Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce | Kapitola 8

Tomáš Hort

Tomáš Hort

29. 2. 2012 03:00 54

Seznam kapitol

1. Jistota stability s řadičem Marvell 2. Marvell 88SS9174 – specifikace a vlastnosti 3. Představení Crucial M4 128 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (bez fronty dat) 7. Testy malých souborů II. (fronty a komprimovatelnost)
8. Sekvenční testy 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena a konkurenti 13. Zhodnocení

Crucial M4 je na trhu prověřené SSD, které si už za dobu svého prodeje získalo renomé nejen u odborné veřejnosti. Po updatu firmwaru na verzi 0009 se dočkal i slušného posílení výkonu. Spolu s vysokou spolehlivostí a poměrně nízkou cenou je pro mnoho uživatelů často jasnou volbou i přes nižší specifikační rychlosti.

Reklama

Rychlosti přenosu dat v sekvenčních testech by měly být vůbec ty nejvyšší ze všech. Přenáší se velké soubory v řádech jednotek až desítek MB. U AS SSD Benchmarku se testují soubory o velikosti 16 MB. Rozdíl zde nastává pouze v tom, zda se testují komprimovatelné či nekomprimovatelné soubory. Řadiči Marvell z disků Intel 510, Crucial M4 či Corsair Performance 3 je to jedno, novému Indilinx Everest také, SandForce modelům ne.

Důležitost sekvenčních testů SSD: sekvenční přenosové rychlosti dat jsou pro výkon SSD minimálně důležité. Při běžné činnosti na počítači nepotřebujeme, aby se velké soubory přehrávaly rychlostí 500 MB/s, protože takové soubory s podstatě nepřenášíme. I při instalaci se nenahrávají v 99 procent tak velké soubory, které jsou testovány v sekvenčních testech, nahrávají se převážně ty malé, o kterých byly předchozí dvě kapitoly.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

AS SSD Benchmark testuje nekomprimovatelná data, což je vidět na zápisu modelů SSD s řadiči SandForce. Komprimovat už totiž uměl i SandForce SF-1222. Zápis těchto dat je tedy oproti specifikačním rychlostem o poznání horší, ale na druhou stranu stále špici z těmi nejlepšími. U SSD s řadičem SandForce je vidět velký rozdíl mezi levnými a drahými modely NAND flash pamětí. Výsledky jsou nízké oproti dražším modelům se SandForce řadiči i při čtení. Crucial M4 128 GB se přes svých specifikačních 200 MB/s dostat nemůže, ve čtení je však velmi dobrý, jeden z nejlepších.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud podáme diskům se SandForce řadičem komprimovatelná data, je výkon rázem tam, kde má dle specifikací (resp. podle marketingu) být. O něco nižší výsledky než specifikační rychlosti mohou být ovlivněny například nainstalovaným operačním systémem či testováním na AMD platformě, ovšem ani na jiných serverech se s čistými disky a sestavou Intel nedostaly s rychlostmi v tomto testu o moc výše. Crucial M4 128 GB opět dokazuje, že v oblasti nejdůležitější, tedy ve čtení, dosahuje výborných výsledků.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek sekvenčních rychlostí v HD Tune Pro byl pro SSD disky vždy nižší, než by měl být. Ač jsem si myslel, že mezi verze HD Tune Pro 4.60 a 4.61 rozdíly ve výkonu nejsou, s větším počtem SSD s verzí 4.61 jsem zjistil, že jsou. Alespoň tedy v testu sekvenčních rychlostí. Jak je vidět, poslední otestované SSD už mají rychlosti, které mají u nekomprimovatelných souborů mít. Dříve testované SSD tak nejsou porovnatelné s těmi později testovanými, kdy došlo k vylepšení testu v podpoře SSD (a zřejmě také ovladače msahci.sys). Sekvenčních testů je ale hodně a jsou minimálně důležité, takže se s tímto nebude problém od příští recenze rozloučit. Počítá se průměrná rychlost, jenže tu mají SSD disky na rozdíl od plotnových ve všech částech paměti stejnou.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V ATTO Disk Benchmark je potřeba brát v potaz, že výsledky v testu vychází v kB/s a přepočítat na MB/s se musí přes dělení 1024. To však moc lidí neřeší, a proto i výsledky v mém grafu jsou přepočteny tisícem. Je to sice špatně, ale pro většinu uživatelů pochopitelnější a porovnatelnější s jejich výsledky. Rozdíl vzniká, ale je pro všechny SSD stejný a není nijak velký. Výsledky v ATTO jsou vždy maximální, což je vidět u všech SSD.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Test sekvenčních rychlostí v Anvil Pro si opět rozdělíme na dva. První ukazuje rychlosti přenosu dat při čtení v závislosti na komprimovatelnosti souborů. U OCZ Agility 3 a Corsair Force Series 3 vidíme slabou stránku asynchronních NAND flash pamětí. Crucial M4 podává v obou případech totožný výkon, na komprimovatelnosti dat mu nezáleží, což je u čtení stejné i v případě SSD s řadiči SandForce se synchronními NAND flash moduly.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě horší než u čtení je propad sekvenčních rychlostí u OCZ Agility 3 a Corsair Force Series 3 při zápisu. OCZ Octane drží kvůli horšímu průměru druhé místo za OCZ Vertex 3 Max IOPS. Propady u SandForce SSD se synchronními NAND flash se zdají být velké, na druhou stranu je potřeba vzít v úvahu, že i při nejhorším výsledku jsou stále například nad Crucialem M4. A jelikož jsou v počítači i data komprimovatelná, jsou rychlosti velmi vysoké. Je však škoda, že výborná technologie komprimace, kterou řadiče SandForce mají, byla zpronevěřena marketingem k tomu, aby zákazníkům ve specifikacích, na které nejčastěji koukají, poskytla nepřesné informace, které vychází v nereálného základu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama