Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus

Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

10. 6. 2010 03:00 18

Seznam kapitol

1. Asus U30J — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

ledáte notebook, který bude malý a přitom slušně výkonný, ale odmítáte platit extrémní ceny za luxusní 13" Sony VAIO řady Z? Potom tu pro vás máme jistou alternativu od Asusu. Co říkáte také na 13" provedení částečně z hliníku, procesor Core i5/i7, 640GB disk a GeForce 310M s technologií Optimus? To vše při přijatelné ceně okolo 25 tisíc korun.

Reklama

Design

Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus
i Zdroj: PCTuning.cz

Po stránce designu Asus UL30J neohromí, ale zároveň ani nezklame. Barevně jde o notebook shodný s většinou konkurence, vévodí totiž černá a stříbrná barva (elegantní kartáčovaný hliník. Podobně je na tom šasi i se svými tvary. Ty jsou moderní a oblé, ale notebooků s podobným vzhledem najdete na současném trhu spoustu. U30J byl zkrátka vymýšlen s ohledem na funkčnost a originální návrh šasi nebyl na prvním místě.

Materiály/provedení

Asus nepatří a nikdy nepatřil mezi výrobce, kteří používají výhradně ušlechtilé materiály. Nicméně přeci jen testujeme 13" notebook za více jak 25 tisíc korun a čistě plastový stroj by tak u zákazníků také neuspěl. Asus se proto rozhodl na několika místech použít kartáčovaný hliník, z tohoto materiálu je například vyrobený celý horní kryt víka. Jeho výhodou také je, že se nešpiní a nejsou na něm vidět i mastnoty, což mi na kompletně lesklých levných řadách notebooků Asus často vadí. Hliník ale samozřejmě není jediný použitý materiál, ve velké míře jsou tu také plasty, ze kterých je vyrobena celá spodní část šasi a třeba také rámeček okolo displeje. Příjemným překvapením pro mne byla také trocha hořčíkových materiálů, konkrétně lemování okolo klávesnice.

S dílenským zpracováním jsem u notebooků Asus většinou spokojen a je tomu tak i tentokrát. Nečekejte samozřejmě nějakou extrémní preciznost jako nabízí třeba Sony u svých nejluxusnějších mobilních řad s cenou od 50 tisíc (například ručně broušené materiály), všechny díly k sobě ale přesně padnou, nikde nic nevrže, neodlepuje se a přesné je třeba také osazení konektorů.

Rozměry

Asus svůj malý 13" notebook osadil poměrně výkonným hardwarem, což s sebou přineslo i jisté limity. Po stránce rozměrů jde o standardní 13" notebook (šířka nad 30 cm, délka 25 a výška 3,5 cm), ale třeba hmotnost většiny 13" notebooku se pohybuje pod hranicí dvou kilogramů, zatímco u testované U30J je to 2,2 kg. Ano, mluvíme zde o rozdílu v řádech stovek gramů, ale pokud s sebou chcete nosit notebook opravdu všude a každý den, může to být znát (hmotnost včetně zdroje je totiž 2,7 kg). Nicméně pokud si notebook kupujete jen proto, abyste si jej třeba každý den donesli do školy a zpět, nemusíte tento malý rozdíl řešit, stále jde o snadno mobilní stroj (byť je jeho hmotnost včetně zdroje dvojnásobná třeba oproti 10" netbookům).

Víko

Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Jak již bylo řečeno, víko je vyrobeno z kartáčovaného hliníku a najdete na něm logo Asus.

Spodní kryt

Asus U30J — nadupaná třináctka s i7 a Nvidia Optimus
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zespodu notebooku nejsou překvapivě žádné otvory k zlepšení chlazení, nalepeny jsou zde pouze licenční štítky (v případě našeho testovacího předprodukčního kusu jen jeden štítek).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama