BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...

BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná... | Kapitola 2

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

24. 1. 2013 03:00 27

Seznam kapitol

1. Déjà vu 2. Design a čelní panel 3. Horní panel 4. Bočnice
5. Exteriér 6. Interiér 7. Teplotní testy a airflow 8. Resumé

Dnes se nám do testu dostal zajímavý zástupce malých počítačových skříní určených pro desky ITX. Model Prodigy od BitFenixu nabízí především velmi atraktivní design v několika barevných provedeních. Akorát je tak trochu víc okopírovaný... Ještě než rozkliknete – u jaké case se asi tak BitFenix inspiroval?

Reklama

A můžeme konečně přejít k samotné case. Ta působí po vytažení z krabice poměrně robustním dojmem, takže nečekejte žádného drobečka, ono tomu odpovídají i rozměry 250 × 404 × 359 mm. Rozhodně tedy Prodigy nebude platit za drobnou a nenápadnou case ideální na HTPC, ale naopak, jako poctivý základ pro nadupanější ITX sestavu. Tak trochu tomu tedy odpovídá i design, jelikož když už se výrobce inspiroval u Apple, asi předpokládá i stejný potenciál sestavy s vyšším výkonem.

BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrazná horní madla a spodní nožičky působí na case opravdu dobře, ale přitom ji uměle zvětšují, což nevím, jestli je dobře. Po praktické stránce jsou ale tyto prvky přijatelné. Abych ale hned nepředbíhal, pojďme se nejprve podívat na samotný čelní panel. 

BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten je poměrně stroze vyroben z perforovaného plechu s jemnými kulatými otvory. V našem případě zbarven do černa.Nemohu tvrdit, že by to vypadalo špatně, nicméně černá varianta je jediná, která perforovaného plechu využívá. Ostatní barevné kombinace této case používají plný materiál, což dle mého názoru vypadá ještě o chloupek lépe.

BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...
i Zdroj: PCTuning.cz

Účel této perforace je však z mého pohledu poměrně jasný. Pod krytem se totiž schovává intake ventilátor velikosti 120mm. U ostatních verzi je sání realizováno přes nenápadný perforovaný lem, což má sice rozhodně menší účinnost, ale vypadá to o trochu lépe. Je tedy na vás, zdali bude barva důležitější než funkčnost.

BitFenix Prodigy – výborná case, jen trochu okopírovaná...
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední panel je vyroben kompletně z plastového odlitku a to poměrně masivního. Ten je následně překryt zmiňovaným perforovaným plechem. Po jemnými otvory se tak ukrývá ještě masivní plastová mřížka ve tvaru včelích pláství, která kryt zpevňuje a dodává osobitý vzhled.

Panel je pouze na zacvaknutí, takže jeho demontáž není ničím složitým. Stačí jen správně zatáhnout a najednou se dostanete přímo k ventilátoru, tedy ne tak úplně. I na šasi je totiž perforace a to zase kruhová, nicméně s větším průměrem. Ventilátorová pozice už na první pohled nabízí možnost připevnit i další, respektive větší ventilátor. Maximem je 230 mm. V případě 120 mm verze je možné upevnit na panel dva ventilátory nad sebe. Od výrobce je předinstalován jeden.

Osobně mi je trochu líto, že ventilátor je tak zbytečně „zacpaný“ trojnásobnou perforací, která nejenom, že snižuje průtok vzduchu, ale ještě vytváří aerodynamický hluk. To je rozhodně jedno z negativ, které jsem na této case objevil.

V rámci předního panelu musím ještě zmínit 5,25“ pozici, která je umístěna těsně před stropem skříně. To je výhoda proti nedávno testované case Node 304 od FractalDesign, kde jsem absenci externí pozice kritizoval. Zde ale její přítomnost zajistily především větší rozměry case. Záslepka pozice je taktéž vyrobena z perforovaného plechu. Bohužel chybí redukce na 3,5“ pozici, takže tento rozměr musíme úplně oželet.

Přední kryt je mimo perforovaného plechu ještě lemován 5mm stříbrným pruhem po celém obvodu, který výrazně ozvláštňuje celý design. Nechybí ale ani chromované logo výrobce. Osobně bych místo chromu použil také stříbrnou, ale proti gustu… Jinak ale osobně musím přiznat, že bych ocenil spíše druhou variantu čelního panelu, kterou nabízejí ostatní barvy. Připadá mi povedenější.  Při zpracování panelu ale výrobce spojil jednoduchost s příjemným vzhledem, což je nutné ocenit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama