Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010 | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Procesory Intel 3. Procesory AMD 4. Procesory VIA a Tegra 2 5. Grafické karty - ATI Radeony 6. Grafické karty - NVIDIA a Intel
7. Základní desky a čipsety Intel 8. Desky a čipsety pro AMD 9. Herní novinky 10. Herní technologie 11. Závěr

Konec roku se blíží a za pár dní na dveře zaklepe kulatý letopočet 2010. Na konci roku se spíše hodí předešlý rok zpětně hodnotit, sečíst úspěchy a neúspěchy. My si ale bilanci roku 2009 necháme na pozdější, tradiční článek. V tom dnešním se podíváme na budoucnost IT technologií a novinky jež náš příští rok s velkou pravděpodobností čekají.

Reklama
Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Začátek roku bude v tomto směru celkem rušný, společnost Intel nám nabídne řadu nových procesorů, v následujících kapitolách se podíváme na nadcházející produkty AMD, VIA a další zajímavosti na které se vyplatí počkat.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme procesory pro domácí počítače a Desktop segment. Už za několik dní, první týden v lednu budou uvedeny první 32nm procesory architektury Westmere. Na jejich detailní rozpis se podíváme dále. O několik týdnů později se na trhu objeví první 32nm šestijádrový procesor do patice LGA 1366. V posledním čtvrtletí roku 2010 se už dočkáme prvních vzorků nové architektury Sandy Bridge, jež je dalším krokem k integraci všeho do jednoho pouzdra CPU.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejná situace je v serverové oblasti, kde bude mít AMD zřejmě letos navrch. Intel samozřejmě uvede mnoho nových 32nm čipů také do tohoto segmentu, dříve než ve druhém čtvrtletí to ale nebude. Jako nejvyšší by měl být uveden osmijádrový Xeon řady 7000, AMD se ale chystá za několik týdnů nabídnou dvanáctijádro. Uvidíme co se objeví dříve a jaké budou parametry a ceny.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Roadmapa Intelu pro Desktop

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Roadmapa Intelu pro Notebooky

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Core i3 500, Core i5 600

V prvním lednovém týdnu bude vypuštěno na trh několik zásadních modelů Core i5 a Core i3. V tabulce jsou všechny novinky obarveny růžovou barvou. Čekají nás modely Core i5 670, 661, 660 a 650 s integrovaným grafickým jádrem a dvěma jádry s Hyper-Threadingem. Všechny modely podporují Turbo Boost a frekvence grafického jádra je od modelu odlišná. Bližší specifikace, testy a kompletní test u nás v den uvedení najdete. Na trh jdou také dva modely Core i3 540 a 530 spolu s Pentium G6950. První dva procesory postrádají Turbo Boost, třetí z nich nemá funkci Hyper-Threading.

Core i5 750s, Core i7 810, 860s

Kromě vyjmenovaných novinek nás také čekají dva staronové kousky. Jde o čipy označené Core i5 750s a Core i7 860s. Specifikace mají stejné jako jejich starší předobrazy, ovšem spotřeba by měla být o kousek nižší. Uvedení je naplánováno na výstavu CES 2010, stejně jako zmíněné 32nm čipy. Poslední zástupce do patice LGA 1156 bude Core i7 810 jež je ale v plánu až na druhé čtvrtletí příštího roku.

Core i7 930, Core i7 980X

Na konci února se na trh dostanou další dva procesory. První bude inovovaný zástupce střední vyšší třídy - Core i7 930 s frekvencí 2,8 GHz a 45nm výrobním procesem. Druhý je pak dlouho očekávaný mostr-čip se šesti jádry, Hyper-Threadingem a 12MB L3 cache. Extrémní model Core i7 980X Extreme Edition s jádrem Gulftown nebude levný, ovšem nabízí neskutečný taktovací potenciál. S vodním chlazením si prý dá říci i na 5 Ghz, takty na vzduchu dalece nad 4,5 GHz nejsou výjimkou. My tento čip v redakci máme a výsledky taktování jsou naprosto úžasné.

Třináct 32nm Xeonů

Během celého roku pak bude Intel vydávat minimálně třináct 32nm modelů s označením Xeon do patice LGA 1366. Zde hodně záleží, jak drahé a jaké frekvence budou mít konkurenční Phenomy II X6. Pokud Intel ohrozí, přistoupí společnost k vydání i dalších šestijádrových čipů jako doplněk nejvyššímu extrémnímu modelu. Vše ukáže až čas. Z nabídky 32nm Xeonů se nejeden kousek zdá být skvělou alternativou pro uživatele desek s X58 Express, uvidíme podle cen.

Core i8 a Core i9

Během října příštího roku nás také čekají první samply procesorů Core i8 architektury Sandy Bridge. Nejprve půjde o mainstreamové modely Core i8 900 se čtyřmi jádry, Hyper-Threadingem, 8MB L3 cache. Grafické jádro a logika severního můstku bude již integrována v jediném kousku křemíku, ne jako u čipů s jádrem Clarkdale. První procesory budou vyrobeny 32nm technologií a uvedení by mělo být v lednu roku 2011. Posledním trumfem v rukávu Intelu je pak Core i9 s osmi jádry, které se na trhu možná objeví, možná také ne. Vše záleží na výtěžnosti prvních Sandy Bridge čipů a rychlosti odladění prodejních revizí. Tuto architekturu ale laboratoře Intelu vyvíjejí souběžně s Nehalem, tedy by měla být již nyní v pokročilém stádiu vývoje. Intel je ale připraven takový čip do patice LGA 1366 vydat.

Notebooky

Do konce roku 2010 se budeme stále setkávat s platformou Calpella, jejíž součástí budou už uvedené Core i7 procesory s jádrem Clarksfield. K nim v lednu přibudou další modely vyrobené na 32nm výrobním procesu s jádrem Arrandale. Výrobce bude chtít 45nm čipy s jádry Clarksfield pomalu opouštět na úkor nových a úspornějších 32nm čipů. Těch by se mělo objevit až osm modelů, s různým počtem jader, s Hyper-threadingem a Turbo Boost. Mnohé z nich vypadají hodně slušně, hlavně po stránce spotřeba a frekvencí.

Do nejmenších zařízení se také chystá minimálně trojice procesorů Atom, s novou generací označenou jako Pine Trail je vše potřebné integrováno v jádře procesoru. Najdeme tam severní můstek i grafické jádro. Už v těchto dnech by se měl objevit model N450 s frekvencí 1,66 GHz a Hyper-Threadingem. Později dojde k uvedení ještě rychlejšího modelu s frekvencí 1,86 GHz a další dvojice čipů Atom. Model D510 bude vybaven dvěma jádry. Od poloviny roku se dokonce chystá převedení těchto modelů na menší výrobní proces, zdali se podaří uvidíme časem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama