ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna

ChatGPT a Bing Chat jsou dobré ve vymýšlení věcí. Zvykejte si #TYDEN ~ 10. dubna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

10. 4. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Titter a místo ptáčka pes. Ve Francii vytáhli proti influencerům. Facebook Papers. Twitter blokuje Substack, vadí coby konkurent. Amazon zavře Book Depository. Forbes 30 pod 30 s otazníky.

Reklama

Hardware

Lenovo končí s herní mobilní platformou Legion. O „herní chytré telefony“ není zájem ani mezi tvůrci her, ani u uživatelů. Z Legion Phone Duel 2 se tak možná stane trochu sběratelský kousek, protože kdo by nechtěl mít telefon s dvěma větráky a měděnými trubkami. (Android Authority, Ars Technica)

Amazon zakázal Flipper Zero, protože se jedná o „zařízení pro skimming karet“. Což u penetrační pomůcky je snad i možné, ale diskutabilní. Ale budiž, nic stejně nebrání si ho pořídit přímo od výrobce. (Bleeeping Computer)


Umělá inteligence

Muž měl spáchat sebevraždu poté, co ho do toho několik týdnu tlačila AI. Samozřejmě padají slova o tom, že je potřeba AI hlídat, aby nic takového nemohla dělat. Celé je to ale takové dost chaotické, aby se spíše bylo nutné ptát, zda se to vůbec stalo. Případně jak se to opravdu stalo. (Vice)

„Pozastavení vývoje umělé inteligence nestačí. Musíme to všechno zastavit,“ říká Eliezer Yudkowsky (Time, Business Insider)

Přesně tak: Otevřený dopis k pozastavení experimentů s umělou inteligencí má „nulový“ smysl, píše Bhasker Gupta

Britský úřad pro ochranu osobních údajů varoval technologické firmy před využíváním osobních údajů lidí k vývoji chatbotů. Obává se, že základní technologie je trénována na velkém množství nefiltrovaného materiálu získaného z webu. (The Guardian)

YouTuber si od AI nechal vygenerovat klíče pro Windows 95. Tedy jen pár bylo funkčních, ale budiž. Ověřil mimo jiné to, že ChatGPT neumí počítat, ale také předvedl, jak důležité je umět AI vysvětlit, co potřebujete. (PCWorld)

„Sci-fi nás připravovalo na to, že až přijde umělá inteligence, bude to jako počítač ve Vesmírné odyseji. Místo toho jsme dostali lehce sjetého učitele ze střední, který často říká nesmysly.“ (iRozhlas)

Služba proti plagiátorství Turnitin, kterou používá více než 10 tisíc institucí, uvádí na trh nástroj pro odhalování textů vytvořených umělou inteligencí na akademické půdě a tvrdí, že je spolehlivost 98 % oproti 26 % u OpenAI. (FT)

Brian Hood, australský politik, je připraven žalovat společnost OpenAI, tvůrce #ChatGPT, poté, co AI generovala lži, v nichž ho označila za zločince. (Gizmodo)

Meta oznámila model AI Segment Anything Model (SAM). Dokáže identifikovat jednotlivé objekty na snímcích a videích, a to i ty, které se během tréninku nevyskytly. A dokáže také „vystřihnout“ libovolný objekt v obrázku. (Ars Technica)

Dobré vysvětlení proč jsou ChatGPT a Bing Chat tak dobré ve vymýšlení věcí a také jak vlastně LLM AI fungují. (Ars Technica)

2023 AI Index Report: Měření trendů v oblasti umělé inteligence. Rozsáhle a užitečné materiály od Stanford University a vhodné shrnutí v článku na Tech Crunchi. (Stanford University)


Software

Google potvrdil, že v únoru zavedl limit 5 milionů souborů na účet v Google Drive, a to i pro placené plány Google One, aniž by o tom informoval uživatele, kteří si mysleli, že jde o chybu. Nemluvě o tom, že existuje i limit 400 000 sdílení. (Ars Technica)

O chvíli později Google vrací zpět omezení na 5 milionů souborů v Disku Google. Neoznámená změna se poněkud nepovedla. (ArtTechnica)

Substack oznámil Notes. Poznámky se v rámci účtu na Substacku zobrazují jako další newsfeed. Dost podobný Twitteru, který se ale už pokoušel Substack napodobovat v nepovedených „chatovacích“ vláknech. Poznámky se Substack pokouší vysvětlit v Představení poznámek na Substacku, ale moc se nedaří. (TechCrunch)

Ubuntu se s verzí 24.04 LTS Naughty Nightingale úplně zbaví Snapu (It’s FOSS News). Jediný aprílový vtípek, který se #tyden rozhodl o aprílovém víkendu pustit skrz.


Mobilní aplikace

General Motors plánuje postupně nahradit ve svých vozech systémy CarPlay a Android Auto vlastním informačním a zábavním systémem  vyvinutým ve spolupráci se společností Google a opírajícím se o předplacené služby. Dokonce zaznívá, že by tento systém měl být nezávislý od toho, zda řidič má chytrý telefon. (Apple Insider)

Arc pro iOS je venku. A jak se dalo čekat, prohlížeč to není. Bez pozvánky mimochodem smůla. Arc na počítači prohlížeč je, ale dá se chápat, že s monopolem Apple v iOSu je tato cesta asi vhodný pokus. (TheVerge)

Google upozorňuje, že aplikace v Google Play, které umožňují vytváření účtů, budou muset brzy nabídnout možnost umožnit uživatelům odstranit účty a data z aplikace i online.  (9to5Google)

Ubuntu Touch OTA-1 Focal přináší Ubuntu 20.04 LTS do chytrých telefonů (Liliputing)


Hry

Únorový průzkum společnosti Piper Sandler mezi 5 690 dospívajícími v USA: 29 % z nich vlastnilo VR zařízení, jen 14 % z nich ho používalo týdně, což je stejný počet jako na podzim 2022, a pouze 4 % ho používala denně. (CNBC)

Recenze Terra Nil, nádherné, ale příliš krátké ekostrategie (Hrej.cz)

Co že můžete mít zadara na Epic Games? Dying Light: Endhanced Edition a Shapez.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama