Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010 | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Procesory Intel 3. Procesory AMD 4. Procesory VIA a Tegra 2 5. Grafické karty - ATI Radeony 6. Grafické karty - NVIDIA a Intel
7. Základní desky a čipsety Intel 8. Desky a čipsety pro AMD 9. Herní novinky 10. Herní technologie 11. Závěr

Konec roku se blíží a za pár dní na dveře zaklepe kulatý letopočet 2010. Na konci roku se spíše hodí předešlý rok zpětně hodnotit, sečíst úspěchy a neúspěchy. My si ale bilanci roku 2009 necháme na pozdější, tradiční článek. V tom dnešním se podíváme na budoucnost IT technologií a novinky jež náš příští rok s velkou pravděpodobností čekají.

Reklama
Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou společností je samozřejmě AMD, jehož plány na rok 2010 sice nejsou tak bohaté jako u konkurence, některých zajímavých modelů se ale také dočkáme.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

V příštím roce se nedočkáme žádné nové architektury nebo převratného procesoru. Architektura Bulldozer (hodně podobná Sandy Bridge Intelu) se objeví na trhu nejdříve na jaře roku 2011, možná dokonce až v létě. Příští rok nás tedy čekají pouze 45nm procesory, stejné jako jsou na trhu dnes. Přibude jen několik novinek, ukážeme si je za chvilku.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Po dosavadním nezdaru s notebookovým segmentem, kdy žádný procesor od AMD není schopen ani sekundovat konkurenčním řešením ani výkonem natož spotřebou, chystá AMD na příští rok ofenzívu v tomto segmentu. Čeká nás celkem velké množství procesorů s různými počty jader a výkonem. Představíme si je také za okamžik.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

V serverové oblasti to ale vypadá lépe než v Desktopu. Na jaře bude uveden osmijádrový (dvanáctijádrový) Opteron složený ze dvou jader Istanbul. Kódové označení jader je Magny Cours. S ním to musí AMD vydržet až do příchodu zcela nové architektury v roce 2011.

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD Desktop roadmapa

Co nás čeká, nebo třeba také nečeká v roce 2010
i Zdroj: PCTuning.cz

Phenom II X4 a X6

Také zde jsem nové procesory označil růžovým nádechem jako v předchozí kapitole. Ze všeho nejdříve na trh dorazí nástupce Phenom II X4 965 Black Edition v podobě modelu Phenom II X4 975 Black Edition. Procesor v revizi C3 bude pracovat na frekvenci 3,6 GHz a jeho výkon porazí nejedno Core i7. Někdy před létem se na trh dostane první desktopové šestijádro od AMD, půjde pravděpodobně o čip označený Phenom II X6 980 Black Edition a jeho základní takt bude celkem nízkých 2,8 GHz. Nízkou frekvenci musí AMD dodržet kvůli maximálnímu TDP čipu.  Očekává se ovšem vysoký taktovací potenciál s automatickým přetaktováním podobným Turbo Boost od Intelu! Zdali se na trhu objeví více modelů se šesti jádry zatím jasné není, já tipuji, že ano. Kromě dvou jmenovaných procesorů se v nejvyšším High-Endu ale nečeká nic dalšího.

Nové nahradí staré

Příští rok bude také několik procesorů nahrazeno novými revizemi s nižší spotřebou. Následující modely se přestanou zcela vyrábět: Phenom II X4 910, Phenom II X4 945, Phenom II X4 925, Phenom II X4 955 BE, a mnoho dalších modelů všech řad. Některé z nich budou nahrazeny verzemi s nižší spotřebou, jde o čipy: Phenom II X4 965 BE (140W), Phenom II X4 925 (95W), Phenom II X4 955 BE (125W). Budou nahrazeny verzemi s nižším TDP.

Neví se konkrétně jaké Phenomy II X3, X2 a Athlony II X4, X2 z trhu zmizí (to nyní asi neví ani v AMD) ale dle plánovaných novinek to můžeme vydedukovat. Na trh bude příští rok uveden Phenom II X2 555 Black Edition s frekvencí 3,2 GHz jež dle mého bude jediný svého druhu (X2 Phenom), ostatní budou zrušeny. Také Athlony II X4 čeká čistka s novým modelem Athlon II X4 640 s frekvencí 3 GHz. Minimálně jeden starší tedy z nabídky zmizí. Zaslechl jsem zprávu, že Phenomy II X3 zmizí všechny bez náhrady a nebudou se dále vyrábět žádný. Na trhu budou jen dvoujádra a čtyřjádra.

Poslední změna se týká Athlonů II X2, k nimž přibude Athlon II X2 445 a odsune na propadliště dějin minimálně dva modely ze stávající nabídky. Já se ani AMD nedivím, že řádně provětrají svou nabídku. Procesorů je na trhu hodně a málokdo se v nich vyzná. Také výroba tolika rozmanitých modelů není zrovna levná, nabídka před příchodem nové architektury zeštíhlí a to je dobře.

Servery

Jak už jsem řekl, na jaře spatří světlo světa Opteron s osmi nebo maximálně dvanácti jádry. Půjde o "slepenec" dvou šestijader Istanbul se společným řadičem pamětí a samozřejmě novou paticí. Trend v tomto odvětví je jasný, co nejvíce výkonu s nízkou spotřebou. Frekvence tedy nebudou nikterak vysoké, počítá se maximálně 2,6 GHz. I tak půjde o monstrózní kousek, který bude mít na poli výkonných serverů co říci ještě minimálně celý příští rok. Konkurence bude hledat odpověď hůře, osmijádrový čip architektury Westmere přijde až někdy v polovině roku, a to ještě není stoprocentně jisté. V tabulce jsem výčet Opteronů zkrátil a vybral jen ty zajímavější, celé portfolio AMD čítá kolem třiceti různých modelů.

Notebooky

Dostáváme se k notebookovým procesorům, na nichž si AMD hodně zakládá a slibuje si od nich prolomení ledů v tomto žádaném segmentu. Pro začátek by se mělo objevit deset základních modelů, později možná další odvozeniny. Nejvýkonnější budou tři čtyřjádra Phenom II X920 BE, N930 a P920. I když se čipy jmenují Phenom II, zcela postrádají L3 cache, správnější název by měl tedy být Athlon II X4, ale budiž. V nabídce budou i tříjádra a několik dvoujader, zdali budou mít procesory úspěch zjistíme už na jaře příštího roku. První produkty budou prezentovány na CES 2010.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama