Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010 | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Procesory Intel 3. Procesory AMD 4. Procesory VIA a Tegra 2 5. Grafické karty - ATI Radeony 6. Grafické karty - NVIDIA a Intel
7. Základní desky a čipsety Intel 8. Desky a čipsety pro AMD 9. Herní novinky 10. Herní technologie 11. Závěr

Konec roku se blíží a za pár dní na dveře zaklepe kulatý letopočet 2010. Na konci roku se spíše hodí předešlý rok zpětně hodnotit, sečíst úspěchy a neúspěchy. My si ale bilanci roku 2009 necháme na pozdější, tradiční článek. V tom dnešním se podíváme na budoucnost IT technologií a novinky jež náš příští rok s velkou pravděpodobností čekají.

Reklama

Je to zvláštní, ale grafické karty mají v našich luzích a hájích jistou zvláštní auru, dokonce je u nás možný husarský kousek, založit si HW server jen na jejich recenzích a fungovat. Neexistuje jiná počítačová komponenta jež by dokázala rychleji rozdmýchat půtky a dokonce i válečnou vřavu v komentářích nebo diskusních fórech. Troufnu si dokonce tvrdit, že bez soubojů příznivců jedné či druhé značky karet by naše diskusní fóra zela prázdnotou a příspěvků by bylo jen málo.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Najdou se dokonce i tací, kteří bojují za své oblíbence až do krve i když by při svém věku měli mít dávno reálnější starosti než psát celé dny ze zahraničních fór přeložené obhajoby na naše fóra. To ovšem nic nezmění na faktu, že grafické karty jsou jako hardwarová komponenta zkrátka nejvíce vidět a těší se stále nebývalému zájmu a nekonečným diskusím, které třeba na poli procesorů již téměř opadly. Tatam jsou doby kdy hořely stejné války (že jich bylo a byly krvavé) mezi diskutujícími zastánci výrobců CPU jako se tomu děje stále u grafických karet. Z výše napsaných důvodů je nutné k této kapitole přistupovat s despektem a snažit se militantní zastánce výrobců nerozpálit, tedy jen krátce a bez subjektivních komentářů ..

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Plány na rok 2009 a první čtvrtletí roku 2010 nám prozrazuje sám výrobce na svém slajdu. Z Radeonů HD 5000 bylo uvedeno téměř vše, čeká nás jen nižší střední třída a budget. V té se objeví minimálně deset základních modelů, polovina je ale určena jen pro OEM trh. Také nás čekají ještě další novinky v High-Endu. Pokud se ptáte kdy se dočkáme Radeonů HD 6000, tak vás asi mnohé zklamu. Příští rok to nebude, uvedení nových grafik je naplánováno až na leden 2011, tedy celý rok 2010 nás budou provázet Radeony HD 5000, které ale mají výkonu dost i na nadcházející hry.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Na výstavě CES 2010 bude také rušno v sekci AMD, budou ukazovány nejen šestijádrové Phenomy II, dvanáctijádrové Opterony a spousta základních desek s novým čipsetem, ale hlavně nové grafické karty. Představena bude kompletní řada chybějících modelů řady Evergreen, tedy karty založené na jádrech označených Redwood a Cedar. Kolik jich opravdu bude a jaké budou mít specifikace je stále tajné, v tabulce jsou jen jakési odhady. V tomto segmentu spíše na výkonu ani nesejde, důležitější jsou jiné vlastnosti. Aby byla nabídka kompletní, čeká nás také odhalení několika mobilních jader založených na této architektuře, kolik jich bude si ale netroufáme odhadnout. Karty Radeon HD 5670 a Mobility HD 5650 jsou ale již odhaleny a otestovány.

Překvapení v High-Endu

Dle některých indicií a plánů výrobců, se na jaro/léto také chystá vylepšený Radeon HD 5870 s označením Radeon HD 5890. Jeho uvedení je prý naplánováno někdy v průběhu druhého čtvrtletí, tedy nejdříve někdy na jaře. Ještě před ním se snad konečně dočkáme Radeonu HD 5870 Eyefinity Edition se šesti výstupy na monitory. Výrobce vyčkává s uvedením na první várku LCD panelů s plnou podporou této technologie (s užšími rámečky). Předváděna bude karta na CES 2010, kde jí čeká oficiální uvedení. Kolem další duální karty je mnoho nejasností ale jisté je, že Radeon HD 5990 je v plánu a časem stoprocentně vyjde. Osobně jej ale čekám až s Radeonem HD 5890, tedy někdy v druhém čtvrtletí. Velice zde záleží co ukáže konkurence s GeForce GTX 300. Jako o posledním modelu do vyšší třídy se hovoří o Radeonu HD 5830, frekvence by měly být shodné s Radeonem HD 5850, jádro bude mít méně SP jednotek. Zřejmě půjde o nějaká nepovedená jádra, jež se využijí zde. Uvedení čekám až někdy v řádu měsíců, až po vyladění 40nm procesu u TSMC a nadbytku "zdravých" jader.

Radeony HD 6000

Jak už jsem řekl, v příštím roce se této řady karet nedočkáme. Zvěsti praví, že je to hlavně z důvodů 28nm výrobní technologie, na které budou jádra založena. První funkční samply se očekávají ve třetím čtvrtletí 2010, vydání karet až v následujícím roce. Vše záleží jak rychle se GlobaFoundries (nebo TSMC) popere s 28nm výrobou. Nové karty nemá cenu vydávat na 40nm, je nutné počkat na pokročilejší výrobu. Obecně zde není potřeba výkonnějších herních grafik, Radeony HD 5000 stačí na vše a zřejmě ještě dlouho budou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama