž podle toho je nutno vybrat titul.

Pokud jde o provozní vlastnosti, nelze čekat kdovíjaké zázraky. Osazený hardware je slušně výkonný a podle toho taky topí. Při testech a hraní teploty šplhaly stabilně k 90°C a to jak GPU, tak CPU. Pak dochází ke snižování frekvencí a to o stovky MHz, aby grafika a procesor neměly snahu změnit skupenství. Je to zkrátka daň za výkon při daných rozměrech a konstrukčních možnostech chlazení. 

ASUS ROG Zephyrus G14 – malý ďábel s Ryzenem na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Ventilátory v případě maximálního vytížení funí přes 5000 otáček, samozřejmě se to dá korigovat v Armour Crate. Například profil „Tichý“ sníží frekvence GPU klidně o 1 GHz a podle toho se zařídí i chlazení. Zde dodám, že asi po půlhodině hraní Dying Light 2 se celý notebook nepěkně prohřál a bylo to cítit i přes klávesnici. Jedno řešení je vypnout dedikovanou grafiku a jet přes integrovanou, ale s polovičním výkonem. Rozumnější varianta v případě nových náročných her je snížit frekvenci panelu na 60 Hz a aktivovat vertikální synchronizaci. Výkonu na stabilních 60 FPS je dostatek a GPU nebude topit jak šílené. Jak jsem zmínil, pochybuji, že by chlazení šlo vymyslet lépe, narážíme už na hranice fyziky.

Ukázka toho, jak výkonové profily ovlivňují frekvence a otáčky. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama