Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce | Kapitola 13

Tomáš Hort

Tomáš Hort

29. 2. 2012 03:00 54

Seznam kapitol

1. Jistota stability s řadičem Marvell 2. Marvell 88SS9174 – specifikace a vlastnosti 3. Představení Crucial M4 128 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (bez fronty dat) 7. Testy malých souborů II. (fronty a komprimovatelnost)
8. Sekvenční testy 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena a konkurenti 13. Zhodnocení

Crucial M4 je na trhu prověřené SSD, které si už za dobu svého prodeje získalo renomé nejen u odborné veřejnosti. Po updatu firmwaru na verzi 0009 se dočkal i slušného posílení výkonu. Spolu s vysokou spolehlivostí a poměrně nízkou cenou je pro mnoho uživatelů často jasnou volbou i přes nižší specifikační rychlosti.

Reklama

Hodnocení Crucialu M4 je mnohem jednodušší než hodnocení nových SSD disků, které teprve dorazí na trh a dlouhodobé zkušenosti s nimi nikdo nemá. Tento SSD už je na trhu zaběhnutý, v nabídce je více než půl roku a za tu dobu už výrobce stačil vyladit firmware po stránce výkonu i kompatibility tak, že se aktuálně jedná o jeden z nejstabilnějších a nejméně poruchových SSD na trhu a dost možná o nejprodávanější SSD bez řadiče SandForce u nás.

Jeho hlavní devizou je rychlost přenosu dat u nejdůležitějších malých souborů okolo velikosti 4 kB. V tomto ohledu je silný jak ve čtení, tak i v zápisu, a často se drží mezi celkově nejvýkonějšími modely na trhu. Výhodné pro zákazníka také je, že má zajištěn stejný výkon jak s komprimovatelnými, tak s nekomprimovatelnými soubory. K tomu všemu přidává i velmi nízkou cenu v základním balení a velký výběr velikostí i typů (balení s datovým kabelem či 7mm modely).

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Crucial M4 128 GB nemá žádné vážnější zápory. Jedná se o velmi dobrý a prověřený SSD, který lze doporučit všem uživatelům. Nebojte se, že specifikační rychlosti jsou oproti konkurenci nižší, v nejdůležitějších rychlostech malých souborů je disk velmi rychlý a v mnoha případech lepší než konkurence o stejné velikosti.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Crucial m4 128GB, CT128M4SSD1 poskytuje server Heureka.cz

Komentář k tabulce plus / minus: Crucial M4 není závislý na komprimovatelnosti dat, je výborný ve čtení i zápisu malých (nejdůležitějších) souborů. Odezva systému je s ním velmi rychlá. I 128 GB verze se v nejdůležitějších testech dotahuje na 240GB modely s řadičem SandForce – 9 z 10. Kvalita zpracování je velmi dobrá. Box je kovový, zřejmě hliníkový. Vytknout se mu dá jen vzhled, podle kterého někteří také vybírají, proto „jen“ 9 z 10. Příslušenství se v tomto případě nekoná, žádné až na manuál není. Absence redukce do 3,5" pozice ve stolním počítači je důsledkem snahy o co nejnižší náklady na balení a příslušenství. Nedá se však říci, že by jakékoli příslušenství k SSD bylo potřeba, proto tradičních 4 z 10 (méně už je jen za OEM řešení v pytlíku). Technologicky a inovativně je SSD osazen tím nejnovějším, co na trhu je. 25nm synchronní NAND flash paměti, řadič Marvell 88SS9174 řídí velmi dobrý firmware – 9 z 10. Cena 128GB verze Crucial M4 je jedna z nejnižších se synchronními NAND flash na trhu – 9 z 10.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Crucial M4 128 GB se může výkonem rovnat i 240GB modelům s řadičem SandForce SF-2281 a za to mu udělujeme stříbrnou hvězdou PCTuningu. V poměru cena / výkon / spolehlivost se aktuálně jedná o jedno z nejlepších SSD uložišť na trhu

Poděkování

Za zapůjčení SSD disků Crucial M4 128 GB, Corsair Performance 3 128 GB a Corsair Force GT 240 GB děkujeme internetovému eshopu Alza.cz

Za zapůjčení komponent do testovací sestavy děkujeme společnostem AMD a Gigabyte

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama