Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května

Avast dostal od ÚOOÚ pokutu 350 milionů korun #TYDEN ~ 1. května | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

1. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Co stojí za problémy Sigfoxu v Česku? Clubhouse propouští. Facebook a Instagram jsou tržištěm pro sexuální obchodování s dětmi. Proč Apple AirPods dlouho nevydrží a neopravují se? Konec BuzzFeedu. Recenze Dyson Zone

Reklama

Sociální sítě

Zrušení původních modrých „ověřeno“ doprovází absurdní chaos. A nezájem o nové, placené. Získat se podařilo závratných nových 28 platících. Pikantní je i to, že původní ověření se Twitteru nepodařilo masivně odstranit, pouze ho nezobrazují (toto se mi nepodařilo ověřit). (Mashable)

Musk pokračuje v nevyžádaném rozdávání modrých „ověřeno“. Dává je i kritikům, takže to vypadá, že se nakonec rozhodli zaplatit. (Mashable)

  • V sobotu Musk obnovil modré „ověřeno“ u některých největších jmen, včetně těch, která systém ověřování nekritizovala. Spekulace o tom, že obnovuje každého nad milion sledujících ale jsou opravdu jenom spekulace. (Daily Beast)
  • Musk rozdává modré ověřeno i zemřelým. Extrémně nechutné. (Insider)

Musk oznámil, že platící účty (mylně je stále označuje jako ověřené) mají nyní prioritu. Co konkrétně to znamená, neuvedl. (@elonmusk, Mashable)

Sociální síť Bluesky Jacka Dorseye byla po otevření čekací listiny v dubnu 2023 stažena pro iOS 245 tisíckrát, z toho více než polovina v dubnu 2023. Má už i klienta pro Android, ale prozatím je stále na pozvánky. (Bloomberg)

Bluesky hlásí 40 000 uživatelů. (Vishal Gulia)

Bluesky hlásí 40 000 uživatelů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Bluesky hlásí 40 000 uživatelů.

Bluesky zaznamenává příliv nových uživatelů včetně @dril a @AOC; někteří z nich si osvojili „skeeting“, což znamená psaní příspěvků na decentralizované sociální síti podporované Jackem Dorseym. (Decrypt)

„Muskův“ Twitter nebývale ochotně plní vládní požadavky. Před jeho nástupem přibližně polovinu žádostí odmítal. Vládní požadavky jsou typicky mazání „nevhodných“ příspěvků, ale také třeba poskytnutí osobních dat identifikujících vlastníky účtů. (Rest of World)

Twitter umožňuje vyhledávat jenom přihlášeným uživatelům. Další možný krok, že vyhledávání bude jen pro platící uživatele. Vůbec by na tom nebylo nic divného. (Gizmodo)


Startupy a ekonomika

Jack Dorsey na Bluesky kritizoval vedení Twitteru Elonem Muskem a odmítl převzít odpovědnost za akvizici s tím, že „se to celé zvrtlo“. (Washington Post)

Hardwario prošlo vlastnickou rošádou. Dosavadní šéf prodal podíl hluboko pod burzovní cenou (E15)

Spotify překročilo půl miliardy uživatelů. V prvních třech měsících tohoto roku vyrostlo o 26 milionů uživatelů. Plyne to z čtvrtletních finančních výsledků. (Spotify, Engadget)

Spotify překročilo půl miliardy uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Spotify překročilo půl miliardy uživatelů

Společnost Lookout prodává svou spotřebitelskou divizi kybernetické bezpečnosti firmě F-Secure za 223 milionů dolarů a zaměřuje se na podnikovou sféru (TechCrunch, Tisková zpráva)

Microsoft má smůlu. Akvizici Activison Blizzard zastavil britský antimonopolní úřad. Údajně za to mohou obavy, že by tato akvizice nebyla výhodná pro koncové zákazníky – hráče. (Hrej)

Amazon ukončil produkty Halo a zrušil divizi o tato zdravotní zařízení se starající. Halo Band, Halo View i Halo Rise už nelze pořídit. (The Verge)

Společnost Dropbox zruší 500 pracovních míst, což je asi 16 % jejích zaměstnanců, v souvislosti se zpomalujícím se růstem a tlakem na umělou inteligenci. Ještě víc by mohli ušetřit návratem k původní klíčové funkci. Dropbox se před pár lety vydal cestou budování dalšího Google. (WSJ, TechCrunch)

Samsung oficiálně oznamuje ohromující 95% pokles zisku za 1. čtvrtletí 2023 (Ars Technica)

Amazon hlásí za 1. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 9 % na 127,4 miliardy dolarů, čistý zisk 3,2 miliardy dolarů oproti 3,8 miliardy dolarů čisté ztráty, meziroční nárůst tržeb z AWS o 16 % na 21,4 miliardy dolarů a meziroční pokles zaměstnanců o 10 % na 1,47 milionu (Amazon, CNBC)

Snap hlásí za 1. čtvrtletí pokles příjmů o 7 % na 989 milionů dolarů oproti odhadovaným 1,01 miliardy dolarů, meziroční nárůst počtu uživatelů o 15 % na 383 milionů oproti odhadovaným 384 milionům a čistou ztrátu 329 milionů dolarů oproti 360 milionům dolarů; SNAP klesá o více než 15 %. (CNBC)

Intel v dalším nepříliš vydařeném čtvrtletí prodělal 2,8 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o 36 %. (Ars Technica)

Lyft propustí 1072 zaměstnanců, 26 % pracovní síly (CNBC)

Prodeje systému PlayStation pomohly společnosti Sony k dobrému roku. Roční zisk dosáhl rekordních 8,9 miliardy dolarů a velkou roli v tom hrály hry. (Reuters)

Výrobce robotických vysavačů Neato Robotics ukončuje činnost. Konkurent iRobotu ukončí činnost po osmnácti letech, ale slibuje, že bude robotické vysavače podporovat nejméně pět let. (Tech Hive)


E-knihy a podcasty

Google spustil podcasty v aplikaci YouTube Music pro posluchače ve Spojených státech. (iDB)

Odhaduje se, že každý třetí Američan je pravidelně vystaven škodlivé úrovni hluku, a to na základě údajů shromážděných v rámci Studie sluchu společnosti Apple. (Mac Rumors)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama