Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Tomáš Hort

Tomáš Hort

29. 2. 2012 03:00 54

Seznam kapitol

1. Jistota stability s řadičem Marvell 2. Marvell 88SS9174 – specifikace a vlastnosti 3. Představení Crucial M4 128 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (bez fronty dat) 7. Testy malých souborů II. (fronty a komprimovatelnost)
8. Sekvenční testy 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena a konkurenti 13. Zhodnocení

Crucial M4 je na trhu prověřené SSD, které si už za dobu svého prodeje získalo renomé nejen u odborné veřejnosti. Po updatu firmwaru na verzi 0009 se dočkal i slušného posílení výkonu. Spolu s vysokou spolehlivostí a poměrně nízkou cenou je pro mnoho uživatelů často jasnou volbou i přes nižší specifikační rychlosti.

Reklama

SSD s řadiči Marvell si získaly za svou dobu na trhu mnoho spokojených uživatelů, kterých přibylo hlavně ve chvíli, kdy měly disky s řadiči SandForce SF-2281 problémy s kompatibilitou na majoritní platformě Intel. Uživatelé hledali, co koupit místo funkčně méně spolehlivých (BSOD) SSD se SandForce a často přitom narazili na Crucial M4. Nemuselo však zůstat jen u Crucialu, protože na trhu je více SSD s řadičem Marvell, který problémy s kompatibilitou nemá. Jenže...

Crucial M4 měl na českém trhu hned několikrát štěstí. Anebo v tom bylo právě umění předvídat. Jak to bylo přesně, nás zajímat nemusí, důležitá jsou fakta. Uživatelé ještě před rokem znali značku Crucial skoro jen z recenzí v zahraničí. Mohla za to malá rozšířenost těchto SSD i jiných produktů výrobce u českých prodejců. Na trhu v ČR se pořádně chytil až Crucial M4, který už aktuálně najdeme ve většině hlavních eshopů.

Spolu s tímto rozšířením jsme mohli číst i poměrně pozitivní české recenze, které vycházely z těch zahraničních, kde je objektivně Crucial M4 hodnocen jako jeden z nejlepších SSD roku 2011 (např. na Tomshardware.com). K tomu samozřejmě přispěly i zmiňované problémy s kompatibilitou SSD se SandForce SF-2281. Štěstí bylo i v tom, že Samsung přišel poměrně pozdě s velmi slušnou náhradou za své 470 modely. Samsung SSD 830 prostě nedorazily v době, kdy by to bylo ideální, a to je stálo minimálně tisíce prodaných kusů nejen v ČR, když mohli využít situace oproti SandForce stejně, jako ostatní výrobci s řadiči Marvell.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Co tedy brání tomu, aby byl Crucial M4 nejprodávanějším SSD roku 2011? Je to neznalost koncových zákazníků, kteří se dívají po specifikačních rychlostech místo toho, aby se podívali na jednu dvě recenze na internetu. Zjistili by, že na sekvenčních rychlostech, ve kterých dominují řadiče SandForce, výkon SSD rozhodně nestojí. Navíc se bavíme pouze o sekvenčních rychlostech, které počítají s plnou komprimovatelností přenášených dat.

A rázem jsme u toho, čemu se říká marketing. V tomto případě se jedná o poměrně jednoduché přesvědčení zákazníka, že máme lepší produkt než konkurence na základě doručení těch informací, ve kterých náš produkt opravdu, i když pouze za určitých okolností, nejlepší je. Líbí se vám snad více specifikační rychlosti 500 / 200 MB/s pro čtení / zápis než 555 / 515 MB/s? No jasně, že ne. Ale už jste se někoho zeptali, zda tyto rychlosti jsou pro využívání SSD opravdu důležité?

Pokud ne, tak není pomoci, protože nové auto si taky nevybíráte v 99 procentech případů podle maximální rychlosti (což jsou sekvenční rychlosti u SSD udávané výrobci), ale podle ostatních údajů jako je například spotřeba, vybavení či velikost. Tím nechci říci, že by SSD se SandForce SF-2281 byly pomalé či špatné, to nejsou. Ale rozhodně nejsou tak výkonné, jak by se podle sekvenčních rychlostí, které vidíte jako hlavní ve specifikacích, mohlo zdát.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz


Crucial M4 128 GB a Corsair Performance 3 128 GB - SSD s řadičem Marvell

I proto vám doporučuji přečíst si dnešní recenzi opravdu podrobně. Nekoukejte jen na grafy, ale i na to, co je napsáno nad nimi a pod nimi. Jsou testy, kde nám výsledky řeknou o reálném výkonu hodně, jsou testy, které jsou úplně zbytečné a přesto je recenzenti v recenzích po internetu berou jako berné mince a upozorňují na malý či velký výkon daného SSD v těchto testech v závěrech, nedej bože v tabulkách kladů a záporů.

Dnešní recenze je poslední, ve které budu uvádět i takové testy, které nám nic k výkonu SSD neřeknou, a přesto se používají a jejich výsledky ukazují i méně znalým uživatelům, kteří si pak myslí, bůhví jak nejsou důležité. Dělám to proto, aby všichni měli možnost zjistit, kde je pravda a na co v různých recenzích koukat a na co ne. V další recenzi, a mohu odhalit, že bude na nový Intel 520, už bude grafů mnohem méně a budou rozděleny podle velikostí SSD. Tím zároveň vyhovím čtenářům, kteří si oprávněně stěžovali na nepřehlednost v tolika výsledcích a grafech a také na to, že jsou porovnávány výsledky větších a menších SSD, které jsou rozdílné.

Proč jsou různě velké SSD ze stejné modelové řady různě výkonné a o dalších podrobnostech uváděných v recenzích SSD se můžete dočíst více v technologických článcích o SSD, které jsem zpracoval již dříve. Rozhodně se jich i při menších znalostech počítačů či pevných disků nebojte. Snaha byla psát je jako populárně naučné, v hodně obecné rovině, ne jen pro ty znalé v oboru IT.

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků I

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků II

Co najdete v dnešní recenzi navíc?

Nadpis článku i druhý obrázek ukázaly, že dnes nepůjde jen o test SSD Crucial M4 128 GB proti již testovaným modelům. I vzhledem k připravovanému třetímu článku o technologiích SSD jsem si otestoval Corsair Performance 3 128 GB, která má stejný řadič Marvell 88SS9174 jako Crucial M4, ale výsledky o poznání jiné. Tento model se už od konce prosince neprodává, ale i přesto ho někdo může mít a když už výsledky mám, do dnešních grafů je zahrnu. Je zajímavé si uvědomit, že SSD se stejným řadičem a srovnatelnými paměťovými moduly mohou mít hodně rozdílný výkon, což je právě u těchto dvou modelů vidět. Více o tomto tématu ale až v samostatném článku.

K otázce rozdílného firmwaru na v podstatě totožném hardwaru bych ještě podotkl, že v příští recenzi se budu věnovat novému Intel 520 Series, který má řadič SandForce SF-2281, ale jako první zcela předělaný firmware přímo od Intelu, který v podstatě nezakládá na tom původním od SandForce, který využívají všichni výrobci SSD s tímto řadičem ve svých modelech. Uvidíme tak, co udělá jiný firmware s hardwarově stejným SSD.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz


Corsair Force GT Series 240 GB a OCZ Vertex 3 Max IOPS 120 GB

Mimo dvou nových výsledků do každého grafu přidám ještě třetí v podání SSD Corsair Force GT 240 GB. I podle nadpisu článku vidíte, že to má své opodstatnění. Ale není to jediný důvod. Velmi podobný SSD Kingston HyperX 240 GB jsem testoval minulý rok, ale v té době jsem neměl zařazen do testů benchmark Anvil Pro, který je jedním z nejlepších testovacích nástrojů pro SSD. Výsledek 240GB modelu se SandForce SF-2281 jsem však chtěl mít, takže proto i test Corsairu Force GT 240 GB. Navíc si porovnáme, zda jsou nějaké rozdíly mezi hardwarově stejným modelem od Kingstonu a Corsairu.

A aby byl dnešní test ještě zajímavější, zařadil jsem do výsledků také 120GB SSD OCZ Vertex 3 Max IOPS, který jsem testoval ve 240GB verzi. Je možné si tak porovnat rozdíl mezi různě velkými modely ve stejné produktové řadě. Zde jsem nejen já očekával lepší výsledky 120GB verze (viz technologický článek o rozdílu výkonu mezi jednotlivými velikostmi SSD), protože se jedná o modely s 32nm Toggle NAND flash Toshiba, ovšem výsledky byly poněkud překvapivé. Co je možná příčina uvedu v komentářích u grafů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama