Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce | Kapitola 12

Tomáš Hort

Tomáš Hort

29. 2. 2012 03:00 54

Seznam kapitol

1. Jistota stability s řadičem Marvell 2. Marvell 88SS9174 – specifikace a vlastnosti 3. Představení Crucial M4 128 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (bez fronty dat) 7. Testy malých souborů II. (fronty a komprimovatelnost)
8. Sekvenční testy 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena a konkurenti 13. Zhodnocení

Crucial M4 je na trhu prověřené SSD, které si už za dobu svého prodeje získalo renomé nejen u odborné veřejnosti. Po updatu firmwaru na verzi 0009 se dočkal i slušného posílení výkonu. Spolu s vysokou spolehlivostí a poměrně nízkou cenou je pro mnoho uživatelů často jasnou volbou i přes nižší specifikační rychlosti.

Reklama

Po všech grafech a testech jsme skoro u konce dnešní recenze. Možná někomu chybí grafy se spotřebou, ale zatím nejsem bohužel na její měření vybaven a je otázkou, zda je to vůbec potřeba. Dnešní SSD disky jsou tak úsporné, že rozdíly mezi stejně velkými modely bývají zřídka kdy větší než 1 W. Ale mezi různě velkými modely jsou rozdíly poměrně zásadní. V tomto směru vás tedy odkážu na měření na Anandtechu, kde je uvedena spotřeba 256GB verze v porovnání s mnoha dalšími SSD a hlavně také na Tomshardware, kde otestovali ve spotřebě všechny velikosti Crucialu M4.

V oblasti ceny patří Crucial M4 k levnějším modelům se synchronními NAND flash paměťmi. Hlavně OCZ v poslední době výrazně zlevnilo své modely, takže konečně začínají obecně klesat ceny i větších SSD. Crucial M4 128 GB stojí aktuálně v průměru 4250 korun, což se mění v závislosti na hodně nestabilním americkém dolaru. Obecně nejlevnější SSD o velikosti 120 či 128GB se blíží k ceně 3000 korun, ty kvalitnější a dražší modely se synchronními NAND flash moduly se už pohybují lehce nad 4000 korunami.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V grafu uvádím ceny, za které již testované SSD pořídíte levně v dobrých a prověřených e-shopech k datu 19.2. 2012. V posledním měsíci jsou ceny velmi pěkně dolů, OCZ zlevnilo většinu svých modelů, Kingston zlevnil modely HyperX a na trh přibyly i nové zajímavé SSD, které nestojí moc a zvyšují konkurenci (Intel 520, Kingston V+200 apod).

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměr celkové kapacity vůči ceně je u SSD disků stále vysoký. Stejný je však i rozdíl výkonu oproti plotnovým diskům (měřitelný v benchmarcích je ve většině případů ještě větší). Ceny plotnových disků se v poslední době snižovaly, stejně tak u SSD. V aktuálním grafu již plotnové disky neuvádím, protože se prostě jedná o jiný typ pevného disku, který je po příchodu a rozšíření SSD do moderních počítačů určen pouze k archivaci dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama