Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce | Kapitola 4

Tomáš Hort

Tomáš Hort

29. 2. 2012 03:00 54

Seznam kapitol

1. Jistota stability s řadičem Marvell 2. Marvell 88SS9174 – specifikace a vlastnosti 3. Představení Crucial M4 128 GB 4. Firmware, testovací metodika a sestava 5. Výsledky testů 6. Testy malých souborů I. (bez fronty dat) 7. Testy malých souborů II. (fronty a komprimovatelnost)
8. Sekvenční testy 9. Počet operací za sekundu (IOPS) 10. Přístupová doba 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Cena a konkurenti 13. Zhodnocení

Crucial M4 je na trhu prověřené SSD, které si už za dobu svého prodeje získalo renomé nejen u odborné veřejnosti. Po updatu firmwaru na verzi 0009 se dočkal i slušného posílení výkonu. Spolu s vysokou spolehlivostí a poměrně nízkou cenou je pro mnoho uživatelů často jasnou volbou i přes nižší specifikační rychlosti.

Reklama

Update firmware

Update firmware je relativně častou událostí, kterou bývá potřeba provést například proto, aby SSD fungoval, jak má. Děje se tak v případě, že v době jeho prodeje nebo i po jeho ukončení dojde k odhalení chyby, která může omezit, znepříjemnit či vyřadit SSD z provozu při určitém použití či po nějakém čase používání. Zní to možná děsivě, ale bohužel se to stává. U SandForce řadičů byla chyba, která způsobovala BSOD systému Windows (vyřešešil obecný SandForce firmware 3.2.2), u Crucialu M4 se v poslední době objevila chyba, která způsobuje po určité době používání falešné hlášení chyby u samokontrolní funkce S.M.A.R.T., tzn. že s diskem není něco v pořádku (řeší firmware 0309).

Update firmware vydávají výrobci také v případě, že je potřeba vyřešit zjištěnou částečnou či úplnou nekompatibilitu s programy či systémy, ať už po stránce hardwaru či softwaru. Existuje ale i potěšující update firmware, na který narazíme v případě, že výrobce optimalizuje řídící software po stránce výkonu. U Crucialu M4 byla takovým výkonným firmwarem verze 0009, u OCZ Octane nová verze 1.13. Update firmware obecně není úplně nejlehčí záležitostí pro běžné neznalé uživatele. Rozhodně doporučuji provádět tuto činnost pouze s pokročilejší znalostí počítačů (ne na úrovni vypnout / zapnout) nebo s někým, kdo takové úrovně dosahuje.

Update firmware u Crucial M4

Update firmware u Crucial M4 je možné udělat pouze přes přes bootovací CD. Výrobce jinou možnost neuvádí. Podrobný návod v angličtině i s firmware najdeme na stránkách Crucial.com. Firmware stahujeme podle modelové řady produktu, ne podle velikosti SSD v modelové řadě.

Stručný popis updatu je: stáhneme nový, v zipu zabalený firmware. Uvnitř se nachází .iso soubor, který vypálíme jako obraz na CD / DVD. Vypneme PC, zjistíme, zda je datový kabel k SSD zapojen do SATA konektorů 0 až 3 (tedy prvních čtyř základních). Zapneme PC, vstoupíme do BIOS (nejčastěji přes klávesu delete) a nastavíme bootování z CD / DVD mechaniky. Můžeme také ihned po zapnutí spustit boot menu a zvolit boot z mechaniky, což je o krok rychlejší. Bootování z CD / DVD potvrdíme a naběhne nám následující:

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud chceme udělat update a jedná se o SSD, na kterém ho chceme provést, potvrdíme napsáním "yes" a zmáčkneme Enter.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Začne probíhat update firmware, který trvá od pár sekund až po několik minut v závislosti na tom, kolik je na SSD dat. Je sice důrazně doporučeno data zálohovat, ale pokud updatujeme na již používaném SSD, měla by data po úspěšné instalaci nového firmware zůstat neporušena.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Po skončení update se nám zobrazí aktuální verze 0309, která je zatím poslední dostupnou. Po skončení instalace stačí vypnout počítač delším podržením spouštěcího tlačítka. Po zapnutí nastavíme v BIOSu zpět bootování z harddisku a vše je hotovo.

Update firmware u Corsair Force GT Series

Update firmware u SSD Corsair se SandForce řadičem jsem již popisoval v recenzi na Corsair Force Series 3. Na podrobnější postup se můžete podívat zde. Corsair využívá pro změnu firmware software Firmware Update Tool. Pro update je potřeba ze stránek Corsair stáhnout příslušný firmware k danému modelu, nyní i přesně podle velikosti (v našem případě 240 GB).

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V době testování i nyní je stále aktuální verze 1.3.3, která řešila problémy s BSOD u SandForce SSD hlavně na platformě Intel. Přehled firmware Corsair, jejich popis, návod i link na stažení najdeme na Corsair fóru.

Updatovat firmware na příslušných SSD už by nám tedy nemělo dělat problémy. Komu by dělalo, může o svých potížích napsat na fórum PCTuningu do sekce SSD a flash disky. Zkušenější uživatelé vám tam rádi poradí.

Testovací metodika

Všechny testy provádím na sestavě AMD. Neměřím celková procentuální hodnocení dle jednotlivých testů, ale nechávám vše na svém komentáři (ať už celkovém nebo u jednotlivých testů) a úsudku čtenáře. Na konci recenze najdete číselné zhodnocení několika zásadních prvků v tabulce, pod kterým také nechybí příslušný komentář. Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo nejnovější Anvil Pro.

Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého. Výsledků v grafech s každým testem přibývá, což výrazně platí hlavně o dnešních článku, a proto pro přehlednost od příští recenze Intelu 520 rozčlením SSD i podle velikosti pro relevantní porovnání. V grafech už jsou přítomny jen SSD, odstranil jsem výsledky plotnových disků, u kterých jsme se přesvědčili, že oproti SSD po stránce výkonu žádnou šanci nemají. Grafy jsou tak přehlednější. Kdo by chtěl porovnání SSD s výkonnými HDD, nechť se podívá do recenze 120GB SSD OCZ Agility 3 a Corsair Force Series 3, kde se v grafech objevily naposledy.

Testovací sestavu citlivě aktualizuji vzhledem k její technologické aktuálnosti. Od minulého testu jsem změnil základní desku. Starší Gigabyte 890GPA-UD3H nahradila Gigabyte 990FXA-UD7. Ač se jedná o změnu čipové sady, není v oblasti výkonu řadiče SATA žádný měřitelný rozdíl. To jsem si ověřil přetestováním několika SSD ve všech testovacích nástrojích na obou základních deskách.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz


Gigabyte 890GPA-UD3H rev. 2.1 vs. Gigabyte 990FXA-UD7 rev. 1.1

Abych napsal pravdu, po otestování Gigabyte 990FXA-UD7 s původním BIOS F6, který se jako první nahrával do revize desky 1.1, byly výsledky hlavně sekvenčních rychlostí nižší než u 890GPA-UD3H v revizi 2.1 s BIOS FF. To se ostatně projevilo i v recenzi základní desky na serveru legitreviews.com, kde naměřili rychlosti oproti základní desce se stejným čipsetem (Asus Sabertooth 990FX) také nižší. Po ohlášení a předání podrobného měření a srovnání několika SSD na Tajwan se naštěstí technici Gigabyte dobrali k řešení a s novým oficiálním BIOSem F7 (F7f) už vše běží, jak má.

Jelikož jsou recenze mimo jiné i o diskuzi nad produktem případně způsobem testování, nebráním se a dokonce vás nabádám k návrhům a připomínkám, které k testům a informacím budete mít. Hlavně v klidu a bez zbytečných emocí ;). Sám také testy vylepšuji a přicházím na některé chyby, které buď ihned nebo v dalších recenzích opravuji, takže se nebojte upozornit, pomůžete tím všem ostatním. Teď už ale k testům, které budu provádět.

Anvil`s Storage Utilities v1.0.34 Beta11 (NTFS)

AS SSD Benchmark v1.6.4237.30508 (NTFS)

ATTO Disk Benchmark v2.46 (NTFS)

CrystalDiskMark v3.0.1 (NTFS)

HD Tune Pro v4.60 / v4.61 (čtení – NTFS, zápis – no file system)

PCMark Vantage v1.0.2.0 (NTFS)

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 7 HP 64-bit na testovaném SSD (disk je tedy primární – bootovací). Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější. SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto je porovnání Solid State disků s nainstalovaným OS více vypovídající. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním). Testy provádím se základním SATA AHCI ovladačem msahci.sys, který je součástí Windows 7 Home Premium.

Všechna měření až na PCMark Vantage provádím minimálně třikrát. Do výsledků v grafech pak nedávám průměr ze všech měření, ale nejvyšší dosaženou hodnotu pro daný test. Většina testů vychází stále přibližně stejně, pokud by to tak nebylo, příslušný výsledek okomentuji zvlášť.

U SSD disků nerozhodují o reálném výkonu sekvenční testy, ale rychlosti při práci s malými soubory, na což upozornil i výsledek testu společnosti Toshiba.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Celých 66 procent všech přístupů tvoří 4kB bloky dat a 90 procent zapisovaných (a tedy i čtených) souborů má velikost do 16 kB. Tomu odpovídají i testy, kde se zaměřuji hlavně na tyto malé soubory, které mají na celkovou rychlost disku v systému největší vliv.

Testovací sestava

Testovací sestava je založena na platformě AMD. Základní desku jsem dle vysvětlení v předešlých odstavcích inovoval na Gigabyte 990FXA-UD7 (rev. 1.1) s čipovou sadou AMD 990FX a s jižním můstkem SB950. Ten plně podporuje rozhraní SATA III 6Gb/s. BIOS je běžně nahrán poslední oficiální, tedy F7 (nebo F7f - poslední beta před F7).

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Je pravda, že v celkových výsledcích poskytují sestavy AMD o něco nižší výsledky než sestavy Intel s nainstalovaným ovladačem Intel RST. O něco pomalejší bývají sekvenční rychlosti, často (hlavně na řadičích SandForce) i rychlosti přenosu malých souborů. Testováno je přes základní ovladač Windows 7 msahci.sys, který doporučuji používat všem uživatelům sestav AMD. Oficiální AHCI ovladače AMD sice v některých testech podávají lepší výkon, ovšem celkově jsou poměrně nestabilní.

Crucial M4 128 GB prohání i 240GB SSD s řadičem SandForce
i Zdroj: PCTuning.cz

V sestavě je běžně zapojen ještě jeden interní plotnový disk Western Digital Caviar Black 640 GB. Operační paměti Corsair Vengeance jsou osazeny v zapojení 2x4 GB, dohromady tedy mají velikost 8 GB. Grafická karta stejně jako operační paměti testy SSD měřitelně neovlivňuje, aktuálně je osazena mainstreamová Sapphire HD 6850 Toxic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama