Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května

Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

1. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Co stojí za problémy Sigfoxu v Česku? Clubhouse propouští. Facebook a Instagram jsou tržištěm pro sexuální obchodování s dětmi. Proč Apple AirPods dlouho nevydrží a neopravují se? Konec BuzzFeedu. Recenze Dyson Zone

Reklama

Umělá inteligence

OpenAI nyní umožňuje uživatelům ChatGPT vypnout historii chatu a vyloučit ji z postranního panelu a tréninkových modelů OpenAI. Najdete Settingsy → Data Controls kde je nově i možnost exportu dat. (Bloombeg)

Hugging Face spustili vlastní podobu chatGPT nazvanou HuggingChat. Zkoušet můžete na huggingface.co/chat a “tak trochu” umí češtinu, ale oproti ChatGPT to má hodně much. Hugging Face je německá neziskovka stojící za generativní obrázkovou AI Stable Diffusion (TechCrunch)

Zdroje podrobně popisují, jak organizační dysfunkce a nedostatek ambicí brzdily úsilí společnosti Apple v oblasti umělé inteligence a ML, včetně práce skupiny odpovědné za Siri  (The Information)

Stability AI uvolnilo DeepFloyd IF, výkonný AI model pro převod textu na obraz, který dokáže chytře integrovat text do obrázků. V současné době je vydán pod nekomerční licencí povolenou pro výzkum. Stability AI hodlá v budoucnu uvolnit model s plně otevřeným zdrojovým kódem. (Stability AI)

ChatGPT je opět dostupné v Itálii (Sam Altman, AP)

Filmový trailer vytvořený s pomocí AI text-to-video. Detaily v tomto vlákně na Twitteru.

Stability AI zveřejnili StableVicuna, prvního open source RLHF LLM chatbota na světě. RLHF znamená posilování učení prostřednictvím zpětné vazby od člověka. A neméně důležité je, že jde o open source. (Stability AI)

Stability AI zveřejnili StableVicuna
i Zdroj: PCTuning.cz
Stability AI zveřejnili StableVicuna

Rozhovory se zákonodárci a zdroji odhalují, jak europoslanci během pouhých 11 dní vytvořili návrh zákona o generativní umělé inteligenci, což je vzácný příklad rychlého konsenzu v EU. Teď jen aby to nedopadlo jako s cookies. (Reuters)

Elon Musk v prosinci 2022 ukončil přístup OpenAI k datům Twitteru, protože se domníval, že licenční poplatek 2 miliony dolarů ročně, který OpenAI platila, nestačí. (New York Times)


Software

Konečně! Google Authenticator umí synchronizaci přes Cloud. Doposud velká výhoda konkurečního Authy. (Google)

Nové dvoufaktorové ověřování Google není koncově šifrované, ukázaly testy (Gizmodo)

Microsoft nejspíš vyjme Teams z Microsoft Office aby předešel antimonopolnímu šetření EU. Při oddělování by neuškodilo, kdyby Teams konečně byly spolehlivé, bezproblémové a uživatelsky přívětivé. (Engadget, Financial Times)

Slack spustil Canvas. Tak trochu konkurenci Google Docs. Samozřejmě uvnitř chatovátka, takže je otázka, kdo to dokáže rozdýchat. (The Verge)

Do prohlížeče Edge se integruje Microsoft Designer. Prý pro sociální obsah vytvářený umělou inteligencí. Jinak ale jen další cesta do pekel kdy prohlížeč začne dělat všechno jenom ne základní funkčnost. (The Verge)

Windows 10 22H2 bude poslední (funkční) aktualizací systému Windows 10. šechny edice budou i nadále podporovány měsíčními aktualizacemi zabezpečení až do tohoto data. Windows 10 Home a Pro čeká odchod do důchodu v říjnu 2025. (PC World)

Google oznámil Google Cloud Security AI Workbench, bezpečnostní platformu využívající Sec-PaLM, velký jazykový model (LLM) navržený speciálně pro případy použití v oblasti kybernetické bezpečnosti. (Venture Beat)

Apple Music oslavilo 28. dubna výročí. Spuštěno před dvaceti lety jako iTunes Music Store pro Mac uživatele s nabídnou 99 centů za skladbu. Těch nabízelo 200 tisíc. (Mac Rumors)


Mobilní aplikace

Federální odvolací soud potvrdil rozhodnutí z roku 2021, které většinou podpořilo zásady obchodu Apple App Store proti antimonopolní námitce společnosti Epic Games, výrobci hry Fortnite. To není dobrá zpráva, pokračující monopol Apple není dobrý. (WSJ)

1Password doplní do aplikace telemetrii, tedy sběr dat o chování uživatelů.  (1Password)

Konečně! WhatsApp přidal možnost použití jednoho účtu na více telefonech. Bohužel stále neplatí pro tablet (jako například iPad) (The Verge)

Apple uvedlo počet uživatelů App Store v Evropě: iOS má 101 milionů, iPadOS 23 milionů, macOS 6 milionů, tvOS 1 milion a watchOS, Books a Podcasts mají každý méně než 1 milion uživatelů. (9to5Mac)


Hry

DLC pro Horizon Forbidden West drtí review bombing kvůli homosexuálnímu polibku (Hrej.cz)

Tradice je tradice, copak je zadara u Epic Games? BreathEdge a Poker Club. V tom prvním potkáte nesmrtelné kuře!

Datum vydání ASUS ROG Ally potvrzeno, unikla i cena, mluvčí společnosti uvádí „pod 1000 USD“, únik hovoří o 699 USD. (Android Authority)

Recenze skvělého DLC Horizon Forbidden West: Burning Shores, které Aloy zavede do Hollywoodu (Hrej.cz)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama